Osvrt na lupetanja religijskog sociologičara u Večernjem listu i njegovo glorificiranje srpske crkve

0
2060

Ne mogu zamisliti da jedan religijski sociologičar ne razumije religijsku povijest, a to je izvjesni gospon Markešić. Toliko gluposti je napisao u Večernjem listu da sam se odmah upitao: Tko mu je dao diplomu?

Prvo, Peć nikada nije imala Patrijaršiju jer Peć nije bila ni episkopija pa kako je mogla postati patrijaršija? Raška je bila dio bugarskog carstva, a centar pravoslavlja je bio Ohridu. Ohrid je bio episkopija i tamo se pisalo glagoljicom. Pećka episkopija je bila podložna ohridskoj episkopiji. Tek kad je nastala hrvatska kirilica u Bosni, Bugari su prihvatili tu hrvatsku kirilicu i njom zamjenili bizantsko grčko pismo.

Kako su prezimena tamo nastala pod bizantskom vlašću, njihova prezimena nemaju sufiks IČ.   Gospodin Markešić misli da je Dušan Silni osnovao SPC jer je sve informacije dobio od SPC. Dušan Silni izvršio najgnusnije zločine kad je malo prije pada Carigrada pod Osmanlije pokorio istočnu Hecegovinu, Crvenu Hrvatsku do Drača, Albaniju i dio Makedonije, te nakon toga zatražio  od carigradskog Patrijarha da prizna njegova osvajanja. Na inzistiranje monaha Save, koji je po porijeklu bio Hrvat, u Peći je 1204. godine osnovana pećka Episkopija. Međutim, tada je Raška bila pod jurisdikcijom Bugarske, a ne Grčke. Te osvojene teritorije Dušan Silni je nazvao Srbija i od carigradskog Patrijarha je zatražio da ga okruni za cara. Ne samo da ga nije okrunio za cara  nego ga je izopćio iz zajednice pravoslavnih crkava. Nakon toga je zatražio da ga za cara okruni Papa, ali je međuvremenu umro. Dakle, nikada nije u to doba nije postojala ni pećka Patrijatršija ni SPC jer crkve su nosile ime po gradu u kojem su bile smještene.   SPC je postala autokefalna, dakle, državna tek u Jugoslavije 1920. godine  i to na temelju hrvatske metropolije u Sremskim Karlovcima i tada se širila diljem Jugoslavije. Najprvo je ukinula MPC i CPC, a hrvatske pravoslavce prevela na srpstvo,  mada oni nisu imali ništa zajedničko sa Srbijancima. SPC je od tih pravoslavaca stvorila zločince, a Srbijanci su počinili najgnusnije zločine na Kosovu u Balkanskim ratovima kad su Albance derali žive i pekli na ražnju, a isto su učinili bosanski Srbi za vrijeme drugog svjetskog rata sa katoličkim svečenikom. Zar mi Hrvati moramo živjeti sa kanibalima?  Po pravoslavnom Kanonu suverena i nezasvisna hrvatska država ima pravo na svoju HPC  i ne smije dozvoliti djelovanje SPC, CPC ni MPC. Tu zabranu treba izglasati Sabor i istovremeno vratiti imovinu SPC  katoličkoj Crkvi jer je njoj pripadala ranije.  Državna uprava pod hitno mora registrirati HPC, a ako Plenković to ne želi, onda  svoj glas mora podignuti katolička Crkva. Ako se zabrani djelovamnje SPC u Hrvatskoj, nitko ne želi oteti Srbima njihov etnik, ali moraju znati da Srb i Srbin ili Srbijanac ne označuju isti etnik. Treba zaustaviti nasrte SPC i ne smije nam se dogoditi Vis.   Gospon Markešić kao stručnjak za religije se pita što je  sa hrvatskim pravoslavljem umjesto da narod informira o pravoslavlju, ali je očito da on o tom nema pojama. On se pita kada će i pod kojim uvjetima biti moguće registrirati HPC. Još jednom se pitam: Tko je tom čovjeku  dao diplomu?

Srećko Radović

HOP