Nema besplatnih sredstava iz EU-a – HDZ obmanjuje građane, zaduženja nose duplo izdvajanje za članstvo u EU

0
8658

Nema besplatnih sredstava iz EU-a – HDZ obmanjuje građane

Bespovratna sredstva ne postoje jer će postojeći prijedlog sredstava namijenjenih za oporavak od posljedica pandemije bolesti COVID-19, koji je predstavila Europska komisija, dovesti do udvostručenja iznosa koji će hrvatski građani u budućnosti morati uplaćivati u europski proračun kako bi se na taj način otplatio dug od ogromnih 750 milijardi eura sredstava koja se sada javnosti opisuju kao bespovratna.

Poštovani građani,

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zadužila je Republiku Hrvatsku za nekoliko generacija, a dosadašnji premijer Andrej Plenković sada nas želi zadužiti i za nekoliko dodatnih generacija. Naime, potpuna je neistina da će Republika Hrvatska dobiti ikakva bespovratna sredstva iz proračuna Europske unije. Bespovratna sredstva ne postoje jer će postojeći prijedlog sredstava namijenjenih za oporavak od posljedica pandemije bolesti COVID-19, koji je predstavila Europska komisija, dovesti do udvostručenja iznosa koji će hrvatski građani u budućnosti morati uplaćivati u europski proračun kako bi se na taj način otplatio dug od ogromnih 750 milijardi eura sredstava koja se sada javnosti opisuju kao bespovratna. To znači da će hrvatski građani, nakon izmjene Odluke o visini vlastitih sredstava Europske unije, umjesto dosadašnjih izdvajanja u visini od 1 % BDP-a, ubuduće izdvajati čak 2 % BDP-a za članstvo u Europskoj uniji, odnosno 100 % više. Osim toga, očekuju nas i novi europski porezi iz kojih će se prikupljati dodatna sredstva za otplatu dugova.

Dakle, osim što ćemo ubuduće za članstvo u Europskoj uniji plaćati dvostruko više, kao država članica jamčit ćemo i za dugove svih drugih država članica Europske unije, iako iz njezina proračuna zasad primamo samo mrvice. Za usporedbu, Italija bi iz predloženoga paketa za oporavak trebala dobiti 172 milijarde eura, a Španjolska 140 milijardi eura pomoći.

Vlada Republike Hrvatske pod vodstvom Andreja Plenkovića na jučerašnjoj je sjednici donijela i odluku kojom je ovlastila ministra financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnome jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije u vrijednosti od 95 693 500 eura, za što nema nikakve ovlasti jer se člankom 5. Zakona o postupku primopredaje vlasti izričito propisuje kako od trenutka raspisivanja izbora Vlada Republike Hrvatske ne smije zaključivati ugovore znatnije vrijednosti. Andrej Plenković tom se odlukom narugao zdravu razumu, nakaradno tumačeći relevantnu odredbu Zakona o postupku primopredaje vlasti.

Nevjerojatna je lakoća s kojom se hrvatskim građanima prešućuju sudbinski važne informacije o kojima ovise generacije koje dolaze i kojom im se uskraćuje pravo na istinu i potpune informacije. Andrej Plenković svjesno riskira financijsku budućnost Republike Hrvatske te hrvatskim građanima prešućuje ključne činjenice koje otkrivaju dugoročne posljedice postojećih prijedloga EU-ova paketa pomoći za oporavak od posljedica pandemije bolesti COVID-19, svjestan kako u trenutku kada se spomenuti dugovi počnu otplaćivati, neće biti ni blizu Republike Hrvatske kako bi rješavao njezine nagomilane obveze.

Mislav Kolakušić stranica je izvor

HOP