Od uklupno 188 ovlasti, predsjednik RH-e samostalno odlučuje o njih 77, a novinari tvrde da je fikus?!

0
3224

NASTUPI IZABRANOG PREDSJEDNIKA SU NEDOPUSTIVI I SRAMOTNI

U zadnjih tjedan dana imamo dva istupa izabranog predsjednika države koji su izazvali velike polemike ali i negodovanje hrvatskog naroda te je neophodno istražiti kakve sve to ovlasti
ima izabrani predsjednik.
Potom, kako ih donosi, te koji može biti njihov učinak? Mnoge ozbiljno brinu njegovi mogući ishitreni i neočekivani (ili ipak očlekivani) potezi, koji, prema ovima do sada, nikako ne obećavaju, čak što više, predstavljaju opasnost kojoj nas izabrani predsjednik može izložiti.
A što to sve izabrani predsjednik ima u „svojim rukama“, točnije, u svojim ovlastima?
Koje su to stvarne ovlasti temeljene na Ustavu, zakonima, pravilnicima i odlukama?
Idemo redom:
USTAV Republike Hrvatske daje mu ukupno 53 ovlasti, od čega su 24 samostalne a 29 njih vezanih (suglasnost, supotpis).
Zakon o obrani RH daje mu ukupno 63 ovlasti od kojih je 10 samostalnih i 53 vezane ovlasti.
Zakon u službi OSRH daje mu ukupno 23 ovlasti od kojih je 10 samostalnih i 13 vezanih ovlasti.
Zakon o obalnoj straži ukupno 3 ovlasti i to vezane uz supotpis ili suglasnost.
Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH daje mu ukupno 6 samostalnih ovlasti.
Zakon o vanjskim poslovima RH daju mu ukupno 11 0vlasti i to vezanih.
Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH daje mu 15 ovlasti od kojih je 6 ovisnih i 9 samostalnih ovlasti.
Odluke o medaljama daju mu ukupno 2 ovlasti i to vezanih za supotpis ili suglasnost.
Ostali propisi (pravilnici) daju mu još 12 ovlasti, i to sve samostalnog odlučivanja.
I tako u ukupno 26 propisa Republike Hrvatske, od kojih je 15 Zakona, Poslovnika Hrvatskog sabora, 3 pravilnika, te 6 odluka u kojima se reguliraju određene ovlasti predsjednika Republike Hrvatske ukupno ih ima 188.
Previše ili premalo? Slušamo godinama kako je funkcija, institucija predsjednika – fikus!

Od uklupno 188 ovlasti, samostalno odlučuje o njih 77.
Ona koja se zaista ne primjenjuje nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana je nošenje lente za koju je propisano Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u kojem članak 26. kaže:
Predsjednik Republike Hrvatske nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske:
1.na Dan državnosti
1.pri predaji priznanja
3.kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika
4.u drugim svečanim prilikama.
A kako je ovo samostalna odluka predsjednika, znači, on odlučuje koje su to prilike.
Iz ovoga bi zaključila kako su nakon dr Franje Tuđmana svi predsjednici i predsjednica kršili zakonsku odredbu. Obzirom da ne nošenje lente nije predviđeno Ustavom, to znači da nije povrijeđena ni jedna ustavna odredba izravno te tako nema ni temelja za pokretanje postupka za utvrđivanje ustavne odgovornosti
Slika dr Franje Tuđmana, iz arhive autorice

Kako pripadajući zakon nije odredio nikakvu sankciju za ne nošenje lente naši prethodni predsjednici i predsjednica nisu tome pridavali značaj. No nikako nije prihvatljiva svojevremeno dana izjava bivšeg predsjednika, inače profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu, kako: „ Gotovo desetogodišnjom neprimjenom, Zakon se, izobičajio i time izgubio na značaju i važnosti.“
Zanimljivo, u našoj praksi ima zakona i propisa koji su se izobičajili jer se ne primjenjuju, te su tako, de facto, prestali postojati kao izvor prava, na nih se nikada nije osvrnuo.

