Carinici i šefovi jeli u OPG-u koji ne plaća obaveze na vrijeme i krši zakone!

0
3472
Carinici iz Pule i njihovi šefovi iz Pule i Rijeke jeli i pili u “ilegalnom restoranu” u Paladnjacima što znači da smo otkrili spregu onih koji rade na crno s onima koji kontroliraju rad na crno, a s time povezani kriminal i korupciju.
U međuvremenu smo došli i do novih dokaza o umreženosti carinskih šefova iz Rijeke i Pule sa onima koji rade na crno. Naime, radi se o naplati boravišne pristojbe. OPG Paladnjaci po rješenju iznajmljuje jedan apartman s 5 ležajeva i podliježe plaćanju boravišne pristojbe u domaćinstvu za svaki ležaj posebno.
0_IMG-20181120-WA0014
Oni koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu kao OPG Paladnjaci paušalni iznos boravišne pristojbe uplaćuju u 3 jednaka obroka, s time da prvi obrok dospijeva 31.07., drugi 31.08., a treći 30.09. tekuće godine. Uplata obroka paušala obavlja se na temelju uplatnica koje izdaje turistički ured nadležne turističke zajednice.
received_253324975564800
Kontrolu naplate boravišne pristojbe od 2014. godine ukidanjem Državnog Inspektorata preuzima Carina i postaje jedina nadležna služba za kontrolu boravišne pristojbe. Neplaćanje boravišne pristojbe u rokovima i zakašnjelo plaćanje je kažnjivo prekršajem po Zakonu o boravišnoj pristojbi odnosno novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna do 10.000,00 kuna tj. kaznit će se za prekršaj osoba u domaćinstvu ako ne uplati godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe u propisanim rokovima.
OPG Paladnjaci su 02.11.2018. godine uplatili dug za boravišnu pristojbu koji je trebao biti plaćen 31.07.2017. godine. isto tako nisu bila plaćena i ostala zaduženja boravišne pristojbe od 31.08.2017. godine sve do 30.9.2018. godine (slika).
Dužnik boravišne pristojbe OPG-Paladnjaci je podmirio dug sa zakašnjenjem od 400 dana i sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi morao je biti kažnjen i moralo mu se izdati rješenje o naplati kamata za neplaćene i zakašnjele obveze boravišne pristojbe. Međutim iako je zakasnio uplatiti više od 400 dana za njega nema niti kazne niti mu je doneseno rješenje o obračunu kamata (što smo provjerili).
Ovdje je posebno bitno na evidenciji duga i uplata vidjeti datum dospijeća duga boravišne pristojbe i datum plaćanja boravišne pristojbe.
Naime, datum plaćanja je identičan sa datumom dogovora oko organizacije večere u Paladnjacima 02.11.2018. godine. Zbog oprosta kažnjavanja i nenaplate kamata za neplaćanje boravišne pristojbe u zakonom propisanim rokovim Carina je dobila određene “pogodnosti” od vlasnika OPG-a tj. “uslugu restorana” a ne uslugu u seljačkom domaćinstvu sukladno rješenju o registraciji OPG-a o kojim nezakonitostima smo detaljno već pisali na našem portalu u prošlom članku od 05.01.2019. godine.
Zašto je navedeno bitno oko plaćanja i neplaćanja boravišne pristojbe, upravo zato što su isti ti šefovi carine nalagali svojim carinicima da u razdoblju od 2014. do 2018. godine kažnjavaju sve ostale obveznike plaćanja boravišne pristojbe koji su zakasnili uplatiti boravišnu pristojbu 1 dan ili više. Uredno su svima pisali kazne jer boravišna pristojba nije plaćana u zakonom propisanim rokovima i izdavali su rješenja o naplati kamata, i to preko 1000 kazni i rješenja.
Naime, navodimo primjer gdje je carina izdala rješenje o naplati kamate od 0,06 lipa za kašnjenje od 1 dana te kaznila obveznika boravišne pristojbe koji je zakasnio uplatiti samo 1 dan od 01.10.2014. do 02.10.2014. godine (slika), a OPG Paladnjaci je zakasnio uplatiti više od 400 dana i za njega nema niti kazne niti mu je izdano rješenje  o obračunu kamata za kašnjenje.
Dakle, carina Rijeka je godinama kažnjavala kašnjenje kod uplate boravišne pristojbe i obračunavala kamate na kašnjenje, i za 1 dan, dok istovremeno nisu kaznili OPG Paladnjake gdje je dogovorena povlaštena večera u “ilegalnom restoranu” kao protuusluga.
Očito je da ta svoja postupanja pojedini carinici i carina nisu i ne primjenjuju na sve porezne obveznike već imaju DVA ARŠINA.
Sa 01.04.2019. godine i ponovnim osnivanjem Državnog inspektorata konačno će se ponovno uvesti red u kontrolu i rad bez torture turističkog i trgovačkog tj. uslužnog sektora za hrvatsko gospodarstvo jednog od najbitnijih za punjenje proračuna, što je posljednje 4 godine bilo zapušteno i devastirano zahvaljujući samovolji i neznanju pojedinaca u carini i konačno će te poslove obavljati visokoobrazovani i kompetentni službenici a ne bravari, tokari i stolari sa srednjom školom.
Odgovorne osobe za ovakva kriminalna i koruptivna postupanja u carini Rijeka oko organizacije jela i pića u “ilegalnom restoranu” u OPG-u u Paladnjacima kao i oko pogodovanja tj. nekažnjavanja OPG-a Paladnjaci zbog kašnjenja u plaćanju boravišne pristojbe i neizdavanja rješenja o naplati kamata sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi, snosi pročelnik carine Rijeka Andrej Franulović (vaterpolo sudac koji o ničem ne odlučuje dok Zagreb ne odobri), posebno njegov pomoćnik za carinsku kontrolu Andrej Ćuković (Opatijski ugostitelj i iznajmljivač apartmana) instaliran za šefa Službe za kontrolu u carini Rijeka od Željka Jovanovića u vrijeme kada se je ukidao Državni inspektorat iako nikad nije radio nikakve poslove inspekcijskog nadzora, izrazito nestručan i podkapacitiran, i pročelnikov drugi pomoćnik za kadrove Alen Benazić (čovjek koji istovremeno radi na dva radna mjesta i u Rijeci i u Puli te stigne uz to biti i profesor na fakultetu te pisati stručne članke za carinski vjesnik uz debele višestruke apanaže iz proračuna, ne nije u sukobu interesa), ujedno organizator i mozak operacije “večere u ilegalnom restoranu” OPG-a Paladnjaci (slika).
Sva trojica bezbrižno sjede i blaguju a na stolu sve proizvodi koji nisu proizvodi seljačkog gospodarstva OPG-a već komercijalni proizvodi koji se mogu usluživati u restoranu a ne u seljačkom domaćinstvu OPG-u namjenjenom za izletnike i kušanje domaćih proizvoda.
Pročelniče carine Rijeka i pomoćnici u slast i nazdravlje.
Čekamo reakcije i sankcije ravnatelja carine u Zagrebu g. Čovića, ministra financija g. Marića i DORH-a, te nakon 01.04.2019. godine i Državnog inspektorata.
Nastavlja se……..
Pismo carinika RH-a
HOP