MEGA SKANDALI – 2 dio Rikard Fuchs i ‘Pandora papers’ – što radi ministar Fuchs?

0
12876

 

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj

Krajem veljače 2022. objavili smo tekst koji je pobudio veliki interes, no, i prijetnje smrću, meni osobno. Nije prvi puta.

https://www.hop.com.hr/2022/02/21/mr-sc-arna-sebalj-otkriva-mega-aferu-trese-se-hdz-i-stolica-omrazenom-ministru-fuchsu/

Kako je kroz pripremu teksta otkrivena poveznica sa ministrom u vladi i to Ministarstva znanosti i obrazovanja, pratila sam kuda će me sve te poveznice odvesti u istraživanju.

I otišlo je sve u nečuvenom smjeru, sa nikad očekivanim činjenicama, red je građane upoznati sa svime, ili, skoro sa svime (za sada).

Medical and pharm trading d.o.o. iz Pule odvela nas je do izvora neviđenih skandala, mega profiterstva, umreženosti sa svjetskom mafijom.

Pa počet ću od početka, a to znači od ministra Fuchsa.

Tko je zapravo ministar Radovan Fuchs?

Još u srpnju 2009. Jutarnji list je objavio jedan vrlo afirmativan tekst, pravi hvalospjev,  o današnjem ministru Fuchsu. Ali i tadašnjem ministru.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/nisam-ministar-zbog-novca-svoje-milijune-vec-imam-2826932

Što je to tada govorio Fuchs?

Tada, 2009. pisao je tako Jutarnji list, dobro je ovo znati jer sam više nego sigurna da nitko pojma nema. Kad pročitate  nekoliko ulomaka iz tog teksta mnogima će danas puno toga biti jasnije.

„…Evo, ovdje živi najbogatiji ministar – dočekuje nas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs u dvorištu obiteljske vile u zagrebačkim Mlinovima.  Fuchs još nije ni sjeo u ministarsku fotelju, a već je dobio epitet najbogatijeg ministra u Vladi Jadranke Kosor.
Prema imovinskoj kartici vlasnik je 2/5 kuće u Zagrebu vrijedne pet milijuna kuna, zatim okućnice od dvije i pol tisuće kvadrata vrijedne milijun kuna te zemljišta od stotinu kvadrata vrijednog stotinu tisuća kuna. Vlasnik je i polovice od tri stana ukupne površine 167 četvornih metara. Imovinu, međutim, nije stekao kao novopečeni bogataš. Prekrasnu vilu sagrađenu u secesijskom stilu Fuchsu i bratu u nasljeđe je ostavio otac, a stanove očev brat koji je bio bankar, a nije imao djece.  

Kuća je izgrađena 1910. godine, zaštićeni je spomenik, a prepoznatljiva je po tornjevima koji se vide s ceste…

 fuks

 

…Ministrovi preci u Hrvatsku su došli iz Njemačke, a naselili su se u Slavoniju, u Našice, gdje je rođen njegov otac Rikard.  

Ja sam tipičan primjer Hrvata kod kojeg su se križale sve nacije, nacionalnosti i religije – priča Fuchs udobno zavaljen u hladovinu na terasi koja se nalazi na samom ulazu u kuću.

Ministrov djed Hinko porijeklom je bio Židov, a obitelj je prehranjivao radeći kao trgovac žitom.

Obiteljskoj lozi po očevoj strani pripada i Vatroslav Lisinski, pristaša ilirskog pokreta, pravim imenom Ignac Fuchs.  Ministrova baka po očevoj strani Eugenija porijeklom je bila Mađarica, a odrasla je u Tuzli gdje joj je otac radio kao direktor tuzlanskih rudnika.

Fuchsova majka rođena je u Boki kotorskoj, gdje je njezin otac kao invalid I. svjetskog rata dobio mogućnost otvoriti restoran. Majčini su roditelji porijeklom iz Vela Luke, a pradjed po maminoj strani rođen je u Sv. Nedjelji na Hvaru.
U majčinoj je obitelji  bilo i svećenika, pa je tako prvi papinski nuncij u Kraljevini Srbiji bio ministrov rođak po majčinoj strani, a ubijeni bokokotorski biskup Ivo Gugić bio je majčin bratić.
– Kod nas se doma uvijek slušala klasična glazba, a otac je tu strast prenio i na mene – kaže Fuchs.
 Fuchsov otac i majka upoznali su se kada su Rikardu Fuchsu bilo 53 godine. U to je vrijeme njegov otac bio je udovac, a iza sebe je već imao uspješnu poslovnu karijeru: bio je jedan od osnivača Hrvatske gospodarske komore, a potom i Tekstil prometa, današenjeg Croatia tekstila ….

