MORH demantira skandal, časnik čiji brat je poginuo u ratu prijavio je nedolično ponašanje i ide na stegovni ?! Novi slučaj “Sabljak”?

0
3702
MORH - Pravo na ispravak objavljene informacije

Prema važećem zakonu portal Hrvatskih obrtnika i poduzetnika objavljuje MORH-ov demanti na tekst portala;

Veliki skandal: Natporučnik prijavio nedolično i nasilno ponašanje vojnika generalu, sada njemu prijeti otkaz , a nasilnik je proša bez posljedica!

20200130_093525

Kao što se vidi iz dokumenta još 19. 12. 2019. tražili smo informaciju u svezi postupanja natporučnika T. Đ., ali nikada odgovor nismo dobili od MORH-a iako javnost ima pravo na informaciju . Više od mjesec dana kasnije u vrlo kratkom razdoblju nama isto to ministarstvo traži pavo na demant. Ponaša se kao i sve institucije koje uzdržavaju građani.

 

Brigadir HV-a Jonjić potpisuje ovaj demanti te tvrdi da naš portal blati ugled i čast Hrvatske vojske, a to po njegovom mišljenju očito čini i natporučnik hrvatske vojske kojeg mi vidimo kao žrtvu sustava i vjerojatnog mobinga. Portalu je bio cilj informirati javnost o događajima u vojsci, jer porezni obveznici plaćaju vojsku, pa je portal u tome smislu i djelovao, a ne da nekoga kleveće.

No krenimo redom; prvo, mislimo da nedolično ponašanje pojedinih vojnika sramoti ugledu vojske, odnosno kada toga ne bi bilo, ne bi se niti išta loše pisalo o slučajevima u vojsci.

Screenshot_20200129-221609_Messenger

U vrijeme slučaja prebijanja umirovljenika u Puli na krajnje bolestan način, a u kojem je sudjelovao i pripadnik vojske, oko tjedan dana kasnije događa se drugi slučaj divljanja vojnika u Đakovu, u kojem je opet napadnut civil. Građani ne plaćaju vojnike, da bi oni tukli civile ili im uništavali pokretnu imovinu.

Screenshot_20200129-194525_Chrome

Za slučaj u Puli svi su saznali, nasilnici su brzo sankcionirani, vojska je promptno reagirala, ali u đakovačkom slučaju nije. Zašto? Imamo li pravo sumnjati da je to zbog toga jer se radilo o sinu brigadira Miloša? Ili bi drugi obznanjeni slučaj previše uzdrmao ministra Krstičevića?

Pa tu se radilo o dva slučaja napada na civile u tjedan dana?! 

U prvom slučaju je vojnik sankcioniran vrlo brzo, u drugom vojnik radi mjesecima poslije tog događaja kao da se ništa nije dogodilo. Prema našem mišljenju, da je postupak nadležnih bio brzo riješen kao u Puli, danas ne bi nastala ova situacija niti sa natporučnikom T. Đ. koji (kako nas želi uvjeriti tekst demantija) navodno stalno sramoti našu vojsku.

Brat T. Đ., našeg nesretnog natporučnika koji je u ovom slučaju suspendiran, je stradao u Domovinskom ratu kao branitelj Bosanske Posavine. Prvo je kao zaposlenik na privremenom radu u Njemačkoj dovukao oružje za obranu Posavine da bi na kraju ostao dobrovoljno u 101. brigadi HVO-a, raspoređen kao zapovjednik satnije. Pogiba u borbi protiv Arkanovaca kod mjesta Zborište. Zar je njegov brat poginuo da bi se danas događale ovakve situacije u Puli ili Đakovu?

Screenshot_20200129-221633_Messenger

Natporučnik T. Đ. vjerojatno vidi sve te nepravde i ne može reagirati na njih jednako kao netko tko nije izgubio tako blisku osobu u ratu. Nakon takve žrtve njegove obitelji on danas mora doživjeti da ga jedan brigadir hrvatske vojske smatra remetilačkim faktorom u vojsci?!

Čime je on poremetio mir u vojsci?

