Odobreno prvo cjepivo na svijetu protiv COV-19 koje je proizvedeno iz biljki – što je s bio-laboratorijima u Ukrajini?

0
2959

Nastavljamo  i danas  s našim najnovijim  znanstvenim vijestima.

Zahvaljujemo na pomoći našim ekspertima, znanstvenicima.

Jack Phillips piše 27. veljače 2022. „World’s First Plant-Based COVID-19 Vaccine Approved https://www.theepochtimes.com/worlds-first-plant-based-covid-19-vaccine-approved_4305325.html?utm_source=Facebook&utm_medium=jack3211&fbclid=IwAR0-zUMwtmuVyYzn5Y_duPN2tN6spqnIObdfqgEFRRhe-gIyoy-HrhstJKI kako je kanadska vlada postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila biljno cjepivo protiv COV-19. Valja imati međutim na umu da se ne radi o biljnom proizvodu, već o cjepivu koje se metodama genetskog inženjerstva proizvodi u biljci. Jedan znanstveni pregled takve vrste vakcina može se primjerice, pogledati u znanstvenom radu:                         

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8473425/

Konkretno u ovom slučaju, tvrtka Medicago koja proizvodi ovo predmetno i odobreno cjepivo, koristi biljnu vrstu Nicotiana benthamiana, blisku srodnicu biljaka duhana, a koja se već koristi za farmaceutski razvoj, uglavnom zbog velikog broja virusa koji je mogu uspješno zaraziti. Medicagova biljna proizvodna platforma koristi konkretno lišće ove biljke kao ‘bioreaktore’ kako bi proizvela spike (S) protein, koji se samo-sastavlja u čestice slične virusu (VLP) koje se pakiraju u CoVLP (čestice slične virusu korona) i koje se onda mogu koristiti za proizvodnju cjepiva. U ovom se Medicagovom proizvodu nalazi i tzv. pandemijski adjuvans firme GlaxoSmithKline koji je rekombinantna molekula – CpG oligonukleotid, tj. komadić sintetskog genetskog materijala

https://go.drugbank.com/drugs/DB05463

Kanadski regulatori izjavili su 24. veljače da je Medicagovo cjepivo komercijalnog naziva Covifenz s dvije doze odobreno za odrasle u dobi od 18 do  64 godine. Nema dovoljno podataka za odrasle u dobi od 65 i više godina. U kliničkim ispitivanjima koje citira Health Canada, utvrđeno je kako je cjepivo 71 posto učinkovito protiv simptomatske infekcije i 100 posto učinkovito protiv teških simptoma povezanih s COV-19, koji je uzrokovan virusom KPK (Kineske komunističke partije). Nije posve jasno da li su i ovdje koristili isti „izračun učinkovitosti“ kao i prethodni proizvođači.

“Ove studije su provedene dok je bilo više varijanti u opticaju”, tvrdi Health Canada.

“Podaci sugeriraju učinkovitost protiv više varijanti, uključujući Deltu. Klinička ispitivanja s Covifenzom pokazala su učinkovitost protiv varijanti Delta i Gamma, a podaci također ukazuju na učinkovitost protiv Alpha, Lambda i Mu varijanti. “Čini se da cjepivo, dodala je agencija, proizvodi neutralizirajuća antitijela protiv Omicrona, koji je dominantan soj u svijetu. Health Canada postavila je uvjete i odredbe za autorizaciju”, rekla je kanadska agencija. “Medicago mora nastaviti pružati informacije Health Canada o sigurnosti i djelotvornosti cjepiva, uključujući zaštitu od trenutnih i novih varijanti čim ono bude dostupno.“

Nadalje “Cjepivo je dopušteno za uporabu u odraslih u dobi od 18 do 64 godine, na temelju podataka koje je pregledalo Health Canada. Bilo je ograničeno uključivanje sudionika starijih od 65 godina u klinička ispitivanja jer je velik udio starijih osoba već bio cijepljen. Medicago trenutno prikuplja podatke o starijim osobama kako bi podržao regulatorno odobrenje za ovu dobnu skupinu. Domaće cjepivo, pod nazivom Covifenz, temelji se na tehnologiji koja koristi biljke u svom razvojnom procesu za proizvodnju neinfektivnih čestica koje oponašaju virus.

