Dr.sc. Jevgenij Paščenko autor petnaestak monografija objavljenih u Hrvatskoj, između ostalog Tragom hrvatskih domobrana, Istočno bojište 1914. – 1918. , Hrvatski grobovi 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina , Juraj Križanić i Ukrajina, Etnogeneza i mitologija Hrvata u kontekstu Ukrajine u ponedjeljak otvoreno o Krimu

0
1945

Cijenjene gospođe i gospodo!

Imamo posebnu čast pozvati vas na

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

redovnog profesora dr.sc. Jevgenija Paščenka

u ponedjeljak, 16. XI. 2020. u 18 h

TRIBINA GRADA ZAGREBA

KAPTOL 27

C:\Users\User\Desktop\Krim-promoc\Krim_Korice_Preview_01.jpg
Ovo je prva u Hrvatskoj knjiga koja predstavlja povijesnu sudbinu i suvremeni događaji u južnom dijelu Ukrajine na Krimu, koji je anektirala Rusija. Knjiga donosi prijevode radova znanstvenika Akademije znanosti Ukrajine. Knjigu je priredio dr. sc. Jevgenij Paščenko hrvatski i ukrajinski znanstvenik, red. prof. Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Jevgenij Paščenko živi radi u Zagrebu; sudjelovao je u otvaranju veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, gdje je bio 1995. otpravnik poslova, prvi tajnik. Vratio se struci – slavenskoj filologiji, bio je predstojnik Katedre ukrajinistike na FFZG. Autor je petnaestak monografija objavljenih u Hrvatskoj, između ostalog Tragom hrvatskih domobrana. Istočno bojište 1914. – 1918. (2018). Hrvatski grobovi 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina (2006). Juraj Križanić i Ukrajina. Graditelji europske kršćanske unije. (Recenzenti: akademik Josip Bratulić, akademik Stjepan Damjanović, dr. sc. Zvonimir Kurečić. Zagreb: Matica hrvatska, 2015). Etnogeneza i mitologija Hrvata u kontekstu Ukrajine (2019).

Pokretač i urednik je knjižnice Ucrainiana Croatica: od 2008 objavljeno je 22 knjige. Knjiga o Krimu je sljedeće izdanje knjižnice. Između ostaloga, autor govori o mogućim odjecima u kulturi Krima hrvatskih tragova iz doba Skita (zidno slikarstvo s “šahovnicom”, sarmatska pismena kao mogući prototip nastanka glagoljice i dr. U povijesti suvremenoga Krima prikazana je sudbina krimsko tatarskoga naroda, posljedice za međunarodnu sigurnost ruske aneksije Krima i drugo.
O knjizi će govoriti:

Nj. E. veleposlanik Ukrajine Vasylj Kyrylyč

Ex. veleposlanik RH u Ukrajini i ex. predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović

Urednik: dr. sc. red. prof. Jevgenij Paščenko

Na početku predstavljana zasvirat će violinist Orest Shourgot, koncert majstor Zagrebačke filharmonije
VAŽNA NAPOMENA

Zbog poštivanje epidemioloških mjera na predavanjima, broj gledatelja u dvorani je drastično smanjen zbog Covida 19 te slušatelji trebaju nosti masku.

Zainteresirani slušatelji koji se odazovu ovom iznimno interesantnom predavanju, moraju se prijaviti upriličitelju predavanja pisanim ili telefonskim putem.
Udruga Prostor za međunarodnu suradnju

Predsjednik: Boris Vidović, prof.

Email: [email protected]

 

VEZANI ČLANAK

Hrvatski toponimi i antroponimi širom zemalja bivše Jugoslavije i sve do Peloponeza u Grčkoj

 

HRVATSKOGA HAPLOTIPA EU7 IMA U GENIMA NIJEMACA 37,5%, POLJAKA 23,6%, NIZOZEMACA 22,2%, UKRAJINACA 18%, FRANCUZA 17,4%