Kako saznajemo iz jednih novina, prvi puta ga se progonilo jer je iznio svoje mišljenje da je neprimjereno da Kickboksing klubovi za počasnog člana imaju Arkana (vjerovali ili ne!!!). Novinar koji je obavio 80 telefonskih razgovora sa poznatim članovima Kickboksing klubova, razgovarao je i sa njime. Da bude senzacionalnije novinar je istaknuo da se radi o mišljenju pripadnika HV-a, ali nije znao da su tom časniku HV-a jedinice istog Arkana ubile brata. Nije li to užas? Jest, a još veći užas je ovaj natporučnik hrvatske vojske doživio kada je bio disciplinski gonjen jer je dao “intervju” tome listu, bez odobrenja ministarstva. Intervju?! Dao je tek kratku izjavu kao poznavatelj tog sporta, a nije mogao ni sanjati da će ga vlastita hrvatska vojska radi te izjave progoniti… Nitko tada nije razmišljao da je ovaj časnik izgubio brata u bitci protiv Arkanovih koljača, te kakav šok je morao biti za njega kada je saznao da je baš ta ološ Arkan počasni član tog njemu inače omiljenog sporta… Čime je ovaj natporučnik ustvari osramotio našu vojsku?

Drugi puta je “osramotio” odoru jer je uljudno pitao; “Ljudi moji, prijestupnik i dalje radi umjesto da je udaljen iz službe kao i onaj iz Pule.”

21.7. navedeni vojnik iz obitelji Miloš je po jednom izvoru skakao po privatnom vozilu jednog civila, navodno je civil dobio isto neke ozljede, koje se sada ne spominju, a novinarka I.P.M. Nove TV je pročitala kajanje tog vojnika jer je u kući brigadira Miloša u kojoj je bio i njegov sin pronađen pištolj, neprijavljen. Nije jasno zašto je napravljena pretraga objekta ako je on, kako kaže Nova tv,  “samo skakao po tuđem krovu automobila i uzvikivao navijačke parole”… Ili je tu bilo nešto više?

Natporučnik ide na stegovni postupak jer je svom poslodavcu MORH-u prijavio brigadirovog sina koji nije bio odmah sankcioniran kao što je trebao biti. I time je on osramotio vojsku?! MORH podiže postupak protiv natporučnika jer je preskočio svoje zapovjednike izvijestiti o samom slučaju. Inače je cijelo Đakovo, ono civilno, odmah znalo što se dogodilo, ali zapovjednici i generali mjesecima nisu ništa znali?!

Znači, umjesto reakcije nakon cirkusa u Đakovu na skakanje vojnika iz obitelji Miloš po tuđim vozilima (što bi podrazumijevalo provjeru psihofizičke uračunljivosti vojnika za svakodnevne opasne zadatke) isti i dalje radi neometano mjesecima svoj posao, sve do prijave natporučnika T. Đ. Suspendiran je tek u prosincu mjesecu. Nova TV o slučaju saznaje krajem studenog mjeseca.

Bilo bi puno logičnije da je vojnik imao nasilni ispad npr. 22.10. 2019. godine ili npr. 1.11. 2019, pa da je suspendiran u prosincu, ali vojnikovo nasilje se dogodio 21.7. 2019, pa bi se svatko normalan zapitao: zašto se čekalo sa udaljavanjem iz službe? Zašto se na Nova TV spominjao neprijavljen pištolj (zbog kojeg se vojnik ispričao?!) i tko je vlasnik tog pištolja? Isto tako, nije jasno je li vojna policija bila na uviđaju u tom razdoblju, u srpnju mjesecu i ako jest bila, kako je moguće da spomenuti generali i ministar nisu znali za ovaj slučaj? Odnosno kakve mi to obavještajne službe imamo koje ne znaju za ovakve “banalne stvari”? Ili se čekalo da sve prijavi sada suspendirani natporučnik?

 

Nama se čini da je ova situacija slična slučaju Sabljak u MVP-u o kojem smo također prvi pisali i doživljavali slične situacije kao i u slučaju natporučnika u MORH-u?

Sami prosudite ostalo, nama nakon svega puno toga nije jasno jer neki dokumenti ipak jasno pokazuju što se tu događalo.

Screenshot_20200130-100203_Chrome

Posebno boli činjenica da je natporučnik T. Đ. brat poginulog branitelja te da bi se trebalo posebno voditi računa o toj činjenici, a koja pak podsjeća na suđenje ocu dvojice poginulih branitelja u Vukovaru, jer je otac poginulih sinova razbio ćirilične ploče. Osobna tragedija puno je važnija od zakonskih i birokratskih odnosa u društvu i javnost je itekako senzibilizirana za takve slučajeve, što se iz demantija MORH-a ne može naslutiti, a to nas posebno žalosti.

Screenshot_20200130-000942_Chrome

Skakanje po nečijem vozilu, transport dilera oružja u našim zrakomlatima, premlaćivanje umirovljenika – sve to silno šteti ugledu vojske i to je ono čime bi se vojska trebala pozabaviti. Vojska je plaćena da štiti našu državu i da iskorijeni  ovakve anomalije, a ne da se njima moraju baviti javnost i mediji.

 

HOP