Navodim još neke ovlasti koje predsjednik samostalno donosi. Među njima su:
Prijedlog izmjena Ustava,
Prijedlog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog sabora,
Prijedlog Vladi za održavanjem tematske sjednice Vlade na kojoj će biti prisutan,
Dodjela odlikovanja i priznanja,
Predsjednik bira i razrješuje svoje najbliže suradnike i tijela (npr. Povjerenstva),
Odlučuje o ustroju Ureda predsjednika,
Može samostalno pomilovati,
Samostalno daje prethodno mišljenje na prijedloge akata iz područja obrane koje donosi Vlada RH
Može samostalno umiroviti djelatnu vojnu osobu,
Može samostalno i imenovati djelatnu vojnu osobu na službi u Uredu predsjednika.

Nažalost, među 117 vezanih odlika predsjednika dobar dio njih je vezan za konmpromise u njihovom donošenju, ili, bolje rečeno trgovinu. Takva situacija je poznata oko imenovanja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH jer Zakon koji regulira imenovanje načelnika Glavnog stožera, dakle Zakon o obrani, ne nudi rješenje što se zbiva ako se Vlada i predsjednik ne slažu u izboru kandidata.

Slična je situacija i s imenovanjima veleposlanika.
Oba primjera ukazuju na svu složenost stvarnih ovlasti predsjednika, no, nažalost i o nedorečenosti naših propisa. U ozbiljnim sustavima dogovaranje i suradnja su nužni, njih na određen način

reguliraju i upućuju na njih i Ustav i ostali propisi. Ali, ako zaista nema odgovora u spornim situacijama to otvara mogućnost blokade čitavog sustava. I tog tako nam poznatog interesnog trgovanja, pa i zlouporabe sve do pogodovanja bližnjima.

U svojoj prisezi predsjedsjednik se zakleo na poštivanje Ustava Republike Hrvatske, a u svom grečvitom govoru u noći izbora za predsjednika rekao je: „Nemam pretenzija na velevlast, neće biti zaplotnjaštva, neće biti spletki, tajnih ‘dealova’ ili poslova…, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali boljeg od toga nema. Sve drugo je put u autokraciju, tiraniju, samovolju, otimačinu i predsjednik Republike tome mora biti brana.“
Koliko vidimo krenuo je putevima koji nikako nisu ništa od svega navedenog.
No, vraćam se na ono što je glavni predmet ovog teksta.
Samo dva mjeseca od inauguracije provedene mimo tradicije, već je bila samovolja izabranog predsjednika i ponižavanje ne samo države već i naroda (u okolnostima kako je baš ta odluka bila možda donešena zbog saznanja o pokretu plana „plandemije“ te se je baš zbog toga izbjegla inauguracija na javnom mjesu, Trgu svetog Marka) predsjednik je učinio dva ispada kojima je teško povrijedio hrvatski narod i sve hrvatske branitelje, a to nikako nije dio prisege koju je izjavio 18. veljače 2020.
Prva izjava predsjednika dana u Jasenovcu, kako „ploču HOS-a treba baciti“ s imenima pogunulih bojovnika HOS-a , te jučerašnji bijeg iz Okučana s obilježavanja pogibije 51 hrvatskog branitelja u VRO BLJESAK, jer je par branitelja, točnije, pripadnika specijalne policije, imalo na sebi majice HOS-a sa svim obilježjima HOS-a pa i pokličem ZA DOM SPREMNI, a potom i uzbuna kako branitelja tako i naroda pokrenuo je HRVATSKE SUVERENISTE i njihovog pravnog eksperta Peru Kovačevića na davanje javnosti svog pravnog stajališta još 24. travnja 2020. kako je moguće pokrenuti pitanje opoziva izabranog predsjednika.
Tako gospodin Kovačević za portal nacionalno.hr kaže:
„Ovim putem dajem svoje pravno stajalište svoj sud što nam je činiti i kako spriječiti da visoki dužnosnik vrijeđa hrvatski narod,bojovnike HOS-a, hrvatske branitelje i hrvatske domoljube i kako je moguće smijeniti predsjednika Republike koji vrijeđa svoj narod.
Pa krenimo redom kako je pravno moguće opozvati izabranog predsjednika Republike koji vrijeđa hrvatsku prošlost i svoj narod.
Nužno je da u naše zakonodavstvo uvedemo pravni institut opoziva predsjednika Republike. Najprimjerenije je da taj pravni institut uvedemo odnosno pravno reguliramo u Zakon o izboru predsjednika Republike.
Odmah moram poručiti svim onima koji će moj prijedlog dočekati „na nož“ jer sam se usudio pravno predložiti kako možemo doskočiti Zoranu Milanoviću njihovom idolu „crvenom kmeru“, da mi imamo u našem zakonodavstvu institut opoziva za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.
Podsjetimo se kako ide opoziv načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.
Općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovih zamjenika može se opozvati putem referenduma. Raspisivanje referenduma za opoziv može predložiti 20% ukupnog broja birača u jedinici, a raspisuje ga predstavničko tijelo.
Raspisivanje referenduma za opoziv može predložiti 20% ukupnog broja birača u jedinici u kojoj se traži opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima.
Ako je prijedlog podnesen od potrebnog broja birača u jedinici, predstavničko tijelo raspisat će referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima.
Sukladno pravnom institutu opoziva općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovih zamjenika priredio sam novelu Zakon o izboru predsjednika Republike kojim se uvodi institut opoziva predsjednika Republike te regulirao postupak opoziva, i to kako slijedi:
– predsjednika Republike može se opozvati referendumom;
– opoziv može predložiti 10 posto od ukupnog broja birača u RH;
-ako je prijedlog podnesen od potrebnog broja birača Hrvatski sabor rasisuje referendum o opozivu predsjednika Republike:
– na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu;
-predsjednik Republike je opozvan ako je većina birača koja je pristupila referendumu glasala za njegov opoziv;
-odluka donesena na referendumu je obvezatna;
-referendum za opoziv predsjednika može se tražiti samo jedanput u mandatu predsjednika Republike.“

