U BEOGRADU ULICA S. RADIĆA ZAMIJENJENA ULICOM MAJORA JNA TEPIĆA KOJI JE DIGAO SKLADIŠTE NAORUŽANJA U ZRAK U HRVATSKOJ

0
3888

U Beogradu je ulica ubijenog Stjepana Radića u skupštini, zamijenjena sa ulicom majora JNA Milana Tepića, koji je za vrijeme rata u Hrvatskoj digao sebe i skladište oružja u zrak kako ne bi Hrvati preuzeli naoružanje. JNA je uzimala novac iz proračuna od hrvatskih građana i njima rušila Hrvatsku.

Za Srbe on je veliki heroj, a za Hrvate zadojeni Srbin koji mrzi Hrvate.

major-milan-tepic-komemoracija-foto-ministarstvo-odbrane-srbije-1411997120-576619Milan Tepić (Komlenac, 1957 — Bedenik, 29. septembar 1991), major Jugoslovenske narodne armije i poslednji narodni heroj Jugoslavije.[1]

Biografija[uredi – уреди | uredi izvor]

Jula meseca 1991. major Tepić se našao u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara. Pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde (Zenge) su pripadnike Jugoslovenske narodne armije, koji su se nalazili na odsluženju vojnog roka u kasarni „Božidar Adžija“ u Bjelovaru, držali u okruženju.[2] U kasarni se nalazila 265. motorizovana brigada JNA i novopridošli regruti.[2]Komanda 5. vojne oblasti JNA u Zagrebu je poslala Posmatračku misiju tadašnje „Evropske zajednice“ kojoj pripadnici Zbora narodne garde nisu dozvolili pristup u kasarnu.[2]

Prebeg iz JNA potpukovnik Josip Tomšić, koji je u međuvremenu postao komandant odbrane Bjelovara, pripremio je napad na kasarnu u kojoj su se nalazili preostali vojnici, oficiri i njihovi članovi familija koji nisu prebegli na drugu stranu. Kasarna u kojoj danima nije bilo vode i struje je napadnuta po srpski izvorima sa 2.000 vojnika. Pošto komanda JNA nije poslala pomoć, komandant brigade pukovnik Rajko Kovačević je naredio predaju i odlaganje oružja.[2]

Tepić koji je zapovedao izoliranim skladištem oružja se odbio predati i pokušao organizuje odbranu od pripadnika Zbora narodne garde koje su opkolile objekat.[1] Dvadeset i devetog septembra 1991. ne želeći da prepusti neprijatelju oružje, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe. Ovo delo su mnogi u Srbiji uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića.[3]major-milan-tepic-dobija-spomenik-u-beogradu-3

Prema zvaničnim podacima u eksploziji je pored njega poginulo i 11 pripadnika Zbora narodne garde [4] dok je većina njegovih vojnika preživjela pošto im je naredio da se povuku od glavnog objekta na bezbednu razdaljinu. Ovo naređenje majora Tepića nije poslušao vojnik na odsluženju vojnog roka, Stojadin Mirković,[5] koji je iz oklopnog transportera dejstvovao po neprijatelju sve dok nije bio pogođen protivoklopnim projektilom.

„Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.“

(Milan Tepić)

Narodni heroj Jugoslavije[uredi – уреди | uredi izvor]

Predsedništvo SFRJ, kojim je predsedavao potpredsednik Branko Kostić, 19. novembra 1991. godine je majora Milana Tepića „za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“ posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije.

Njegovo ime nosi ulica u Beogradu (opština Savski venac), Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu,[6] Nišu[7], Bačkoj Palanci, Beški, Inđiji, Kuli, Leskovcu, Novom Sadu (tri ulice), Odžacima, Pirotu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Temerinu, Velikoj Plani, Vršcu, Zrenjaninu, Tesliću, Gradišci i u više drugih srpskih gradova.

U njegovu čast, Srpska je ustanovila orden „za posebne zasluge u ratu“.[1]

Izvori[uredi – уреди | uredi izvor]

    1. ↑ Jump up to:1.0 1.1 1.2 “Sjećanje na majora Tepića” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 29. 9. 2011.. pristupljeno 30. 9. 2011..
    2. ↑ Jump up to:2.0 2.1 2.2 2.3 “Dvije decenije od zločina u bjelovarskoj kasarni” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 29. 9. 2011.. pristupljeno 30. 9. 2011..
    3. Jump up↑ “Audio: Sjećanje na narodnog heroja Milana Tepića” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 29. 9. 2011.. pristupljeno 30. 9. 2011..
    4. Jump up↑ Savo, do kad? Suludog majora JNA koji je pobio jedanaest branitelja Veritas naziva prvim srpskim herojem!
    5. Jump up↑ Zaboravljeni junak sa Povlena („Politika“, 30. april 2013)
    6. Jump up↑ Ulice i naselja, Pristupljeno 5. 4. 2013.
    7. Jump up↑ Glas javnosti: „Bulevar Zorana Ćinćića“, Skupština opštine Niš promenila nazive ulice, Pristupljeno 13. 4. 2013.

Milan Tepić na Wikimedijinoj ostavi

Kategorija:

  • Narodni heroji Jugoslavije

izvor srpska wikipedia

HOP