Objavljujemo pismo A. Jeličića o sumnji na korupciju u HEP-u, koja može završiti poput INA-e!

0
3982

Objavljujemo pismo gospodina Anđelka Jeličića u svezi stanja u HEP-u s kojim je upoznat bivši ministar gospodarstva i mnogi značajni politički subjekti. Zanimljivost ovoga pisma je u činjenici da je Jeličić prepoznao sličan destruktivni model uništenja HEP-a, kao u slučaju INA-e i MOL-a. Prema DORH-u su činjenice iz ovoga pisma isto proslijeđene. 

Poštovani

Očekivao sam da će te mi se barem javiti telefonski, kao što sam i zamolio Vašeg zamjenika g.  Lea Preleca i Vas u prethodnom e-mailu, ali koliko vidim izuzetno ste zauzeti oko izbora pa sam odlučio poslati Vam ovaj e-mail koji će biti tako i proslijeđen u DORH, a svakako da će se naći na jednoj od narednih sjednica tehničke Vlade pa će te imati priliku da i ostalim ministrima pojasnite o čemu se zapravo radi, jer taj materijal će i tako završiti u Saboru koji će dati svoje mišljenje.

HEP – Operater distribucijskog sustava d.o.o. (u nastavku: HEP ODS) organiziran je kroz sjedište Društva i distribucijska područja. Nadležnost nad distribucijskom mrežom, koja uključuje naponske razine 35,30,20,10 i 0,4 kV, prostorno je podijeljeno između 21 distribucijska područja koja su potom organizirana u 65 pogonskih ureda.

HEP ODS ovisno je društvo u stopostotnom vlasništvu Hrvatske elektroprivrede D.D. (u nastavku: HEP). Temeljem ishođene dozvole za obavljanje energetske djelatnosti distribucije električne energije HEP ODS kao energetski subjekt obavlja reguliranu djelatnost distribucije električne energije na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

Vezano za navedeno restrukturiranje HEP ODS-a u nastavku je nekoliko bitnih činjenica i to :

1. Proces restrukturiranja prema prvom ugovoru sa PwC-om započeo je prije dvije godine u HEP i HEP – Proizvodnji d.o.o ( ugovorila bivša Vlada preko tadašnje Uprave HEP-a ).

2. To restrukturiranje je završeno i osim odljeva stručnih radnika (inženjera, poslovođa i montera ) efekata na smanjenje troškova u HEP-u nema.

3. Bivša Vlada naredila je nastavak restrukturiranja u HEP ODS-u koji, prema broju radnika i prema ekonomskim pokazateljima, čini 75 % cijele HEP Grupe.

4. Prema predloženom modelu od 21 Elektre (distribucijska područja ) ukida ih se njih 17 a ostaju regije tj. distribucijska područja Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

5. Ukidaju se također i fizičke lokacije manjih ispostava Elektri (pogoni i pogonski uredi) tj. poslovne zgrade se pripremaju za prodaju kao npr. u Buzetu, Posedarju, Biogradu, Drnišu, Slunju, Iloku, Vrgorcu, Pločama, Metkoviću  … a sve pod izlikom smanjenja operativnih troškova ( troškovi tih lokacija su plaćanje električne energije – vlastita potrošnja, vode i komunalnih doprinosa lokalnoj upravi – opčine i gradovi) .

6. Prema predloženom modelu, od 7500 radnika u ovoj i početkom 2017. godine trebalo bi otići gotovo 2000 radnika, od toga u poticajnu mirovinu 1300 radnika, a programom outsourcing-a, spin off-a i izdvajanja opskrbne djelatnosti iz HEP ODS-a, još dodatnih 700 radnika.

7. U restrukturiranje se krenulo s idejom tj. odlukom konzultantske kuće PwC-a i tadašnje Uprave HEP-a, da se smanji broj radnika za 25 % bez prethodnih analiza.

8. Takva odluka će imati direktan utjecaj na sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom, pouzdanosti distribucijskog elektroenergetskog sustava, a u najgorem slučaju i fizičku sigurnost kupaca i radnika HEP ODS-a na terenu.

9. Prema analizi konzultante kuće PWC-a utvrđeno je da će petogodišnje uštede biti na razini 665 miliona kuna, s povratom u dvije godine. Neto efekt se sastoji od smanjenja operativnih troškova za 1 milijardu kuna u 5 godina.

  1. Snimka stanja konzultantske kuće PwC-a je pokazala da se u HEP ODS-u naredne dvije godine sva energija usmjeri prema sadašnjem modelu ustroja 21 Elektre u ujednačavanje poslovnih procesa na razini, a postigle bi se uštede od 400 miliona kn. Stoga je nejasan predloženi model ukidanja 17 Elektri, razbijanje tvrtke koja postaje lakši plijen potencijalne privatizacije.11. U I i II fazi izrade modela restrukturiranja konzultantska kuća PwC se poziva na najbolje prakse tvrtki iz Njemačke koje nisu usporedive sa HEP ODS-om jer su elektrodistributivne tvrtke u Njemačkoj organizirane po komunalnom modelu općina i gradova za razliku od RH koja ima nacionalnog operatora distribucijske mreže.

