‘Bela IV i njegova Zlatna bula zapečatili su vezu Zagreba i Virovitice još 1242. godine’

0
2066

Snježana Lančić;” Na FeDOr-u Bela IV. povezuje Viroviticu, Zagreb i Rab, a tragovi nas vode u još neke zanimljive gradove u Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj”

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Bela IV i njegova Zlatna bula zapečatili su vezu Zagreba i Virovitice još 1242. godine, kada je u Virovitici Gradec proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Ta povijesna epizoda oživljava se svake godine na FeDOru – festivalu dramskog odgoja, udruge ‘Pričalica’, čija je autorica i jedna od voditeljica Snježana Lančić. Na listopadskom susretu u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu Snježana Lančić sa timom FeDOra, Danijelom Duvnjak, Suzanom Sokele i Tomislavom Slavićem, predstavila je film ‘Vremeplov – Tragovima Bele IV’ te planove vezane za razvoj tog projekta u Hrvatskoj i izvan nje kroz program Erasmus+. Glumica Kazališta Virovitica, Snježana Lančić u sklopu FeDOra, deset godina, kroz dramske radionice u Virovitici obrađuje ovaj povijesni događaj. Otprije šest godina u projekt je uključen Rab, a u kolovozu iduće godine po prvi puta priča će se kreirati i u Zagrebu.

FB_IMG_1573070844853

Priča o Beli IV. krenula je iz Virovitice i stigla do Raba. Kakva je veza Bele IV. s Rabom?

Priča o Beli IV. krenula je još na prvom FeDOru 2010. godine na radionici ‘Igra-improvizacija-prezentacija’. Razmišljajući o sadržaju, želja mi je bila obrađivati neki važan događaj iz povijesti Virovitice, i tako, krenuli smo kočijom Bele IV. na veliko putovanje. Nakon tri godine Dramski studio s kazališnom predstavom gostovao je na Rabu i dok sam prikupljala najvažnije povijesne podatke kako bih djecu provela kroz Grad, naišla sam na službeni podatak da je Bela IV. od jeseni 1241. do proljeća 1242. godine proveo na tom otoku. Već smo sljedeće ljeto održali Kazališni kamp ‘Vremeplov-tragovima Bele IV’. u trajanju od tjedan dana. Sudionici su, osim sa Raba, bili iz Zagreba, Čakovca, Varaždina i Virovitice

Kako je ‘Pričalica’ dočekana na Rabu?

Nakon već spomenutih događanja ili bolje rečeno saznanja, udruga za kreativni rad s mladima ‘Kocka’ s Raba i Grad Rab ponudili su nam smještaj i prostor za radionice i evo, Kazališni kamp ‘Vremeplov -tragovima Bele IV.’ već se šest godina održava na tom prekrasnom otoku. Brojna su djeca i mladi koji sudjeluju na radionicama, neki dolaze iz godine u godinu, a neki se zateknu na ljetovanju, dođu provjeriti kakve su to radionice, ali ostanu kroz svih tjedan dana i naravno sudjeluju u uličnoj predstavi. Sklopljena su prava prijateljstva među mladima iz Virovitice, Raba i Zagrebu koja traju i danas, kada oni više ne dolaze na kamp. Činjenica da svake godine, bez neke posebne reklame, na radionicama imamo dovoljan broj zainteresiranih polaznika, znači da mi iz ‘Pričalice’ uživamo povjerenje kako roditelja tako i domaćina udruge ‘Kocka’ i Grada Raba. Mi voditelji Suzana, Danijela, Tomislav i ja imamo osjećaj da smo sugrađani na Rabu, a ne gosti. Moram priznati da je to dobar osjećaj!

Koji su još gradovi važni za priču o Beli IV.? Planira li ‘Pričalica’ svojom povijesnom pričom povezati još neke gradove?

Prošle godine Pričalica je otvorila projekt ‘Tragovima Bele IV.’ na kojem radi povjesničar umjetnosti Tomislav Slavić. Istražujući na Rabu otkrio je Kamporsku kroniku koja je dragocjeni izvor povijesnih informacija i detalja. Svakako, osim Virovitice, Raba i Zagreba, u Hrvatskoj su za priču važni gradovi Split, Trogir, Krk, Križevci, općina Klis, Kaštel Grad Grobnik, otok Čiovo…! Važno je napomenuti da su Mađarska i Austrija također zemlje koje nas povezuju istom pričom i dakako imamo ambiciju povezati i gradove iz tih zemalja. Za to nam je izuzetno zanimljiv EU program Erasmus+ područje mobilnosti mladih.

Zagreb je u Virovitici proglasen slobodnim kraljevskim gradom, a Virovitica je tada već bila grad. Kakvi su planovi za oživljavanje tog povijesnog sjećanja u Zagrebu?

Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu prirodan je partner za oživljavanje tog povijesnog sjećanja u Zagrebu, te smo već isplanirali niz zajedničkih aktivnosti u tom smjeru. Prva je nedavno predstavljanje filma ‘Vremeplov – Tragovima Bele IV.’ u Zagrebu, a prvi put radionice i predstava održat će se iduće godine u Zagrebu krajem kolovoza. Grad Zagreb prepoznao je potencijal za razvoj priče s Pričalicom i Zavičajnim društvom, što svakako veseli.

Tko su polaznici ‘Pričalice’? Pratite li članove ‘Pričalice’ u njihovom daljnjem razvoju? Koje škole biraju i kako im ‘Pričalica’ kasnije koristi u životu?

 

‘Pričalica’ je udruga koja se bavi promicanjem dramskog i kazališnog odgoja kroz niz kulturnih, umjetničkih i odgojno-obrazovnih djelatnosti. Naši su članovi punoljetne osobe prvenstveno umjetničkih i pedagoških struka, ali i ostalih naravno, no u manjem broju. Većinom, članovi djeluju kroz danas popularno zvane ‘projekte’, a najduži je FeDOr, festival dramskog odgoja. ‘Pričalica’ u većini projekata djeluje u simbiozi sa Kazalištem Virovitica i afirmira mlade iz Dramskog studija Kazališta Virovitica. Naravno da u našim projektima sudjeluju djeca i mladi iz dramskih grupa osnovnih i srednjih škola i svi zainteresirani, ali polaznici Dramskog studija Kazališta Virovitica često čine onu potrebnu ‘utreniranu’ jezgru za ‘eksploziju i lančanu reakciju’. Šestero iz te ‘utrenirane jezgre’ je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Gluma je njihov izbor, izazov, njihov svemir. Zadovoljna sam kada ih gledam u predstavama, izuzetno su talentirani, uče i napreduju vrlo brzo. Oni kojima gluma nije bila životni izbor studiraju predškolski odgoj, kemiju, arhitekturu, komunikologiju… Mnogi su zahvaljujući ‘Pričalici’ putovali po Europi i Aziju i stekli su, kako sami danas govore, neprocjenjivo iskustvo. Vjerujem da će im otvorenost i širi horizonti koristiti u životu!

 

HOP