Poznata ilustratorica: Stanimo u obranu dječjeg dostojanstva i njihovih prava

0
1840

Poštovani

pišemo vam kao zabrinuti roditelji apelirajući da stanete u obranu dječjeg dostojanstva i njihovih prava.

Počela je školska godina 2020/2021., argumentirana stručna i javna rasprava o mjerama u školama vezano uz COVID-19 u potpunosti je izostala, a roditelji su dovedeni pred gotov čin. Ograničavanje kretanja, poticanje socijalne distance, pretjerana upotreba dezificijensa, nošenje maski ostavit će trajne posljedice na zdravlje djece. Svakodnevnim potpuno nepotrebnim mjerenjem temperature djeci se šalje poruka da su bolesna što će s vremenom i postati ako se nastavi inzistirati na svim suludim mjerama koje su propisane. Sami proizvođači maski na svojim deklaracijama istaknuli su da maske ne štite od COVIDA-19 te se prisiljavanjem zdrave djece i odraslih na njihovo nošenje izaziva kontraefekt po zdravlje (respiratorne infekcije zbog nepravilnog rukovanja i nekvalitetnih materijala, hipoksiju uslijed nedovoljne količine udahnutog kisika što za posljedicu ima nepravilan rad unutarnjih organa i dugotrajne posljedice na zdravlje, kako fizičko tako i psihičko). Djeca trebaju biti slobodna bez ograničavanja kretanja u školi i bez zabrane druženja s vršnjacima. Škole se ne smiju zaključavati u vremenu nastave jer se time krše sva ljudska prava, kako djece tako i roditelja. Da li to zaključavanje znači da su škole postale zatvori ili konc logori preko noći?!

Zanima me kako škole planiraju postupati u nadolazećem periodu kada se pojave uobičajene viroze toliko raširene među djecom svake godine. Znači li da će se sada svaka povišena temperatura automatski povezati uz COVID-19 i stvoriti histerija u školi, a oboljelo dijete izolirati i time mu stvoriti osjećaj krivnje i straha za vlastiti život? U slučaju povišene temperature škola je DUŽNA I MORA zvati ISKLJUČIVO I JEDINO djetetove roditelje/staratelje. Svako drugačije postupanje, a naročito pozivanje u ovakvim slučajevima nekih trećih strana, bilo bi PROTUZAKONITO. Dobar dio škola počeo je tražiti imena i adrese liječnika primarne zaštite djece bez ikakvog prava, a s objašnjenjem da im to treba „kako bi bili pripravni u slučaju potrebe za intervencijom“. Kakvom intervencijom pitam Vas?! Ne zaboravimo da je takvo postupanje PROTUZAKONITO!

Preporuke WHO-a nisu obvezujući akt, a naročito u vezi nošenja maski u zatvorenim prostorijama, uvažavajući činjenicu da je više od 30 znanstvenih studija nedvosmisleno utvrdilo da zaštitne maske ne štite od virusa.

Ne želimo da naša djeca odrastaju kao dresirani roboti koji će koračati na zapovijedi, stajati i kretati se ocrtanim linijama stožeraških mjera, suludih zapovijedi i nelogičnosti. Ne želimo da se ubija njihova motivacija za učenjem i radost druženja. Znate li da pored nametnutih mjera to više neće biti ista djeca? Želimo normalnu nastavu za našu djecu, želimo druženje i igru s vršnjacima, želimo nasmiješena lica i graju u školskim dvorištima. Ne želimo škole koje nalikuju zatvorima i siju strah u njihovim srcima. Znate li vi što tražite od nas roditelja i od njihovih učitelja? Ili je odgovor da znate, ali Vas nije briga jer je cilj slomiti ih kako bi kad odrastu lakše manipulirali njima?

Stanite u obranu djece jer ovo što se čini je teški zločin i svi smo odgovorni! COVID-19 dokazano svojim niskim mortalitetom nije razlog za uništenjem njihove i naše budućnosti.

Hana-Petra Mrčela i Tomislav Žerjavić

Hana-Petra Mrčela, dipl.graf.ing.
graf. dizajner i ilustrator