Priča o Julienne i Zvonku Bušiću dobit će svoju filmsku verziju u Hollywoodu?

0
3294

„Dan grada Biograda na Moru prigoda je da se svake godine prisjetimo onih koji su svojim radom i djelima pridonijeli slobodi koju danas živimo. Ta težnja za slobodom vjekovna je, a na nama je da očuvamo sjećanja i budemo zahvalni onima koji su se borili za nju. Večeras je s nama književnica Julienne Eden Bušić, supruga tragično preminulog političara, disidenta i domoljuba Zvonka Bušića, koji je proveo 32 godine, a ona 13 godina, po najstrožim američkim zatvorima zbog otmice putničkog zrakoplova s putnicima, a s ciljem bacanja letaka s antijugoslavenskim sadržajem iznad američkih i europskih metropola, kako bi prisilili svjetski najutjecajnije medije da objave i upoznaju svjetsku javnost s položajem hrvatskog naroda u bivšoj državi. Ta odluka bila je jedno veliko djelo, koje je za sobom povuklo i jednu veliku i tragičnu ljudsku priču.“, započela je Jelka Sipina, ravnateljica Gradske knjižnice Biograd na Moru, a sada u ulozi moderatorice književne večeri s Julienne Eden Bušić.

U najkraćim crtama predstavila je gošću kao Amerikanku iz građanskog sloja, intelektualku, koja je završila germanistiku i lingvistiku, štoviše germanistiku je magistrirala, koja je studirala političke znanosti u Americi, dok je prije toga, kao studentica, u Beču 1969. upoznala je Zvonka Bušića, što je bio fatalan susret i zbog svega što se njima dvoma kasnije događalo. Sa studijem u Americi nastavila je po izlasku iz zatvora, gde je diplomirala, a što se tiče ostalih njenih poslova, 2.5 godine  vodila je hrvatski ured u San Franciscu, bila savjetnica u veleposlanstvu RH u Washingtonu, radila kao savjetnica u Uredu predsjednika Tuđmana, a potom se povukla iz političke djelatnosti.

„No mi smo se ovdje večeras susreli vezano uz književni rad g-đe Bušić, koja je napisala autobiografski roman „Ljubavnici i luđaci“, koji je doživio čak 7 izdanja. Potom je napisala epistolarni roman“Tvoja i moja krv“(2008.), romansiranu biografiju Vukovarke Snježane Maljak „Živa glava“(2012.) te je uredila  i nadopunila memoare svog supruga koji nose naziv „Zdravo oko sjećanja“ (2014.)“, objasnila je Sipina. Nakon smrti supruga Zvonka  Julienne Eden Bušić, Amerikanka koja voli Hrvatsku i slijedi svoj i Zvonkov hrvatski san, nastavila je s angažmanom te je osnovala zakladu „Zvonko Bušić Taik“ čiji je cilj stipendiranje studenata, očuvanje hrvatske baštine, izdavanje knjiga o hrvatskoj povijesti, kulturi i jeziku te provođenje glazbenih terapijskih radionica za braniteljsku populaciju i djecu, a sav prihod od prodaje navedenih knjiga i DVD-ova odlazi u Zakladu, rečeno je na promociji navedenih knjiga.

„Do sada smo izdali tri knjige na engleskom jeziku o Domovinskom ratu, jer vani nemaju pojma što se ovdje u Hrvatskoj u stvari tada događalo, pa smo zaključili da je vrlo važno da se ljudi u svijetu zapravo ovim putem mogu informirati o tome. Knjige su na Amazonu i mogu se kupiti bilo gdje u svijetu. Objavili smo Zvonkovu knjigu na engleskom, potom „Oluje koje nismo mogli izbjeći“ čiji je autor Ante Gugo, novinar, dok je najnovija knjiga na engleskom jeziku ona dr.sc. Ante Nazora „Hrvatski rat za neovisnost“. To su naši projekti o Domovinskom ratu i tu nećemo stati, već idemo dalje.“, najavila je Julienne Eden Bušić.

Najveći dio književne večeri bio je posvećen romanu „Ljubavnici i luđaci“ kojim je Julienne Bušić postala poznata u Hrvatskoj i Americi kao spisateljica, a koja govori o životu i odnosu nje i Zvonka Bušića. Priča je ovo i o njihovoj zajedničkoj otmici putničkog zrakoplova Boing 727 na letu od New Yorka do Chicaga, pri čemu je poginuo jedan američki policajac, dugogodišnjem boravku u američkim najstrožim zatvorima, neizvjesnosti i patnji bračnog para te nadasve njihovoj vječnoj ljubavi, odanosti i vjernosti. Po njihovoj priči snimljen je istoimeni dokumentarni film Ljiljane Bunjevac Filipović (HRT), no čini se da će ova nesvakidašnja priča dobiti i svoju filmsku verziju.