… Od 1968. do 1973. Fuchsov otac bio je predstavnik ASTRE (inače pozata UDBA-ška Firma –  veza Franjo Gregurić) u istočnom Berlinu, gdje je Radovan Fuchs završio osnovnu školu i tri razreda srednje škole.

U Zagrebu je maturirao, a potom upisao Veterinarski fakultet. Doktorirao je na Sveučilištu u Uppsali (Švedska), a po struci je toksikolog. Fuchs kaže kako pripada onoj grani obitelji koja ima više dara za prirodne znanosti…
… Ministrov stariji sin Rikard završio je Studij međunarodnih financija i menadžmenta u Americi na sveučilištu Rochester. Ima privatnu tvrtku koja zastupa strane i domaće investicijske fondove…

Ministrov stric je cijeli rat proveo je po logorima u Njemačkoj(?), a kada se 1946. vratio u tadašnju Jugoslaviju nagradili su ga mjestom direktora dnevnih rezervi?!

Jedno je vrijeme bio direktor Jugobanke (?) te viceguverner Narodne banke Jugoslavije(?)

… Dok razgovaramo oko njega skakuće 20-mjesečni unuk Karlo, sin starijeg sina Rikarda i snahe Petre, zubarice, inače unuke poznatog zagrebačkog kirurga Petra Nole i bivšeg rektora zagrebačkog sveučilišta Vladimira Stipetića.

U obitelji Fuchs uvijek se polagala velika pažnja na obrazovanje, a svi govore nekoliko stranih jezika. Ministar je svjestan da će biti i onih koji će mu prigovorati iz razloga što je njegov sin završio studij u Americi, no dobio je, kaže, ponudu koju nije mogao odbiti.  – Kada sam bio pomoćnik ministra Branka Jerena došla je ponuda sa Sveučilišta Rochester za otvaranje studija u Hrvatskoj. Naš je veleoposlanik u Americi tada bio Miomir Žužul, a jedan od bivših studenata na tom sveučilištu bio je vlasnik lista USA Today.
Sjećam se da smo Žužul, Davor Štern i ja ugovor potpisali doslovce na stepnicama njegovih novina.  Studij je krenuo 1996. u Dubrovniku, a meni je 2002., kada više nisam bio član vlasti, došla ponuda da pošaljem Rikarda na studij u Ameriku. Dio troškova snosilo je Sveučilište Rochester kroz stipendiju, a dio smo mi platili sami. Podigao sam kredit koji još otplaćujem“ – priča Fuchs tada 2009.

Osim u Sjedinjenim Američkim  Državama, novi ministar obrazovanja ima odlične veze i u Izraelu, a jedno se vrijeme spominjao i kao mogući veleposlanik u toj zemlji …


– Dugo godina radio sam kao ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i znam puno kolega toksikologa po svijetu. Te smo veze koristili kada se pregovaralo o priznavanju Hrvatske …

Tako su ovi hvalospjevi o obitelji Fuchs dospjeli u javnost 2009. preko  MS medija.No, 2021. u listopadu objavljen je jedan zanimljiv tekst oko sina ministra Fuchsa, Rikarda.

Ni manje ni više već u aferi nazvanoj Pandora/Panama Papers. I o tom je pisao portal Zagreb.info.

https://www.zagreb.info/aktualno/zg/tko-je-poznati-pripadnik-zagrebacke-elite-kojeg-se-spominje-u-najvecem-curenju-tajnih-dokumenata/362868/

O tom članu tzv. zagrebačke elite, sinu ministra Fuchsa (!),  čije ime se našlo među 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki  i drugi mediji su pisali, kao i portal 24 sata. Tako su u tim dokumentima pronašli i Rikarda, koji je 2017. na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd. Svrha tvrtke je bila objašnjena kao „posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj“.

