Odvjetnik Knezović: Nadbiskup splitsko-makarski praktično daje ovlasti policiji da intervenira u samoj crkvi i ‘dovede u red’ don Delaša i vjernike

0
2207

 

FB_IMG_1587427303750

Odvjetnik Mate Knezović

 

Nepopravljive greške biskupa

 

Više nema nikakve sumnje da je među katolicima došlo do velikog razlaza, a možda i razdora. S jedne strane su HBK, sa svim svojim biskupima i biskupijama, te oni koji poslušnost biskupima i papi smatraju bezuvjetnom. S druge su oni koji poslušnost shvaćaju kao pokoravanje Bogu, sukladno Objavi (Pismo i Tradicija) te crkvenim dokumentima, a ne ljudima, pa bili to biskupi ili pape.

Biskupi u Hrvatskoj su napravili greške strateške naravi. Posljedice njihovih propusta bit će trajne. Lice Crkve će se promijeniti. Za tim ne treba ni malo žaliti. Ionako je bilo umjetno, kukvičko, bez evanđeoske strasti, bez rasprava, bez vizije. Pokop takve Crkve bio je baš na dan velikog potresa u Zagrebu. Tog dana više nije bilo “mise s narodom”, te je počela opća virtualizacija svega i svačega. Kršćanstvo na daljinu, svete mise na daljinu, pričesti na daljinu, silne propovjedi putem društvenih mreža…

No, progoni više nisu samo na daljinu!

Asistenti i poticatelji tih progona upravo su kukavički hrvatski biskupi. To je osobito očigledno iz priopćenja Splitsko-makarske nadbiskupije od 4. travnja 2020. Naime, kako drugačije ocijeniti “ograđivanje” od svećenika koji služe sv. Misu s narodom. Ne samo da se “ograđuju”, nego se i “ispričavaju”, te ga teško optužuju da stavlja sebe u središte zanimanja hrvatske javnosti. Drugim riječima, smatraju da se radi o egzibicionistu. Duboko neevanđeoski i duboko uvredljivo. Jednostavno sramotno!

FB_IMG_1586779377809

Poučeni i potaknuti takvim priopćenjem, na sam Uskrs, u župu Sirobuje, navalili su novinari na župnika Delaša i vjernike. Izgleda da nisu ni tražili dozvolu za dolazak na župni posjed i u samu crkvu, nego su, potaknuti bjesomučnom kampanjom i unaprijed danim blagoslovom nadbiskupa Barišića, silom htjeli provaliti i u samu crkvu. Nadbiskup Barišić, kao ni Hrvatska biskupska konferencija, nisu se oglasili, nisu podsjetili na pozitivne propise koji još (barem formalno) važe u Republici Hrvatskoj, te na Ugovor između Svete Stolice i RH o pravnim pitanjima iz 1996., koji zabranjuje takvo postupanje.

Budući da su se na Uskrs vjernici i župnik Delaš oprli novinarima, na Mali Uskrs poslana je prava državna sila kako bi spriječila vjernike da uđu u crkvu, odnosno dođu na svetu Misu. Ni Ranković se ne bi postidio koalicije Puljić-Božinović.

Screenshot_20200407-123438_Facebook

Jesu li svjesni biskupi što su učinili? Dopustili su napad na crkvu, svećenika i vjernike. Dopustili su presedan. Zapravo, možda i nije presedan? Ako se sjetite događaja u crkvi svetog Marka u Zagrebu, 28/29. svibnja 2015. godine, kada su Ostojićevi policajci nastojali oteti barem kojeg 100% invalida iz Domovinskog rata i privesti ga, nije se oglasila HBK i jasno rekla da je to kršenje Ugovora, da su ga povrijedili i zahtijevali ispriku od državnih vlasti. Ni tada nisu reagirali. Sada su neprijatelji Crkve i hrvatskog naroda, otišli korak dalje. Ovaj put uz poziv i nagovor samih biskupa (bilo neposredno putem Barišića, bilo posredno prešutnim prihvaćanjem nasilja).

Lažna poniznost, poslušnost i borba protiv Covida-19 nije i neće im pomoći. Hajka postaje sve žešća. Vrijeđanje sve otvorenije, a želje za paleži i rušenjem crkava, te ubijanjem i protjerivanjem crkveniih službenika i osviještenih Hrvata, sve otvorenija. To posebno pokazuje uklanjanje dijela sjevernog zvonika zagrebačke katedrale i komentari na taj događaj. Dakle, dragi biskupi. Doći ćemo po vas i obračunati se s vama, poručuju neprijatelji Crkve i narda. Raskol u Crkvi pomaže njihovim planovima, a kukavičluk otvara put tim planovima.

