Jedan broj naših diplomata prije je za starački dom nego za veleposlanički posao

0
11037

Kada bi uzeli zbroj godina naše diplomacije, došli bi do saznanja da je naša diplomacija po godinama nekih veleposlanika prošla i starosnu dob 67 za mirovinu, ili je u toj brojci u velikom postotku, Ovih dana dijele se vjerodajnice pojedinim država te je ova tema ponovo zanimljiva.

Tek nedavno je otišao u mirovinu dugogodišnji jugoslavenski diplomat, a na kraju i hrvatski Frane Krnić. Krnić je rođen 1943 godine. Dugogodišnji jugoslavenski i hrvatski diplomat Prelog star 71 godinu vodi veleposlanstvo u JAR-u, te će biti zamijenjen kolegom Cicvarićem starim 66 godina! Anica Djamić spada u istu kategoriju te preuzima veleposlanstvo u Ukrajini od veleposlanika aferaša Vidoševića kojeg je već odavno trebalo povući u Zagreb nakon Rima i Ukrajine, ali isti dobiva nove mogućnosti u diplomaciji, te školuje troje djece u diplomatskoj školi…drugim riječima za mnoge je to uhljebnica poput srednjevjekovnog plemstva, bez obzira koliko loši bili, oni su uvijek zaposleni u MVP-u.

Hrvatska godinama ne stvara svoju školovanu diplomaciju već od jugoslavenskih kadrova i njihove djece popunjava kadrove. Rezultati u diplomaciji prema godinama iskustva su očajni. Niti pomaže iskustvo diplomata niti njihova dobna mudrost.

Nobilo  je  tri puta bio u : Bruxelles: tri puta po 4 godine., Duška Paravić, Ranko Vilović
Dražen Bošnjak…
Prosjek.godina 72.

Tako je Krnić svojedobno plakao nad sudbinom R. Šerbeđije koji se tužio po svijetu da ga Hrvatska progoni?! Po čemu ? Dala  je njemu i njegovom sinu sve, a kao zahvalu je dobila blaćenje kao i u slučaju Pupovac. Krnić prodaje priču i o filoustaštvu, koje je po njemu u porastu, jer ga očito svrbi istina o genocidu nad Hrvatima 1945. godine. Što očekivati od svjetske elite kada naša diplomacija sama širi iste gluposti, jer svako otkrivanje istine o zločinačkoj Jugoslaviji veže se sa nekakvim filoustaštvom.

Sve to mi naravno plaćamo, a oni i dalje poput Krnića veličaju Tita, umjesto da iznesu činjenice o zločincu Titu. Ako mislite o Titu da je zločinac od ovog diplomata ćete sigurno dobiti epitet da ste desničarski ekstremist. Klasična komunistička škola manipuliranja javnošću.

U slučaju da ste skloni aferama ili se o vama kao diplomatu piše u medijima, sigurno će vas skloniti u neko udaljeno diplomatsko predstavništvo. Ovih dana upravo se rješava jedan takav slučaj, te će sam slučaj biti veliki uteg oko vrata našoj predsjednici pred izbore. Hoće li izbjeći vrući krumpir uskoro ćemo vidjeti…

Kako probiti taj bedem starih diplomata koji u tim godinama više čuvaju svoja leđa nego što imaju ambicija?

HOP