Tako je Rikard Fuchs novinarima portala Oštro rekao  „….da svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o ‘projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj’ s jednim američkim fondom. Projekt nije realiziran pa je tvrtka ugašena 2020.“

image (8)No, uvidom u sudski registar može se vidjeti da je Fuchs direktor, predsjednik uprave ili član društva u više desetaka različitih aktivnih tvrtki (dokumentacija u redakciji) te je bio na sličnim pozicijama u još desetak koje su ugašene. Neke od tih tvrtki ne prihoduju ništa i nemaju zaposlenih, dok druge zarađuju desetke milijuna kuna. Mnoge su ekspresno registrirane ali su i u tzv. ubrzne stečaje (po službenoj dužnosti) odlazile još brže. Običan građanin to nikada ne može ostvariti. On plaća sve troškove državi. 

”Gotovo sve tvrtke u kojima je Fuchs mlađi predsjednik uprave ili direktor u vlasništvu su tvrtke Oportunitas Grup LTD koja je registrirana na otoku Jerseyu, koji se nalazi u La Mancheu te ima vrlo kompliciran zakonski i porezni status. Jersey ne pripada Velikoj Britaniji, ali je istovremeno i krunski posjed britanske kraljevske obitelji. Jersey je, također, poznat i kao jedna od najefikasnijih poreznih oaza u Europi, s obzirom na to da ima potpuno neovisan porezni sustav te je jedno od najpopularnijih mjesta za osnivanje tvrtki kojima će se izbjegavati plaćanje poreza u matičnim zemljama, pisao je tada 7Dnevno.

fuksić

 

Jersey je također notoran  i po skrivanju pravih vlasnika tvrtki. Naime, da bi se osnovala tvrtka na otoku, vlasnik tvrtke mora živjeti na Jerseyju pa tako postoje servisi koji spajaju strane investitore i lokalce koji će glumiti prave vlasnike tvrtki. To je i slučaj s Oportunitas Group LTD, jedan od rijetkih javno dostupnih dokumenata o toj tvrtki otkriva da je jedini dioničar tvrtke Robert Arne Norum. Sve su ovo službeni podaci.

 

”No neslužbeni podaci pričaju sasvim drugu priču. Rikard Fuchs sam ističe na svom Linkedin profilu da je CEO Oportunitas Group vlasnik niza tvrtki u Hrvatskoj, koje su sve direktno povezane s Fuchsom”,  kako u svom članku od prosinca 2020. navodi i 7Dnevno. Mediji su pisali i o navodnom izbjegavanju poreza, i o povezanosti s Josipom Galincem i preuzimanjem Industrogradnje.

 

”Večernji je tada tvrdio da je to Galinčevo prebacivanje vlasništva izgledalo kao vraćanje duga onima koji su mu posudili novac. Sve bi to bilo sasvim regularno, iako malo suspektno poreznoj upravi, da London Asia Capital nije ustvrdio da im pet milijuna dolara investicije nikada nije vraćeno.

Nije nepoznata priča nekih analitičara koji su optuživali Rikarda Fuchsa da je sudjelovao u financijskom inženjeringu kako bi Industrogradnja preuzela Tvornicu olovaka Zagreb. Tvrdilo se da je Fuchs kupovao dionice TOZ-a po visokoj cijeni te ih poslije prodavao jeftino kako bi snizio cijenu većinskih paketa dionica i tako omogućio Industrogradnji da preuzme TOZ po nižoj cijeni. Nisu ih, naravno, zanimale olovke, već vrijedno zemljište na kojem bi mogli graditi tisuće stanova.

Da Fuchs voli nekretnine, pokazalo se i 2012. kada su mediji doznali da je Vlada poklonila Crkvi 25.000 četvornih metara u Ilici za potrebe gradnje crkvenog sveučilišta, no Crkva je 6500 od tih metara na najam od 99 godina, po nepoznatoj cijeni, ustupila tvrtki Ilica Centar. Fuchs je bio jedan od direktora u toj tvrtki, uz predstavnika Stipić grupe, te su na tom zemljištu planirali graditi shopping-centar. „

Za potrebe sveučilišta nadbskupija je tada, prema saznanjima iz crkvenih krugova, podigla kredit od 10 milijuna eura, pa svaki mjesec otplaćuju rate kredita!

image (10)

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-biznis-plan-crkve-dobili-zemljiste-od-vlade-za-sveuciliste-pa-ga-sad-dali-za-trgovacki-centar-1647387

 

image (11)

Kako bi dobila konkretniji odgovor što je danas s cijelim projektom obratila sam se Uredu zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 29., na e-adresu: [email protected]  Predstojniku Ureda Tomislavu Buntaku  i  nadbiskupskom tajniku vlč. Dariu Kralu.