Dana 02. svibnja 2020. HRVATSKI SUVERENISTI održali su tiskovnu konferenciju na Trgu bana Jelačića te iznijeli svoje stajalište o jučerašnjem sramnom ponašanju predsjednika na obilježavanju obljetnice VRO BLJESAK u Okučanima, kojeg državni medij HRTV prozva „incidentom“.

 

Na tiskovnoj konferenciji gospodin Kovačević je izjavio:
„Zoran Milanović nije otišao u Okučane kao Zoran Milanović već kao predsjednik Republike. Dao je prisegu u kojoj je rekao kako će se pridržavati Ustava i zakona.
Treba reći da je znakovlje HOS-a legitimno i zakonito. Prvog listopada 1991. predsjednik Franjo Tuđman donio je zapovijed o uključivanju postrojbi HOS-a u sustav HV-a u operativne zone. Sve postrojbe imaju svoje znakovlje, tako je i postrojbama HOS-a 1994. odobreno znakovlje kao ratne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske.
1991. predsjednik dr Tuđman je donio odluku a zapovjed sam ja pisao, o uključivanju HOS-a u HV.
Sve postrojbe imaju svoje znakovlje pa tako i HOS. A od 1994. postrojbe HOS-a ušle i u Zakon o pravima hrvatskih branitelja.
Udruge HOS-a su registrirane uredno prema Zakonu i maju svoj grb koji smeta Zoranu Milanoviću.
I netočno je da je ovdje riječ o oznakama ustaških postrojbi. Ovdje je riječ o postrojbi HOS-a koje su dio pobjedničke vojske Hrvatske. Ne možemo govoriti o HOS-u u Domovinskom ratu s aspekta Drugog svjetskog rata. Za nas, ishodište današnje Hrvatske nije Drugi svjetski rat, nego Domovinski.
U ovom trenutku treba reći da predsjednik vrijeđa instituciju predsjednika države kad je napustio obilježavanje akcije Bljesak.
Nama se obratio veliki broj branitelja i domoljuba i traže da se pokrene postupak za uvođenje u zakon opoziva predsjednika republike.
Mi u dosadašnjem zakonodavstvu imamo institut opoziva gradonačelnika, župana , načelnika i mi smo napravili novelu Zakona o predsjedniku republike o opozivu. Išao bi putem referenduma tako da najmanje 10 % birača zatraži pokretanje postupka.
Sama činjenica oko ova dva incidenta Zorana Milanovića ukazuje na jedan igrokaz Andreja Plenkovića i Zorana Milanoviuća jer ovo najviše ide u prilog Andreju Plenkoviću.
Činjenica da general Željko Sačić nije pozvan a tamo su bila dvojica koja nisu bila u operaciji.“

