Kompromitirano javno nadmetanje Porezne uprave sa štetom u proračunu od oko 30 milijuna kuna

0
2272
Neosporno je da se u postupku Javne nabave kojeg je provela Porezna upava 2014. godine radi o  koruptivnim kaznenim djelima,  namještenom i dogovorenom javnom nadmetanju između  Porezne uprave i  određenog  gospodarskog subjekta.  Preme  Kaznenom zakonu radi se o dva delikta, zlouporabi u postupku javne nabave i nezakonitom pogodovanju. Takvim pogodovanjem  sklopljen je štetan ugovor, a štetnim ugovorom pribavljena je  imovinska korist određenom gospodarskom subjektu.  Istovremeno je takvim štetnim ugovorom prouzročena znatna imovinska šteta za državni proračun i druge pravne osobe.

 

Porezna uprava je  10. travnja 2014. godine provela javno nadmetanje pod nazivom „NADOGRADNJA SERVISA I OPREME  U MREŽNOM (DATA I VOICE) PODSUSTAVU“, objavljena u Elektroničkom oglasniku javne nabave, Evidencijski broj nabave: 05/14 . Naziv nadmetanje je lažni, jer je pravi  predmet nadmetnja prikriven ,a radi se o nabavi  telekomunikacijske opreme, a ne o nadogradnji.

 

Pod ovim lažnim nazivom  Porezna uprava  je nabavila novu telekomunikacijsku tehnologiju  proizvođača CISCO. Uzročna posljedica takve nabave  je  izbacivanja iz upotrebe i uništenje postojeće nove telekomunikacijske opreme ERICSSON,  starosti 1-3 godine, vrijednosti najmanje 20 milijuna kuna.  Ukupna proračunska šteta nastala ovim pogodovanjem je  najmanje 30 milijuna kuna, dok je uzročno posljedična šteta znatno veća.

Odgovor na upit zainteresiranog ponuditelja

Porezna uprava provela je predmetni natječaj prema lažnom nazivu kako  bi eleminirala iz tržišnog natjecanja sve  ponuditelje iz područja telekomunikacija, kako se isti  nebi javili na natječaj i time omeli dogovoreno pogodovanje određenom gospodarskom subjektu.

DOKUMENTACIJA ZA NADMETANJE - Nadogradnja servisa i opreme u mreznom (data i voice) podsustavu - 2014.

Lažni naziv  natječaja, NADOGRADNJA SERVISA I OPREME  U MREŽNOM (DATA I VOICE) PODSUSTAVU“,  nije ničim upućivao na sadržaj natječaja, na nabavu telekomunikcijske opreme, centrala i IP telefona… Varka je uspjela,  pogodvanje je  provedno, državni proračun postao je tanji  za najmanje  30 milijuna kuna.

porezna-zagreb

Natječaj nije mogao biti niti srušen, jer dokumentaciju za nadmetanje zbog lažnog naziva  nije preuzela ni jedna relevantna tvrtka iz područja telekomunikacija.  Natječajna dokumentacija svojim nazivom nadmetanja i CPV-om: „CPV:32420000-3-Mrežna oprema“   ničim ne upućuje  da se radi o nabavi  telefonskih centrala i 4100 telefona. (Ilustrativan primjer naziva:  Kao da neko Ministarstvo raspiše natječaj pod nazivom „nadogradnja garaža i parkinga“ te kroz taj natječaj kupi 4000 novih Audija, a postojeće Mercedese, njih 4000 komada starih 1-3 godine uništi i odveze na otpad. Na takav natječaj prema takvom nazivu, nebi  se sigurno javio niti jedan trgovac automobila)

 

DORH i USKOK imaju sva saznanja da se radi o koruptivnim kaznenim djelima,  kaznenom djelu zlouporabe u postupku javne nabave i kaznenom djelo nezakonitog pogodovanja.  Podnešeno je niz kaznenih prijava, požurnica za nepostupanje i odugovlačenje. S obzirom na datum nastanka štetne radnje, 2014/2015. godinu,  proizlazi da DORH odnosno USKOK namjerno i nezakonito odugovlače postupanja po kaznenim prijavama što je suprotno izričitim zakonskim odredbama ZKP-a.

12.12.2014. 24 sata expres

U prilogu Vam dostavljamo cjelovitu  natječajnu  dokumentaciju sa  komentarom i izvodom  kompromitiranih djelova iz  sadržaja natječajne dokumentacija. U prilogu je i podnesak, upit ponuditelja iz kojeg je razvidan popis  telekomunikacijske opreme koja se uništava, a koju opremu (prema vrsti i tipu opreme) danas uredno koriste sve državne institucije uključujući i Vladu Republike Hrvatske, Hrvatski Sabor, većinu Ministarstava i druga javnopravnih tijela. Naravno da nikome ne pada na pamet postupiti kako je to učinila Porezne uprava. Članak iz tjednika 24 sata EXPRESS od 12..12.2014. ukazuje na predmetni slučaj, te ukazuje kako bivši ravnatelj Porezne uprave laže i obmanjuje javnost, štetne radnje prikazuje  kao uštete, dok kaznene prijave sa priloženim  vjerodostojnim i relevantnim činjenicam i dokazima upućuju na kaznena djela i predmetnu štetu na račun državnog proračuna.

Ivica Steiner

 

HOP