Ministarstvo obrane u ratu je obranilo Hrvatsku, a Ministarstvo vanjskih poslova bilo je puno izdajica

0
2290

Antun Babić

Ministarstvo obrane u ratu je obranilo Hrvatsku, a Ministarstvo vanjskih poslova bilo je puno izdajica i protivnika samostalne hrvatske države

Na današnji dan prije dvadeset godina umro je ratni ministar i povratnik iz emigracije Gojko Šuš. Pod njegovim vodstvom Ministarstvo obrane, tj. najrije dragovoljci, a onda svi rodovi hrvatske policije, obranili su Hrvatsku od velikosrpske agresije. Da nije bilo njih hrvatske države danas ne bi bilo. Neka je slava i čast ratnom ministru Gojku Šušku.

U istom razdoblju u Ministarstvu vanjskih poslova vodila se velika borba između nas nekoliko domoljuba i velikog broja bivših jugo diplomata, komunističkih novinara te pravih udbaških agenata. Oni su cijelo vrijeme sabotirali i u svijetu krivo predstavljali težnje hrvatskog naroda.

Pismo predsjedniku Tuđmanu

U podužem pismu predsjedniku države dr. Franji Tuđmanu, datiranom 15. ožujka 1992., dok sam bio na dužnosti glasnogovornika MVP-a, izjavio sam, između ostaloga sljedeće:

“Vama ne treba govoriti kako je u ovom početnom razdoblju razvoja hrvatske države Ministarstvo inozemsnih poslova, radi njegove funkcije, jednako važno kao i obrana, ako ne i važnije. Nažalost, nakon više od pola godine potpunog uvida u rad i stanje u Ministarstvu (kao glasnogovornik sudjelovao sam na svim važnijim susretima, sastancima i razgovorima) usuđujem se ustvrditi, uz spremnost da odgovaram i snosim posljedice za netočno ili krivo prikazivanje stanja, da Ministarstvo ne samo što ne funkcionira onako kako od njega zahtjeva težak položaj i situacija hrvatskog naroda, nego nam u pojedinim slučajevima nanosi nepotrebnu štetu u kontaktu sa svijetom….”

Objavljujem kratak članak iz Večernjeg lista od 29. 1. 1993. o sastanku ministra obrane Gojka Šuška i ministra vanjskih poslova prof.dr.sc. Zdenka Škrabala s veleposlanicima stranih zemalja u Zagrebu i početak pisma predsjedniku dr. Tuđmanu. Tema je bio Maslenički most. Kao šef Kabineta ministra Škrabala ja sam, zbog manjka mjesta, sjedio u pozadini i pravio bilješke. Na sastanku je bio i veleposlanik Austrije Joseph Berlaković, kojeg tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Božidar Gargo odbio primiti 15. siječnja 1992., na dan kad su zemlje EZ objavile priznanje Republike Hrvatske.

Umjesto poboljšavanja to žalosno i izdajničko stanje u Ministarstvu vanjskih poslova progresivno se razvijalo na veliku štetu za interese hrvatske države. Nakon dolaska dr. Mate Granića na čelo MVP-a u lipnju 1993., kontrolu u Ministarstvu u cijelosti su preuzeli jugoslavenski orijentirani kadrovi. Prije dolaska Granića, ministri – prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović i prof.dr.sc. Zdenko Škrabalo nastojali su kontrolitrati to jugoslavensko gnijezdo, aali kratko su trajali na čelu Ministarstva.

Mate Granić školovao je današnje hrvatsko državno vodstvo i svi smo svjesni situacije u kojoj se Hrvatska u ovom trenutku nalazi.

I zbog toga je danas jako važno odati zasluženo priznanje ratnom ministru Gojku Šušku.

U Zagrebu 3. svibnja 2018.