Bivši ministar Stier pokazao je otpor prema jugoslavenskim kadrovima u diplomaciji

0
4176

Velika hvala gospodinu i domoljubu Davoru Ivi Stieru

Četiri godine nakon odlaska u mirovinu danas sam za više od dvadeset godina službe u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, od 1991. do 2013., dobio pismo zahvale od potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, gospodina Davora Ive Stiera. Nakon odlaska u mirovinu i povratka s dužnosti generalnog konzula RH u Melbourneu 2013., tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i glavna tajnica Ministarstva, dr. Vesna Cvjetković nisu me htjele ni primiti u sjedištu Ministarstva u Zagrebu, da samo kažu hvala Vam i doviđenja, kako nalaže kultura ponašanja u svim demokrarskim uljuđenim društvima.

Persona non grata

cof

Zbog mojih političkih i domoljubnih uvjerenja bio sam persona non grata (nepoželjna osoba) u Ministarstvu vanjskih poslova kamo me je na dužnost glasnogovornika Ministarstva, u najtežim trenutcima nove hrvatske povijesti, postavio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Svoju sam dužnost obavljao časno i pošteno, radeći šesnaest sati na dan i sedam dana u tjednu, braneći pred svijetom i najutjecajnim svjetskim medijima pravo hrvatskog naroda na svoju samostalnu i demokratsku državu. Zbog svjeg izraženog domoljublja te beskompromisnog antikomunizma i antijugoslavenstva, u MVP-u sam stekao veći broj podmuklih neprijatelja, a u tome se posebno isticao ondašnji ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić, koji je činio sve što je mogao, na poticaj parlamentarne oporbe, u kojoj se nalazio i njegov brat Goran Granić, da me istjera iz Ministarstva vanjskih poslova. Jednostavno, za njih sam bio ekstreman Hrvat, ali bio sam i uspješan u svojem poslu i smetao sam jugo kadrovima koji su imali svoju protuhrvatsku agendu, a i danas je imaju.

Duboko iz dna srca i duše zahvaljujem potpredsjedniku Vlade Davoru Ivi Stieru što je prije svega bio čovjek, ali i domoljub, koji se makar i na ovaj simboličan način odupro jugoslavenskim kadrovima u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koji su uvijek nas povratnike iz iseljeništva smatrali ustašama i velikom opasnošću za njihove karijere. Nikada nisu željeli odati priznanje za neprocjenjivu ulogu koju je hrvatsko iseljeništvo imalo u zagovaranju, stvaranju, obrani i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske kao samostalne države. Ako me dragi Bog poživi, o tome ću hrvatsku javnost detaljno upoznati u mojoj knjizi, koja kasni zbog mojih velikih zdravstvenih i osobnih problema.

Odlaskom Davora Ive Stiera iz Vlade Hrvatska je kratkoročni gubitnik

Gospodine Stieru, Vašim odlaskom iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jako puno gube današnja Hrvatska i hrvatski narod. No, u ovom trenutku više od svih gube Hrvati u cijeloj Bosni i Hercegovini, koji žive u povijesno možda najopasnijim i najtežim uvjetima. Prijeti im potpun nestanak, što će onda izravno još više ugroziti opstanak Republike Hrvatske. U pratnji predsjednika Nacionalne federacije američkih Hrvata Stevea Rukavine, nedavno sam bio u Banja Luci i Sarajevu, gdje sam bio nazočan na razgovorima na najvišoj razini tamošnjih vjerskih i političkih predstavnika hrvatskog naroda, te na razgovorima s najutjecajnijim diplomatskim predstavnicima SAD-a i OSCE-a. U tim sam razgovorima doznao da su se stvari u Bosni i Hercegovini, što se tiče položaja hrvatskog naroda u toj zemlji, počele micati s mrtve točke tek nakon što je Davor Ivo Stier preuzeo dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Više o tome ću napisati u mojem opširnijem osvrtu na boravak u Banja Luci i Sarajevu.

U zaključku imam snažnu potrebu istaknuti kako odlaskom Davora Ive Stiera iz Vlade zbog Plenkovićeve prijevare svih vrijednosti i načela za koje su se u Domovinskom ratu borili hrvatski branitelji, predsjednik Tuđman, cijeli hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu kao i članovi HDZ-a, Hrvatska je konačno nakon dugo vremena u Davoru Ivi Stieru dobila političara koji nije oportunist i koje ne želi biti na vlasti pod svaku cijenu i kojemu je Hrvatska važnija od osobnog interesa. Odlazak Davora Ive Stiera iz Vlade početak je pada Andreja Plankovića. Bez obzira kakav će sada potez povući Plenković, on je već sada gubitnik, a Stier i domoljubna Hrvatska su dugoročno dobitnici. U to sam siguran kao što sam siguran da će sutra biti novi dan.

mr.sc. Antun Babić
prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova 1991.-1992. godine.

U Zagrebu, 16. lipnja 2017.