Neočekivano, odgovor je upravo stigao a kako cijenim točnost, te informiranost javnosti odgovor pročitajte:

Screenshot_20220523-141256_Drive

Afera Pandora nije jedina afera vezana za sina današnjeg ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa. Rikard Fuchs je u Hrvatskoj  vodio više od 24 tvrtke (prema stanju u listopadu 2021.). Danas ih ima desetak aktivnih. Nijedna od njih nema prihode veće od milijun kuna, a najveći dio njih ne može se pohvaliti pozitivnim poslovnim rezultatima.

 

Prvi Hrvat čije se ime pojavilo u milijunima dokumenata koji su procurili u javnost u sklopu međunarodne istrage Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima nazvane ‘Pandora papers’, u kojoj su uz 600 novinara sudjelovali i oni s hrvatskog portala Oštro je Rikard Fuchs. Našao se u društvu „jordanskog kralja, češkog premijera, Putinove ljubavnice, crnogorskog predsjednika, pjevačice Shakire i manekenke Claudije Schiffer“.

 

Rikard Fuchs ima i nekoliko vrlo zanimljivih i vrlo intigrantnih afera sa nekoliko nekad poznatih tvrtki u Hrvatskoj. Evo samo par detalja oko dvije najpoznatije. Kompletna dokumentacija na desetak njih u redakciji.

 

Afera Industrogradnja

Najvažnija tvrtka povezana s Fuchsom je Oportunitas Group LTD, a u poslovnim informacijama prikazana je kao vlasnik najmanje dvije tvrtke koje vodi mlađi Fuchs: Oportunitas d.o.o. i  Naše voće d.o.o. Bio je naveden  i kao vlasnik tvrtki Adriatic Tourist Resorts i Pharma Hemp, kojima je također bio direktor.

 

Epizoda u nekadašnjem gigantu Industrogradnji, u kojoj je Rikard Fuchs bio član Nadzornog odbora od 2008. do 2017. godine, kada je tvrtka na žalost  ugašena i obrisana iz registra Trgovačkog suda. Predsjednik Uprave ove tvrtke Josip Galinec, Fuchsov partner u nekoliko poslovnih akcija, 2008. je pretučen, i to navodno jer se zamjerio zagrebačkom podzemlju.

Još tada je Portal 7Dnevno pisao kako je Rikard Fuchs tada pomagao Josipu Galincu da preuzme Industrogradnju posudivši mu novac, i to pet milijuna dolara, koji je kasnije navodno nestao. A novac je u Hrvatsku stigao iz investicijskog fonda London Asia Capital i potom kolao kroz Fuchsove i Galinčeve tvrtke. Nitko nije pitao a još manje provjeravao od kuda 5 milijuna dolara.

 

Još 2013. godine Toby Parker, financijski direktor London Asia Capitala za Večernji list je izjavio:

„Možda se čini nevjerojatnim, ali novac nikada nije vraćen London Asia Capitalu. Želim pozvati gospodina Josipa Galinca i gospodina Rikarda Fuchsa da podijele s nama informacije koje bi nam mogle otkriti istinu o tome zašto naš zajam nije vraćen i kako vlasnici LAC-a mogu dobiti svojih pet milijuna dolara natrag.“

image (12)

Afera Tvornica olovaka Zagreb

Rikard Fuchs i Josip Galinec su još 2010. preuzeli većinski paket u nekada Tvornici olovaka Zagreb (TOZ), od koje na kraju nije ostalo ništa osim brojnih  nekretnina vrlo zanimljivih za prodaju i/ili investiranje. Ista priča kao kod Industrogradnje.

 

I nije to sve. Kad ste dio političke i druge elite onda i članovi vaše obitelji napreduju jer na to su „osuđeni“. Samo takvi su najbolji, najsposobniji, najobrazovaniji, oni su jednostavno predodređeni za sve moguće uspjehe.

 

Afera i oko supruge na čelu Stomatološke poliklinike

Supruga Rikarda Fuchsa, Petra Nola Fuchsravnateljica je Stomatološke poliklinike u vlasništvu Grada Zagreba, a pisalo se kako je bila jako bliska pokojnom gradonačelniku Bandiću.

