Orepić izbrisao 67 000 srpskih birača prije izbora, koji odavno ne žive u Hrvatskoj

0
14106

Nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je na temelju Zakona o prebivalištu iz 2012., a čija je primjena odlagana sve do kraja 2014., pod izgovorom ‘čišćenja popisa birača’ započela s poništavanjem osobnih iskaznica i brisanjem Srba s biračkih popisa. Prvi rezultat takve policijske akcije bit će vidljiv već na ovogodišnjim lokalnim izborima, jer su izbrisani izgubili i pravo glasa i pravo da budu birani. O kolikom je broju građana srpske nacionalnosti riječ najbolje govore podaci koje smo dobili od Ministarstva uprave. Usporede li se podaci iz biračkog popisa zaključenog u decembru 2016. s onima iz popisa 2011., uočava se enormna razlika na štetu ionako oslabljene povratničke zajednice, pa je tako u Sisačko-moslavačkoj županiji, u koju je povratak bio najmasovniji, i jedan od najvećih brojeva izbrisanih, njih čak 10.010.

U istom je razdoblju u Karlovačkoj županiji s biračkih popisa nestalo 8.677 osoba, u Šibensko-kninskoj njih 6.436, a u Zadarskoj županiji 6.207. U Požeško-slavonskoj manjka ih 5.222, a u Ličko-senjskoj 5.099. Izbrisanih je manje u županijama u kojima je i povratak građana srpske nacionalnosti u poraću bio slabijeg intenziteta, pa tako u Virovitičko-podravskoj županiji na popisu manjka 2.991, u Bjelovarsko-bilogorskoj 2.745, a u Brodsko-posavskoj 1.437 Srba. Mnogo se otpisanih dade naći i u krajevima koji su bili obuhvaćeni mirnom reintegracijom.

Tako je najveći broj izbrisanih zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je tijekom petogodišnjeg razdoblja s biračkog popisa nestalo 10.338 građana srpske nacionalnosti, dakle cijeli jedan grad veličine Belog Manastira. U Vukovarsko-srijemskoj županiji na biračkom popisu manjka 8.334 Srba. U tih je 11 županija izbrisano ukupno 67.496 birača srpske nacionalnosti, a brojka bi bila značajno veća kada bi se uključile i županije s manjim udjelom srpskog stanovništva, za koje nemamo prikupljene podatke.

U Hrvatskoj izbrisano više od 67.000 Srba – piše pročetničko glasilo Srba Banija RS.

U srpskoj zajednici je panika. Nema više lažiranja stanja, nema kupovanja glasova, nema autobus revolucije prije izbora, već se  velika Srbija može osloniti na ono što je ostalo u Hrvatskoj od njihove četničke revolucije. SDP ovime isto gubi veliki broj birača, baš kao i pupovčeva elita neradnika koja predobro živi na etnobiznisu, koristeći vlastiti narod za svoja enormna bogaćenja. Ono što sve vlade do  sada nisu napravile, napravila je ova pod osporavanim Orepićem, a to znači moglo se i prije!

Triper koalicije HDZ-a i SDSS-a ovime dolaze itekako u pitanje. Sjetimo se bratske ljubavi u Vrginmostu, koji se zahvaljujući hadezeovki Idžan više ne zove Gvozd.

HOP