Medicago planira testirati injekciju kao dodatnu dozu i među djecom“, rekao je za Reuters Marc-Andre D’Aoust, službenik Medicaga.

Medicagovo cjepivo koristi sastojke koji nisu životinjskog porijekla navodi Canadian Press. Također koristi rekombinantnu tehnologiju, koja uključuje genetski slijed virusa, koji koriste žive biljke kao domaćin. Čestice slične virusu oponašaju oblik i dimenzije virusa, omogućujući ljudskom imunološkom sustavu da pokrene odgovor, navodi se u izvješću. Kanadska vlada, koja je posljednjih tjedana izazvala kritike zbog načina na koji su dužnosnici rješavali rasprostranjene prosvjede kamiondžija, odobrila je  nekoliko cjepiva, uključujući ona koja se temelje na tehnologiji mRNA iz Moderne i Pfizera. Prošlog tjedna, zemlja je odobrila Novavaxovu injekciju na bazi rekombinantnog proteina za upotrebu kod odraslih.

Medicago namjerava podnijeti zahtjev za odobrenje cjepiva u Japanu, a također je u pregovorima s vladom SAD-a i regulatornim tijelima u Europi i Aziji za cjepivo, rekao je D’Aoust.

 

Danas je mnogo cjepiva protiv Covida u razvoju. Za veliku većina tih cjepiva tražit će se dozvola za prijevremenu upotrebu (emergency use).

Nije doduše jasno zbog čega ovo, sva buduća i sva prošla tzv. cjepiva trebaju biti odobrena za prijevremenu upotrebu za bolest koja je u najboljem slučaju do sada bila slična gripi.

Biti će zanimljivo u kontekstu propalog Covid projekta vidjeti što će vlasti (ako se uopće održe) učiniti s tzv. mandatornim cijepljenjem koji se vrlo nametljivo imponira populacijama svijeta.

Niti jedno cjepivo nema opravdanja za prijevremenu upotrebu ako nije prošlo sigurnosna višegodišnja klinička istraživanja. U tom se slučaju ne bi dogodilo ovo što se sada događa s odobrenim „cjepivima“.

Napominjemo također da još uvijek nema informacija o tome da je bilo koji bio-laboratorij koji se bavi istraživanjem virusa, osobito proizvodnjom novih virusa koji su opasni za ljude, zatvoren. Obratno, ogroman broj novih laboratorija niče poput gljiva. Ovo osobito vrijedi za informacije koje se sramežljivo pojavljuju u elektroničkim medijima da je jedan od mogućih pozadinskih razloga napada na Ukrajinu uništenje bioterorističkih laboratorija koje je ‘Zapad’ (op.a. koristi se ova riječ u nedostatku ispravne informacije o tome tko točno stoji iza ovakvih aktivnosti) otvorio u Ukrajini.

Da imamo istinske medije s istraživačkim novinarstvom, najprije bi se istražio taj podatak, a tek onda zapljuskivalo ljude jednostranim informacijama o ratu za čije uzroke nema dovoljno informacija. Da bi se shvatio pravi i istinski razmjer tih događaja trebalo bi najprije odgovoriti na pitanje da li je doista istinito postojanje bio-laboratorija u Ukrajini i što se u njima radilo? Niti jedan rat nije dobar niti pravedan osobito za napadnuto nedužno stanovništvo.

No, ljudi zaslužuju istinske informacije, a ne manipulacije vijestima koje nalikuju onima o COV-pandemiji.

mr.sc. Arna Šebalj