Mediji i političari lažu, Agrokor je u blokadi

0
1808

Provjerili smo točnost informacije iz naših medija kako Agrokor nije u blokadi. Informacija nije točna. Agrokor je u blokadi kao što se vidi na našoj slici.

agrokor agrokor 2

Očito da nije samo Roglićev Orbico pokrenuo zadužnicu. Država se sjetila svojih 81 milijun kuna za PDV i udarila blokadu Todoriću. Zašto država to nije učinila ranije i koga je štitila?

-Gledala sam goste u emisiji Otvoreno na HRT. Guste Santin je sjedio do profesorice Ivanov a uspjela upamtiti što je rekao, takvu glupost odavno nisam čula: Dotični ekspert kaže da mali dobavljači i poduzetnici PDV plaćaju tek kad naplate potraživanje po izdanom računu, a da Agrokor PDV mora platiti odmah i da ih je to dovelo izmedju ostalog u tešku situaciju. Istina je da sva poduzeća PDV moraju platiti odmah po izdavanju računa, tj. u tekućem mjesecu, a da Agrokor po ulaznim računima odmah može odbiti taj PREDPOREZ.
Samo obrtnici ne plaćaju odmah PDV već izdaju R2 račune.

Čačić i Hajdaš Dončić rekli su da dobavljače neće ubiti ako ne naplate milijun, dva kuna……..

Bože pomozi nam, sa takvim ekonomskim analitičarima i sa političarima! Nije ni čudo da nam je Hrvatska u takvom stanju.

Jedno je sigurno,koliko god pljuvali po onom direktoru ruske banke koji je izjavio da u Bilanci Agrokora nisu knjiženi svi dugovi, prilikom svake reportaže i tv emisije iskaču u javnost nove cifre, i novi dugovi, kao i priznanje, da se u stvari ne zna, i da se teško može znati koliki je stvarni dug Agrokor koncerna obzirom da se svaka tvrtka, od njih 60, zaduživala posebno. Točnije, uopće još nitko ne zna, osim možda vlasnika, kolika je točno zaduženost.

Oprali su mozgove DOBAVLJAČIMA, naročito malim da nemaju gdje prodati proizvedeno, i da se, ako ne šute, neće nikad naplatiti.

Činjenica je, da koju god opciju Vlada donijela, a Sabor usvojio, mali dobavljači i radnici teško će dobiti svoj novac. Ovdje se štiti isključivo Todorić, njegova obitelj, banke i veliki vjerovnici. To zna svako tko imalo poznaje zakon jer se veliki uvijek najprije naplaćuju.

Inače, iz medija se da iščitati da banke – vjerovnici Agrokora, traže da Vlada RH jamči, putem HBORa, da će se isplatiti novac dobavljačima, drugim riječima 16 milijardi kn, a možda i više, trebalo bi pasti na teret Države, tj naroda.

Obzirom na značaj koji Država tj. Vlada RH pridaju koncernu Agrokor, i na činjenicu da je ministar financija Zdravko Marić u Vladu došao iz Agrokora koji je sad u totalnom financijskom rasulu, zašto je Marić otišao, zašto nije spasio Agrokor u Agrokoru ako je to bilo uopće moguće, pa samim tim spasio i radna mjesta i dobavljače, ali i hrvatsko gospodarstvo za koje kažu da bez Agrokora je u ogromnim problemima?

Jeste li upućeni u financijski aranžman “sale and lease back”? To je prodaje nekretnine leasing kućama, a nakon toga se prodana nekretnina ponovno uzima u zakup. E, na isti način je Todorić prodao Konzumove trgovačke centre, a onda ih ponovno uzeo u zakup na deset i dvadeset godina. Drugim riječima, nema nekretnina,ali ima dugova,pa spašavanjem Konzuma i radnih mjesta njegovih zaposlenika radit će se u tudjim nekretninama i plaćati skupi leasing do posljednje rate. U slučaju kašnjenja bilo koje rate nekretnina pripada leasingu. Ključno je pitanje, može li Hrvatska Vlada podnijeti taj teret, i gdje je završio novac od prodanih nekretnina..?

I treće, koji je interes spašavati regionalni koncern sa dugovima preko 100% vrijednosti, i sa već odavno prodanim nekretninama?-rastumačila je za naš portal Nada Landeka.

I.D.

HOP