Još 2006. vlada potpisuje sporazum: WHO će odabrati i imenovati savjetnike Vladi koji će za svoj rad odgovorati samo WHO-u !

0
2749

Ministar zdravstva Andrija Hebrang je potpisao Zakon o potvrđivanju Temeljnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Svjetske zdravstvene organizacije o uspostavi tehničko-savjetodavne suradnje.

U svibnju 2006 Hrvatski Sabor na čelu s predsjednikom Vladimirom Šeksom izglasao, a Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić potvrdio navedeni zakon.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2006_06_5_73.html

Čl. 1. st. 4.a kaže da će WHO odabrati i imenovati savjetnike Vladi koji će za svoj rad odgovorati samo WHO-u

St. 6. istog zakona kaže da je Vlada nadležna za rješavanja svih sporova i potraživanja koja treće strane imaju protiv WHOa i njezini savjetnika, agenata i zaposlenika te da će njeni zaposlenici biti oslobođeni od odgovornosti za štetu u slučaju bilo kakvih potraživanja.

Čl. 5. st. 2 kaže da će se na WHO, njezin Ured, osoblje, sredstva i imovinu aktivnu u Republici Hrvatskoj primjenjivati odgovarajuće odredbe Konvencije o povlasticama i imunitetima specijalnih ustanova.

Naredni stavak kaže:“ Osoblje organizacije i savjetnici koje Organizacija angažira kao članove osoblja zadužene za provedbu tehničko-savjetodavne suradnje prema ovom Temeljnom sporazumu smatrat će se službenicima u smislu navedene Konvencije i uživat će povlastice i imunitete kako je predviđeno odjeljcima 19. i 20. navedene Konvencije. Programski koordinator/predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj tretirat će se kako je predviđeno odjeljkom 21. navedene Konvencije.“

31.8.1999. u Narodnim Novinama objavljena je navedena Konvencija

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/full/1999_08_10_181.html

Odjeljak 19. navedene konvencija piše da su izuzeti od SVIH čina počinjenih u službenom svojstvu.

Ako ja kao laik dobro tumačim ovo pravo to znači da savjetnik WHOa može savjetovati vladu da procjepi stanovništvo. To stanovništvo postane neplodno, bolesno ili umre. Taj savjetnik i WHO ne snose nikakvu odgovornost.

Može mi neko reći kako se dolazi do takvih savjetničkih pozicija u kojima imaš veliku plaću, a ako „pogriješiš“ oslobođen si sankcioniranja? Se može dobit takve pozicije bez da vragu prodaš dušu?-piše D. Grgičin.

 

VEZANI ČLANAK

Čelniku Svjetske zdravstvene organizacije bi se trebalo suditi za zločine protiv čovječnosti, a njemu najviše vjeruje naš stožer i medij