„Ponekad uistinu vjerujem kako se ova priča nekome drugome dogodila. Za priču se sada zainteresirala jedna američka producentica koja je bila u Zvonkovom selu, razgovarala s mnogim ljudima i već je napisala scenarij te radi na tome da se snimi igrani film. Vidjet ćemo, to je dug proces, možda se neće nikada dogoditi. Ako je suđeno bit će, ako ne – opet dobro.“, skromno je otkrila Julienne Bušić. U epistolarnom romanu „Tvoja i moja krv“, koji je doživio dva izdanja, Julienne se pismima obraća suprugu Zvonku koji je u to vrijeme bio u zatvoru. Književna kritika njihovu ljubav predstavljenu u knjizi nazvala je arhetipskom slikom Penelope i Odiseja. Za knjigu je autorica kratko kazala:

„Knjiga je bolna i zato je nepopularna, u stvari je dnevnik jedne patnje. To sam napisala kada su obećali pustiti Zvonka na slobodu nakon 30 godina provedenih u zatvoru, a na kraju nisu i mislila sam da nikad i neće. Ali nije sve u knjizi bolno. U njoj se nalazi i velika mudrost kako ponešto i naučiti iz sve te silne patnje.“ O simbiozi i duhovno jedinstvu Julienne i Zvonka, kao primjer jedne teške metafore ovom prigodom pročitan je i kratki ulomak iz knjige.

Romansiranu biografiju Vukovarke Snježane Maljak napisala je Julienne Bušić nakon što je i sama prebrodila puno toga osobnoga te se na taj način uključila i u životne tegobe Hrvatske.

„Dok sam radila u Uredu prvog predsjednika, radila sam i u Vukovaru za vrijeme iskapanja posmrtnih ostataka i moj zadatak bio je pisati izviješća za strane medije, veleposlanstva i dr. koja smo slali svakoga dana da se sazna što smo mi tamo zapravo radili. Svakoga dana iskapali smo 25-30 tijela, pisali o tome u kakvom stanju su bili. U takvom okruženju upoznala sam mnoge ljude, pa tako i Vukovarku koja je bila seksualna robinja.“, započela je Julienne o ovoj mučnoj priči Vukovarke čiji je silovatelj tada, za vrijeme Domovinskog rata, bio pripadnik JNA, potom hrvatski policajac, problemu i borbi s hrvatskim pravosuđem koju je nesretnica vodila i njenoj ustrajnosti na osudi, konačnoj osudi, bijegu počinitelja ovog ratnog zločina u Srbiju, te završila kako je sve to u stvari motiviralo da objavi knjigu o toj problematici.

Memoari Zvonka Bušića „Zdravo oko sjećanja“ između ostalog govore o njegovu životu i djelima, boravku u najstrožim američkim zatvorima, životu nakon dugogodišnjeg odsluženja kazne odnosno njegovu razdoblju prilagodbe i posljedicama dugotrajnog boravka u zatvoru.

„U početku nije glatko išlo, stalno se zapitkivao zašto da pišem, ljudima je sasvim svejedno što sam sve prošao, pa sam mu rekla – dobro, možda ne sad, ali za 20-30 godina će biti i on se u početku mučio oko svake riječi, ali kad je krenuo, lijepo je pisao. Koliko je mogao stavio je na papir, knjigu sam ja završila.“, govorila je Julienne. Na pitanje iz publike kako objasniti Zvonkov tragičan kraj u rujnu 2013., o tome Julienne nije htjela puno govoriti, nego je dala do znanja kako je iz predstavljenih knjiga jasno kako je on razmišljao i kakav je to u stvari bio čovjek. Govorila je o njemu kao čovjeku koji nije prepoznao ovaj svijet u koji je ušao nakon 32 godine i koji tu nije vidio svoje mjesto, jer sve se promijenilo. Više nije bilo mjesta za idealiste, on nije mogao biti koristan, a za čovjeka koji ne može biti koristan, tu nije ni moglo biti života.

„Zvonko je cijeli svoj život posvetio svome narodu, svojoj domovini, te dao sve što je imao, cijeli svoj život. Kada Hrvatska nije postala onakvom kakvu je Zvonko želio i sanjao, najprije je otišao iz politike, a onda i iz života.“, zaključila je Julienne Eden Bušić. Svi nazočni u skučenom prostoru biogradske Gradske knjižnice, koja je odavno prerasla književna događanja kojima je domaćin, osim kupnje knjiga po simboličnim cijenama, na dar su dobili DVD s dokumentarnim filmom Ljiljane Bunjevac Filipović „Ljubavnici i luđaci“, nevjerojatnu i neponovljivu životnu priču bračnog para Julienne i Zvonka Bušić koji su dijelili iste ideale i gledali u istom smjeru – sve za Hrvatsku.

Gordana Šarić

hop