Za trajanja pandemije Samobor postao najveće 5G područje u Hrvatskoj

0
2212

Kako je 5G mreža u jeku pandemije stigla u Samobor

inbound4453961317419469372
Sastancima na vrhu započela je era implementacije 5G tehnologije u Samoboru. U tu svrhu, opsežno profiliranje samoborskog pučanstva ukazalo je na potrebu za što bržim internetom; od centra grada pa sve do žumberačkih sela. Kako na Tomislavovom trgu tako u Bederu i Tušinima!

inbound3368682197117122170
Iako je već definirao da je planirano vrijeme provedbe projekta do kraja prosinca 2023, teleoperater je znatno ubrzao proces uvođenja mreže “velikih kapaciteta”.

 

Tako je Samobor, za trajanja pandemije, postao najveće 5G područje u RH. Službene stranice HT-a i HAKOM-a s velikim entuzijazmom isticale su primjer Samobora kao grada-pionira, no ne i kriterije po kojima je izabran za sveobuhvatnu implementaciju 5G tehnologije.
inbound1427594509651094857
Građani Samobora nisu pravovremeno saznali za testiranje 5G mreže u njihovom gradu, budući da gradska uprava i vijeće nisu o tome prethodno informirali javnost.

Dapače, proveli su netransparentno odlučivanje o sporazumu sa teleoperaterom; u siječnju prošle godine taj je sporazum usvojen na sjednici vijeća održanoj u autobusu na izletu u Graz.

inbound6466922319106927122

Sjednica je trajala svega petnaest minuta, koliko je potrebno od autobusnog kolodvora do granice, da bi se izbjeglo glasanje u egzilu!

inbound8214234662396971716
Nakon potpisivanja “tajnog” sporazuma započinje izgradnja mreže na javnim površinama. Protivno prostornom planu grada, razvlače se optički kablovi od stupa do stupa, antene niču kao gljive poslije kiše a na repetitorima se testiraju dotad nikad korištene i nedražbovane frekvencije.

Sve mora biti spremno da Samobor može ponosno konkurirati razvijenim gradovima NR Kine. Ne krijući ushićenje, član uprave HT-a Boris Drilo ovim riječima je opisao testiranje 5G mreže: “Mi smo u pilot fazi, zapravo embrionalnoj fazi testiranja 5G tehnologije, mi trenutno u HR imamo oko 10 baznih stanica s 5G tehnologijama i cilj nam je vidjeti kako se tehnologija ponaša u stvarnim uvjetima”.

https://sib.net.hr/vijesti/ostalo-vijesti/3505199/je-li-5g-mreza-opasna-za-zdravlje-istrazili-smo-sto-donosi-sto-odnosi-i-zasto-je-zabranjena-u-bruxellesu-6948/
Usprkos najavama teleoperatera, kako u Samoboru vide velik industrijski potencijal, mreža ipak nije zahvatila gospodarsku zonu već isključivo pokriva stambeni dio grada.

Vikend uživatelji kremšnita, bermeta i greblice trebali bi opravdati rađanje najvećeg hotspota u okolici Zagreba.

 

inbound234137054885124518
Nakon što je započelo testiranje mreže u Samoboru, građani su se okupili u inicijativu, koja je gradskom vijeću uputila prijedlog za odgodu uvođenja 5G tehnologije.

Vijeće je “pobunjenike” zavlačilo dovoljno dugo da bi testiranje krajem listopada prešlo u komercijalno korištenje 5G mreže.

U međuvremenu je održana javna tribina HAKOM-a, kako bi se nevjernike uvjerilo da bez 5G tehnologije neće biti kruha, kao i da provedena testiranja nisu pretjerano škodljiva za građane Samobora.

Iz uprave grada stižu brojne dezinformacije i polovična objašnjenja: nismo nadležni, nitko nas nije pitao, ne znamo koje su nam mogućnosti, nemamo zakonsku osnovu…kada su iscrpili skoro sve opcije, putem radijske kontakt emisije na Radio Samoboru upućuju građane da se o tome sami informiraju u Vladi, Saboru i na sličnim adresama i tako razriješe misterij dolaska 5G mreže u njihov grad.

Na njihov upit, znatiželjnim građanima Vlada je odgovorila da nije donijela nikakvu odluku za grad Samobor niti je planira donijeti, čime je zatvoren puni krug.

Sada je napokon jasno, da je kod samoborske implementacije 5G mreže presudnu ulogu odigrala umjetna inteligencija!

Nakon što je 5G mreža u Samoboru puštena u opticaj, samoborsko Gradsko vijeće zaključilo je kako o moratoriju više nema smisla raspravljati i time stavilo problem ad acta.

No ima smisla pitati, što građani, osim “viška” zračenja, dobivaju sa 5G mrežom. Lokalni izbori su na vidiku i stare, loše odluke gradskih vlasti pečate se uz slogan “Naknadne reklamacije ne uvažavamo!”
I zato, Samoborke i Samoborci, mudro izaberite!

Naknadne reklamacije ne uvažavamo!

Pismo čitatelja V. W.