Potom je general Željko Sačić izjavio:
„Kolega Kovačević je sve rekao, manje-više.
Mi se zgražamo da je Zoran Milanović došao na najsvetiji dan kad se treba pokloniti žrtvama i isto je iskoristio na samopromociju. To je nezamisliv skandal u jednoj državi.
HOS je postrojba koja je branila Republiku Hrvatsku. Mi smo zaključili da smo ušli u predizbornu kampanju.
Antagoniziranje hrvatskog društva Zorana Milanovića kao SDP partizana, komunjaru i sve drugo, mi osuđujemo ali nećemo dozvoliti HDZ-u da jedno nezadovoljstvo hrvatskog naroda prigrabi sebi. Oni ne mogu napravi šator, Klemm ima velikih i zdravstvenih problema, ali po elelmentarnim načelima, jučer su u Okučanima trebali biti svi predstavnici branitelja, bez obzira na stranačku pripadnost.
Mi, HRVATSKI SUVERENISTI, odbacujemo ovakav nastup izabranog predsjednika, a prvo u borbi je da ga ingnoriramo i da mu okrenemo leđa bilo gdje da dođe na obilježavanje. On mrzi sve naše branitelje. Nije dobro došao u našu sredinu gdje komemoriramo naše žrtve i pobjede. To je neshvatljivo u EU da se predsjednik države ovako odnosi. Izgradimo oko njega, figurativno, sanitarni kordon, ne dozvolimo mu da vrijeđa naše branitelje.“

A onda gospodin Kovačević izjavi:
„Nama se obratio ogroman broj branitelja koji su tražili da učinimo nešto i mi smo napravili tu novelu i uzeli smo institut opoziva putem referenduma. I taj smo zakonski tekst izradili.
Andrej Plenković se prikazuje sad kao zaštitnikom branitelja, a znamo da su predsjednik i on u super odnosima i da su to briselski dečki i da je riječ o jednom igrokazu. I naš je cilj riješiti se obojice. Na parlamentarnim izborima Andreja Plenkovića, a putem referenduma pokrenuti opoziv predsjednika i toga se riješiti.“

General Željko Sačić kaže:
„Ovaj incident je direktno išao na ruku neprijateljima Republike Hrvatske. Kako onim ratnim, a i ovim poratnim, jer se Zoran Milanović svrstao na stranu agresora koji i dalje tvdrde da smo ustaše te da je riječ o građanskom ratu.
A povezivanje hrvatskih branitelja i žrtve sa jednim povijesno osuđenim režimom je neprihvatljivo.
A Zoranu Milanoviću sva srpska kamarila plješće, a ako je on to želio onda za Hrvate tu nema kruha.“

Nakon toga je gospodin Kovaćević dodao:
„Što je posljedica ove zakonodavne inicijative za opoziv Zorana Milanovića?
Da se ukine ratni stijeg i oznake ratne jedinice iz Domovovinskog rata.
Naše stajališta je jasno, mi ne razgovaramo o tom pozdravu s ishodišta 2 svjetskog rata već sa ishodišta Domovinskog rata. Ovdje nije riječ o NDH već o ratnoj postrojbi pobjedničke hrvatske vojske iz Domovinskog rata.“

Kako ova tiskovna konferencija nije prenesena u cijelosti, a HINA je izvijestila samo o nekim izjavama izvučenim iz konteksta, potrebno je bilo s njenim cijelim sadržajem upoznati javnost.