    12. Mišljenja smo da je sve ovo priprema za razbijanje HEP-a na manje segmente te kasniju privatizaciju. Predloženi model konzultantske kuće PwC na organizaciju HEP ODS-a upravo odgovara velikim energetskim tvrtkama jer će po tom modelu HEP ODS, pa i sami HEP, biti lakši plijen.

    13. Sumnjive su okolnosti potpisa ovoga ugovora o restrukturiranju HEP ODS-a tj. postupak javnog nadmetanja, te kako je PwC  dobio navedeni ugovor. PwC je pisao projektni zadatak, namješteni javni natječaj, žalbe na dokumentaciju za nadmetanje, o čemu je već i pisano u medijima.

    14. Glavni suradnici na ovom projektu PwC-a Hrvatska je tvrtka kćer korporacije PwC-a, tj. PwC  Mađarska, čiji je Management radio i na preuzimanju INA D.D . od strane MOL-a .

    15. Također se postavlja pitanje zašto je ovaj ugovor, o restrukturiranju HEP ODS -a, sklopljen kada je bivša Vlada i Uprava HEP-a 2012/2013. provela restrukturiranje HEP ODS-a kojom prilikom je iz tvrtke otišlo 1500 radnika u poticajnu mirovinu i isplaćeno je cca 500 miliona kn za otpremnine. O kojoj razini ušteda i smanjenja operativnih troškova se govori kada se svake dvije godine isplaćuje cca 500 miliona kn za otpremnine?

    16. U zadnjih cca dva mjeseca predloženi model je prezentiran  Ministarstvu gospodarstva, Upravi HEP-a, Upravi HEP ODS-a, Radničkom vijeću HEP-a, Sindikatima i braniteljima HEP-a i na svim tim prezentacijama su davane različite informacije sudionicima ovisno o tome kome se što prezentira (tzv. prikrivanje ključnih informacija).

    17. Cijeli ovaj ugovor, koji iznosi cca 8 miliona kn, sastoji se isključivo od powerpoint prezentacije: nema niti jedne rečenice tekstualnog oblika iako se radi o STUDIJI  RESTRUKTURIRANJA. Pretpostavljamo da je poznato kako izgleda studija i što se naziva studija a to zasigurno nije powerpoint prezentacija. Obračunate su dvije faze ovoga ugovora bez da su ispoštovane sve stavke ugovora. Nepoznati su matematički modeli koji pokazuju analizu predloženog modela, nepoznata je struktura radnika koja bi određene procese odrađivala (normativ radnika) tj. koliko je radnika za koji proces potrebno, nema plana komunikacije sa radnicima (radnici niti ne znaju što se događa), nema pisanog oblika procesa restrukturiranja … sve je obavijeno “VELOM  TAJNE” .

    18. Razlog za ovo obraćanje je opravdana bojazan srednjeg i operativnog Managementa koji bi ovakav model restrukturiranja trebao provesti u praksi. Opravdana je bojazan da takav model ne će funkcionirati a konzultantska kuća PwC u tome nema nikakvu odgovornosti.

    Zaista se moram zahvaliti većem broju djelatnika HEP ODS-a koji su mi pomogli da shvatim poruku i namjere jednog manje broja ljudi iz Uprave HEP-a kao i iz HEP ODS-a a vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu kada sam se sa ovim e-mailom obratio Vama kao predsjedniku Skupštine HEP-a i ujedno Vam skrenuo pažnju da još jednom razmotrite ovo prije nego što to uputite na Vladu HR .

    Također sam uputio više e-mailova mojih istraživanja JAVNE NABAVE u HEP ODS-u sa sumnjom na moguću KORUPCIJU, međutim do danas nitko nije od Vaših reagirao, a iz Uprave HEP-a odgovor je bio :

    ZABRANA MOG ULASKA U HEP KAO I BLOKADA OBA MOJA E-maila PREMA SVIM ZAPOSLENICIMA HEP-a

Zato sam i podnio prijavu DORH-u da se ispitaju svi moji navodi. Kako Vam je poznato, DORH je već bio u HEP ODS-u radi slučaja JN – ZAMJENA BROJILA a nadam se da će DORH detaljno biti upoznati i oko JN – KABELI, JN – BETETONSKI STUPOVI, JN – SN BLOKOVI, JN ELEKETRIČNA BROJILA te još desetak drugih JN u kojima učestvuju najodgovorniji rukovodioci-djelatnici iz HEP ODS-a kojima, što je očigledno, daju potporu i neki članovi Uprave HEP-a.

Interesantno je i da se pokušalo na sve načine staviti pod tepih slučaj HE-ZAKUČAC koja je bila poplavljena, gdje je nanesena velika šteta HEP-PROIZVODNJI d.o.o.  a da nitko još uvijek nije odgovarao za to.

E, pa zato, poštovani ministre, ujedno i predsjedniče Skupštine HEP-a, očekujem s puno opravdanja da će te me napokon pozvati, kao što je to uradio i Vaš zamjenik g. Leo Prelec, da bi Vam prezentirao dio materijala kojeg sam i njemu pokazao. Nadam se da će o ovome raspravljati i novi saziv Sabora jer nitko nema pravo da se igra sa HEP-om.

Sigurno je jedno: s HEP-om se ne smije i ne će ponoviti slučaj INA-MOL.
HOP