Bila je u grupi osoba koje su od ravnatelja Bolnice Srebrnjak, dr Bore Nogala, pokušale preuzeti kontrolu nad bolnicom Srebrnjak.

A Stomatološkoj poliklinici Grad Zagreb je prije dvije godine kupio automobil vrijedan preko pola milijuna kuna. Zanimljivo je kao je u dokumentaciji za nabavku vozila bilo propisano da mora biti tipa SUV, te imati  180 konjskih snaga, pogon na sva četiri kotača i kamere koje nadziru okolinu svih 360 stupnjeva. Kako je tada pojašnjeno, luksuzni terenac bio je potreban jer ova poliklinika ima samo dva vozila koja su stalno na terenu. Nečuveno.

 

Kao što vidimo u Hrvatskoj je sve moguće. Nema granica ako ste dio vladajućih i nekih drugih struktura. Sva vrata su vam otvorena i na jednostavne načine se dolazi kako do novca tako i do pozicija.

Kako sam pisala u prvom dijelu ove velike afere, financijskog, pravosudnog, političkog i međunarodnog skandala, samo rijetki u Hrvatskoj mogu dobiti u registraciji svoje tvrtke djelatnosti  kao tvrtka  „MEDICAL AND PHARM TRADING d.o.o. za promet lijekovima, medicinskim proizvodima i sanitetskim materijalom“  iz Pule braće:

–         Dr. med. DOMINIK GJONI

–         Dr. med. FABIAN GJONI

–         Dr. med. STEFAN GJONI

A u njoj registrirano nešto što nas dovodi u dilemu te navodi na pitanje: Zašto je to registrirano i to neposredno pred početak plandemije? Citiram iz registracije tvrtke:

–         nuklearne djelatnosti !???
–         uvoz, izvoz, prijevoz i provoz izvora ionizirajućeg zračenja, posebne opreme te radioaktivnog otpada, istrošenog nuklearnog goriva, iskorištenih izvora
–         djelatnost odlaganje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva u odlagalište bez namjere da se ponovno uključe u bilo koju djelatnost s radioaktivnim tvarima
–         obavljanje stručnih poslova iz područja nuklearne sigurnosti
–         obavljanje poslova radiološke sigurnosti
–         zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva
–         stručni poslovi zaštite od neionizirajućeg zračenja
–         promet izvora neionizirajućeg zračenja

 

image (13)

 

image (14)

Tvrtka je osnovana točno onda kad su počele prve glasine o mogućoj pandemiji i to odmah na početku 12-og mjeseca 2019. !???

Registracija kod Trgovačkog suda je obavljena ekspresno, sva rješenja su donijeta u roku 24 sata, što je više nego simtomatično  – čemu tolika žurba!

Posebno je sumnjivo kako su dobili dozvole i od koga za obavljanje nuklearnih djelatnosti  jer iste izdaje samo „Agencija za nuklearnu i radiološku sigurnost RH“ i to tek nakon osnivanja firmi i nakon stjecanja brojnih Certifikata i provjera sposobnosti. Tko od članova Uprave ili zaposlenih ima takve Certifikate za rad sa Nuklearnim izvorima zračenja i na kojim lokacijama (u centru grada Pule možda)…?! 

Nigdje nema rješenja da navedena firma posjeduje ljudske i tehnološke te skladišne kapacitete na posebno osiguranim lokacijama za rad sa tako opasnim tvarima.

Zanimljivo je kako nitko od nadležnih institucija ne brine a niti izvještava javnost o pravoj bombi koju predstavlja Institut Ruđer Bošković, no to će biti jedna zasebna prevelika i prestrašna tema koja tek slijedi.

I za kraj, ovaj puta, valja navesti i neke zanimljive detalje koji uopće nisu mali.

„Ministar Fuchs potječe iz imućne židovske obitelji i suvlasnik je kuće u zagrebačkim Šestinama, šest građevinskih zemljišta također u elitnim Šestinama, suvlasnik je i tri stana u Zagrebu, dva vinograda u Veloj Luci, zbirke umjetnina koja vrijedi više milijuna kuna te ima ušteđevinu od pola milijuna kuna.