Isto tako potrebno je prenijeti i status sa FB HRVATSKIH SUVERENISTA:

Nemojte zaboraviti da je Plenković u dogovoru s Pupovcem maknuo ploču iz Jasenovca, a sad ..❗
Ovo je prvosvibanjski igrokaz u režiji Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.
S obzirom da se bliže izbori, HDZ i SDP se vraćaju prokušanom receptu ostanka na vlasti – svađanju naroda. HDZ i SDP nemaju odgovor na pitanje zašto je Hrvatska po gospodarskom razvoju, po

konkurentnosti i po razvoju poduzetništva na začelju europskih zemalja, zašto se u Poljsku vraćaju mladi Poljaci, a iz Hrvatske mladi odlaze, zašto Mađarska bilježi rast nataliteta za 20% a Hrvatska izumire, zašto ostale europske zemlje imaju razvijenu poljoprivredu, a mi ovisimo o uvozničkom prehrambenom lobiju. Umjesto odgovora na ta pitanja, HDZ i SDP provociraju podjele u hrvatskom društvu te se nadaju da će se birači „zakopati u rovove“, zaboraviti na prethodno navedena ključna pitanja ibirati HDZ, kao „najsigurnijeg borca protiv SDP-a“ i SDP kao „najsigurnijeg borca protiv HDZ-a“.Da apsurd ovog igrokaza bude veći, istovremeno taj HDZ i SDP dogovaraju veliku koaliciju. Iskustvo nam je pokazalo da i jedni i drugi, i HDZ i SDP, nemaju problema nakon izbora s neprincipijelnim koalicijama i prelijetanjima. Jedini problem HDZ-a i SDP-a je što podcjenjuju hrvatski narod.
Zato mi, Hrvatski suverenisti pozivamo još jednom na zajedništvo svih suverenističkih snaga u Hrvatskoj jer zajedno možemo učiniti Hrvatsku suverenom, snažnom i sretnom državom.
Što možemo očekivati od izabranog predsjednika? Sigurno nastavak istih ispada i još žešće vrijeđanje kako hrvatskog naroda tako i hrvatskih branitelja.

Ne mogu zaboraviti rečenice jednog komentatora s nekog portala još 2016. godine, nadimkom „conti“ koji je tada napisao:
„ZA DOM SPREMNI mene podsjeća na hosovce (ustašu nisam nikad vidio u živo) koji su 91. došli pomoć mome Gradu kad mu je bilo najteže. Zorane, mogao si i ti naletit, malo “dat ruke”..?“

Isto tako pamtim tekst s povelje kralja Petra Krešimira lV., izdanoj u Ninu godine 1069. Medju inim kralj veli: “…Pošto je svemoguci Bog Naše Kraljestvo na kopnu i po moru razprostranio, odlučismo i “spremna” srdca ustanovismo…” Za Krešimira Velikog naša je država doživjela svoju najveću razprostranjenost. Osim toga u istoj se povelji spominje “naše dalmatinsko more”(a ne talijansko).
I na kraju, postavlja se pitanje: Spremni za što? Za ono, što nam je među zemaljskim stvarima najsvjetije: ZA DOM! Dom ne znači samo domovinu, nego i domaće “ognjište”, pa je njegovo značenje dvostruko jako. Taj se izraz provlači kroz cijelu našu povjesnicu, provlači se i kroz naše pjesništvo. Upotrebljavali ga i Zrinski i Jelačić, Bašagić i Kranjčević.
Gdje je istinski kompetentna struka u našoj državi? Sklepane komisije i odbori to nisu.
Muka mi je od natezanja i sluganstva! Ovaj stalno nametan nam prijepor oko HOS-a treba jednom zauvijek završiti.

Parafrazirat ću Bojana Glavaševića, u vrijeme kad se izrugivao braniteljima u Domovinskom ratu iz Bosne i Hercegovine. Stiže vrijeme kad će izabrani predsjednik čuti: „Zdravo Zorane! „
mr. sc. Arna Šebalj. dipl. iur.

IZVORI:
-Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske
-HINA
-https://www.vecernji.hr/premium/kolika-je-stvarna-moc-vladara-pantovcaka-milanovic-ima-cak-188-ovlasti-1379522 – www.vecernji.hr
-https://www.nacionalno.hr/kako-mozemo-smijeniti-crvenog-kmera-zorana-milanovica/?fbclid=IwAR1bCZFwVhKXiM0pBxRo_GSczyNejVvO9tZMDyxcCASYmbFwJL8lbZ5Zm0o
-Fotografija uz tablicu ovlasti predsjednika s narod.hr

 

HOP