Sudac koji je kriminalizirao pozdrav ZDS je brat od osnivača protudržavnog lista ‘Feral Tribune’

0
7161

Predsjednik tročlanog sudskog vijeća Visokog prekršajnog suda Siniša Senjanović potpisao je osuđujuću presudu “Za dom” i “Za dom spremni”.
Upravo čitam kako je sudac Siniša Senjanović brat od Đermana Ćiće Senjanovića koji je pisao u tjedniku Feral Tribune, čiji je i osnivač. Ćićo je bio kolumnist u Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu. Na promociji Ćićine posljednje knjige “Laku noć, drugovi” bili su Nada Gašić, Damir Pilić, Dragan Markovina i mnogi drugi koje je na tom mjestu okupio njegov brat Siniša Senjatović. Odlomak iz Ćićine knjige pročitala im je novinarka Milena Budimir- komentira Ivana Ašprijan

Mi bi dodali i prijatelj od druga Velimira Viskovića. Sve su to likovi koji pate za srpstvom nakon 17000 poklanih građana Hrvatske.

Senjanoviću, ovo je pet ključnih podataka koje bi kao sudac trebao znati o HOS-u i njegovu znakovlju

Ovu kolumnu pišem na traženje mojih prijatelja bojovnika HOS-a,a vezano na nezakonitu presudu Visokog prekršajnog suda po kojoj je “Za dom spremni“ na početku pjesme “Bojna Čavoglave“ Marka Perkovića Thompsona nezakonit.

Siniša Senjanović, sudac Visokog prekršajni sud u Zagrebu, donio je pravomoćnu presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku. Visoki prekršajni sud presudu je donio 13. lipnja ove godine te je prvostupanjskom sudu uručio 17. srpnja.
Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego makarski pjevač Mario Roso koji je pjesmu s pripadajućim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.
U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju presliku Jutarnji list piše da ima, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.
“Činjenica da je navedeni izraz dio autorskog umjetničkog djela”, stoji dalje u presudi “ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti”, citira Jutarnji list.
Žalosna je činjenica da sudac Siniša Senjanović i njegovo vijeće donose politički ili možda čak osobno motivirane presude bez utemeljenog pravnog i zakonskog uporišta. Dapače pravno neutemeljeno, neprofesionalno i poltički motivirano neosnovano se pozivaju na ćlanak 39. Ustava RH.
Stoga sam pozvan pravno, činjenično,ustavnopravno i povijesno podučiti sudca Sinišu Senjanovića i njegovo vijeće i javnost koja ga podržava i kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje.

Pozvan ponovno podsjeti javnost što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:
1. Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;
2. Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju ju sam ja napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;
3. Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;
4. U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996.);
5. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.
Prema tome, nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva.
Govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskog rata, sa stajališta Drugog svjetskog rata, nije niti povijesno prihvatljivo.
Pozdrav ‘Za dom spremni’ doživio je Domovinskom ratu drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Agresori su u Domovinskom ratu ubijali civile sa crvenom petokrakom i kokardom na kapi.
Povijest ne počinje i ne završava na Drugom svjetskom ratu. Barem ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu od srpsko-crnogorske fašističke agresije i to razdoblje bi se konačno trebalo vrednovati u povijesti.
U Domovinskom ratu tom ratu zauvijek je obranjena neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je, nema važnijeg povijesnog razdoblja. Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav ‘Za dom spremni’.
Senjanoviću,od pozdrava „Za dom spremni”četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu,jel to možda pozadina presude?.
Očito je da bi mnogi rado zabranili ratni stijeg bojovnika HOS-a,službeno odobreni stijeg u Domovinskom ratu.- stručan komentar Pero Kovačević.

HOP