Chemtrailsi nastavak su Operacija Popaj, Operacije Posrednik, Operacije Sunarodnjak iz Vjetnamskog rata -projekt umjetne promjene vremena?

0
4166

Većina operacija promjene vremena posvećena je povećanju količine CCN-a u zraku.

Da bi se postigao ovaj cilj, sredstvo za zasijavanje oblaka (uglavnom srebrni jodid ili suhi led) se unosi u oblak na različite načine. Svim metodama, osim oslobađanja suhog leda iznad oblaka, zajedničko je da je sredstvo za zasijavanje ili u obliku krutog materijala (peleti) ili u otopini acetona.

Izgaranjem se agens ispušta u okolni zrak i djeluje kao kondenzacijska jezgra. Razlikuje se između zračnih i površinskih metoda. U zračnim operacijama koriste se generatori ili baklje pričvršćene na krila, koje se u bilo kojem trenutku mogu zapaliti iz kokpita. Ovo paljenje pokreće proces oslobađanja agensa za zasijavanje oblaka.

𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐚𝐣/𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐏𝐨𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢𝐤/𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐒𝐮𝐧𝐚𝐫𝐨𝐝𝐧𝐣𝐚𝐤 𝐛𝐢𝐨 𝐣𝐞 𝐯𝐢𝐬𝐨𝐤𝐨 𝐩𝐨𝐯𝐣𝐞𝐫𝐥𝐣𝐢𝐯 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭 𝐮𝐦𝐣𝐞𝐭𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐣𝐞𝐧𝐞 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐚, 𝐤𝐨𝐣𝐢 𝐣𝐞 𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐨 𝐨𝐝 𝐨ž𝐮𝐣𝐤𝐚 𝟏𝟗𝟔𝟕. 𝐝𝐨 𝐬𝐫𝐩𝐧𝐣𝐚 𝟏𝟗𝟕𝟐. 𝐮 𝐣𝐮𝐠𝐨𝐢𝐬𝐭𝐨č𝐧𝐨𝐣 𝐀𝐳𝐢𝐣𝐢.

Američka vojska je u Vijetnamskom ratu vodila program pokušavajući 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢ž𝑖𝑡𝑖 𝑠𝑒𝑧𝑜𝑛𝑢 𝑚𝑜𝑛𝑠𝑢𝑛𝑎. Fokus je bio na područjima Ho Chi Minha Trail-a, gdje su Nacionalna fronta za oslobođenje Južnog Vijetnama (Vijetkong), Narodna vojska Vijetnama i Sjevernovijetnamska vojska kontrolirale svoje opskrbne linije – (United State Senate, Subcommittee on Oceans and International Environment of the Committee on Foreign Relations, 1974).

𝐂𝐢𝐥𝐣𝐞𝐯𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐛𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐮 „𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐧𝐨 𝐩𝐨𝐯𝐞č𝐚𝐭𝐢 𝐤𝐨𝐥𝐢č𝐢𝐧𝐮 𝐨𝐛𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐮 𝐩𝐚ž𝐥𝐣𝐢𝐯𝐨 𝐨𝐝𝐚𝐛𝐫𝐚𝐧𝐢𝐦 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐮č𝐣𝐢𝐦𝐚, 𝐭𝐞 𝐮𝐬𝐤𝐫𝐚𝐭𝐢𝐭𝐢 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐭𝐞𝐥𝐣𝐮 𝐤𝐨𝐫𝐢š𝐭𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚:
𝟏. 𝐎𝐦𝐞𝐤š𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚
𝟐. 𝐈𝐳𝐚𝐳𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐨𝐝𝐫𝐨𝐧𝐚 𝐮𝐳 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐞𝐭𝐧𝐢𝐜𝐞
𝟑. 𝐈𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐫𝐢𝐣𝐞č𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐞𝐥𝐚𝐳𝐚
𝟒. 𝐎𝐝𝐫ž𝐚𝐯𝐚n𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐬𝐢š𝐞𝐧𝐞 𝐮𝐯𝐣𝐞𝐭𝐞 𝐭𝐥𝐚
𝐢𝐳𝐯𝐚𝐧 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐧𝐨𝐠 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐫𝐚𝐬𝐩𝐨𝐧𝐚.”
(𝐔𝐒 𝐒𝐞𝐧𝐚𝐭𝐞 – 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐧 𝐖𝐞𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐌𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧, 𝟏𝟗𝟕𝟒)

Operacija je započela 20. ožujka 1967., nastavljajući se kroz svaku kišnu sezonu (ožujak – studeni) do srpnja 1972.
Pet zrakoplova (tri WC-130A, slika 11, i dva RF-4C) s pripadajućom posadom i osobljem za održavanje bili su srce projekta .

Rabljeni materijal je bio i srebrni jodid i olovo jodid. Godišnji trošak za operaciju (operacija, održavanje, plaćanje carine, materijal za sadnju) iznosio je približno 3,6 milijuna dolara
(United State Senate, Subcommittee on Oceans and International Environment of the Committee on Foreign Relations, 1974).

Na saslušanju u Senatu SAD-a o promjeni vremena 1974., Dennis J. Doolin (zamjenik pomoćnika ministra obrane, pitanja istočne Azije i Pacifika) zajedno s potpukovnikom Edom Soysterom (Organizacija združenih načelnika stožera) izjavio je da „ je ovo Program koji je utjecao na primitivne uvjete na cestama na ovim prostorima, rezultati su svakako bili ograničeni i neprovjerljivi.

Proveden je zbog očitog doprinosa misiji i relativno niskih troškova.” (United State Senate, Subcommittee on Oceans and International Environment of the Committee on Foreign Relations, 1974)

Unatoč brojnim saslušanjima u Kongresu, vojni časnici, čak i sam predsjednik Nixon, poricali su da uopće postoji. Na koncu su ipak priznali. Pored ovih gore službenih informacija o više detalja (poput štetnosti srebrnog jodida) pogledajte u ovom videu (uključite titlove):

https://youtu.be/9mJqFxArpy0

Sve ovo što se događalo u Vijetnamu između 1967-1972 naravno nema nikakve veze s današnjim “teorijama zavjere” o chemtrailsimma. Ili ipak ima …?

WC-130A, aircraft used during Operation Popeye (Robison, 1970)

M.B.

 

HOP