Nadbiskup splitsko-makarski, monsig. Barišić, praktično daje ovlasti policiji da intervenira u samoj crkvi i dovede u red don Josipa Delaša i vjernike koji se tamo okupe, bez obzira udovoljavaju li inače propisima koji vrijede u zatvorenim prostorima. Pri tme nadbiskup Barišić nema nikakve potrebe da podsjeti policiju na njezine obaveze koje ima prema Ugovoru između RH i Svete Stolice o pravnim pitanjima iz 1996. godine.

Je li nadbiskup svjestan učinka koji je već postiglo takvo priopćenje? Udovoljio je neprijateljima Crkve, a sada oni traže još svježe krvi. Zar misli da će i njega ostaviti na miru? Ako to misli grdno se vara. Isti oni kojima podilazi svojim “ogradama” i “isprikama” sutra će možda doći po njega ili njegovog nasljednika i voditi ga negdje gdje nadbiskup sada šalje don Josipa Delaša i druge vjernike. I ponovno će neki vjernici, i svećenici, koji su sada ustali protiv ovakvih postupaka svojih pastira, ustati da ih obrane. Oni koji su im klimali glavama u znak odobravanja klimat će nekom drugom.

received_474198959973927

Podsjećam na neke odredbe Ugovora o pravnim pitanjima između Svete stolice i Republike Hrvatske:

Članak 1.
Republika Hrvatska i Sveta Stolica, potvrđujući da su Država i Katolička Crkva, svaka u svom poretku, neovisne i samostalne, obvezuju se da će u međusobnim odnosima potpuno poštivati to načelo te da će međusobno surađivati u brizi za cjelovit duhovni i materijalni razvoj čovjeka i u promicanju općega dobra.
Čl. 7. st. 2.
Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora.

Kratka analiza priopćenja

Priopćenje Nadbiskupije splitsko-makarske uistinu je primjer birokratskog jezika, uz neke pobožne ispraznice, koje su zapravo, pranje savjesti nadbiskupa. Priopćenje se poziva na sve autoritete, a to su, kako kažu “redom”, generalni vikar, policija, pastoralni vikar, kolege svećenici, dijecezanski biskup, Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije, Papa, vlasti Republike Hrvatske, stručnjaci i znanstvenici.

Ipak priznaju da su mjere “za nas kršćane teške i bez presedana”. Tu smo, dakle! Mjere su “za nas kršćane teške i bez presedana”. Nije, dakle, bolest “teška i bez presedana”, nego su mjere “teške i bez presedana”, a vi ste ih prihvatili olako i “bez presedana” te bez ikakvog kritičkog promišljanja. Svoje ste svećenike i vjernike prepustili mjerama koje su “teške i bez presedana”, a to znači bez sakramenata, bez krštenja, bez vjenčanja, bez svetih misa, bez ispovijedi. Dakle, dragi biskupe Barišiću, upravo vaše mjere prema vjernicima su “teške i bez presedana”. Dapače, vaše mjere su teže od onih koje provode građanske vlasti te nemaju temelj i Kanonskom pravu. One su dobrovoljne. I prije donošenja mjera “teških i bez presedana” procuriila je u javnost unaprijed donijeta odluka HBK o mjerama prema svećenicima i vjernicima, vaših mjera koje su “teške i bez presedana”, mjera puno težih od onih koje provode svjetovne vlasti. Izazvali ste nasilje prema svom svećeniku i vjernicima. Upravo vaši postupci prema vašem svećeniku su “teški i bez presedana”. Na taj presedan sada su se ulovili neprijatelji Crkve i hrvatskog naroda.

Nadbiskupe Barišiću, predsjedniče HBK monsgn. Puljiću i svi biskupi HBK. Poručujem vam da ste otvorili lov na svoje svećenike i Bogu odan narod. Kada se napiju naše krvi bit će im slatka vaša krv, ako ovo ne zaustavite.

Vaša tvrdnja iz priopćenja da se “ne radi o ideologiji nego o zarazi” i nije baš uvjerljiva. Zar nije Svjetska zdravstvena organizacija ideologizirana? Da nije ideologizirana ne bi promovirala abortus, ubojita kontracepcijska sredstva, cijepljenje zbog svega i svačega, već nas strašila raznim ptičjim, svinjskim i kakvim ne gripama i virusima? Zar nije naša Vlada ideologizirana? Zar ne promiče svaku vrstu nastranosti i rušenja svih mogućih nacionalnih prava i kršćanskih vrijednosti? Zar nisu mediji ideologizirani? Zar Katolička Crkva nije na trajnom udaru naprijed navedenih? I sada odjednom smatrate da u ovome nema ideologije? Vi ste, zapravo, ovime potakli na jednoumlje. Pa ako je i od vas, previše je.

I na kraju optužujete svog svećenika “za kršenje javnog reda i mira”. Po ovom priopćenju ostali ste bez razuma, vjere i ljubavi.

Mate Knezović odvjetnik, profil Fb

 

HOP

VEZANI ČLANAK

Ekskluzivno objavljujemo optužnicu protiv branitelja u svezi incidenta u splitskoj crkvi i sve propuste DORH-a i policije