Uz sve navedeno zaista nevjerojatno zvuči podatak koji je 2020. objavljen u MS medijima da je igrač takvog kalibra na hrvatskom financijskom i biznis tržištu doživio sudbinu da se na Badnjak 2020. sudski objavi njegovo ime u formi  „poziva potrošaču na dostavu očitovanja o provedbi jednostavnog stečajnog postupka nad njim“.

Svakodnevno svjedočimo stotinama predmeta u kojima se ovršavaju građani Hrvatske ili se nad njima pokreće zbog dugova osobni stečaj. No, u većini slučajeva ipak se radi o ljudima koji ne potječu iz bogatih obitelji čiji su očevi Vladini dužnosnici. Ovo je prvi slučaj zahtjeva za osobnim bankrotom sina jednog aktualnog hrvatskog ministra. Zbog toga taj predmet ima dodatnu težinu jer u javnosti prevladava uvjerenje kako je osobama takvog društvenog i imovinskog statusa zajamčen uspjeh a ne financijski kolaps u Hrvatskoj.

(Ili je i to dio „planova“?!)

Obitelj Nola Fuchs pripadaju zagrebačkoj eliti. Ministrova snaha rado objavljuje fotografije s raznih društvenih i poslovnih događanja na Facebooku za razliku od svog supruga koji se na Faceu predstavlja kao Riki Sanchez te ima naslovnu sliku iz filma Jocker. 

Prema podacima sa Sudskog registra ime Rikarda Fuchsa povezano je s 28 poslovnih subjekata.

Neke od tih tvrtki završile su u stečaju ili predstečaju. U stečaju je završila njegove tvrtke Sanctimonia dok su Oportunitas nekretnine te Richmond ulaganja izbrisane iz sudskog registra. 

image (15)

Tvrtci Oportunitas Fuchsa mlađeg odobrena je predstečajna nagodba. Inače, vlasništvo nad tom tvrtkom Fuchs drži preko tvrtke Oportunitas nekretnine koja ima sjedište u porezno oazi otoku Jersey koji je pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (naprijed već navedeno).

Preko iste off shore tvrtke ministrov sin Rikard drži udjele u tvrtkama:

Naše voće, Ergasia, Kaptol ulaganja, Adriatic Tourist Resorts, Pharma Hemp, Arena Tower a držao je i udjele u ugašenoj Oportunitas energiji.

Ime ministrovog sina medijski je odjeknulo još 2010. kada je njegov otac bio ministar u Kosoričinoj vladi. Tada se pisalo kako formalno privodi kraju preuzimanje većinskog paketa dionica Tvornice olovaka Zagreb. Akviziciju je vodio preko Oportunitas ulaganja zajedno s tvrtkom Industrogradnja nekretnine Josipa Galinca i tvrtkom Planidal ulaganja Nenada Markovića  s kojima je i uspio preuzeti većinski paket dionica TOZ-a.

No, u brokerskim se krugovima tada naveliko pričalo kako će pravi vlasnik tih dionica biti Galinec, kojeg je najviše zanima atraktivno zemljište tvrtke TOZ.

Fuchsov sin je još 2016. dospio u medije kada je na Općinskom sudu u Zadru otkazana dražba za nekretnine Zelene punte u Kukljici koje su bile u vlasništvu varaždinskog Coninga zbog zabilježbe koje je upisala zagrebačka tvrtka Adriatic Tourist Resort čiji je direktor bio Rikard Fuchs.  On je u ime tvrtke Adriatic Tourist Resort  upisao pravo prvokupa u odnosu na najveću prodajnu cijenu koja se ponudi na dražbi. Procjena vrijednosti nekretnina bila je 78.9 milijuna kuna.

Na tadašnjoj dražbi taj turistički kompleks prodavao se za dvije trećine iznosa od 78.9 milijuna kuna. Do prodaje je došlo zbog ovrhe Erste banke iz 2014. godine  koja je potraživala 29 milijuna kuna bez kamata od Coninga, tvrtke koja je bila u vlasništvu Radimira Čačića.

Te je godine  u posjed Turističkog naselja Zelena punta u Kukljici došao češko-slovački fond J&T nakon preuzimanja udjela u Varaždinskoj banci.

Iz navedenog je jasno kako je ministrov sin brodio dubokim financijskim vodama.

Rikard Fuchs nije propuštao ni priliku da se ubaci u biznis budućnosti o čemu zorno svjedoči i sam naziv njegove tvrtke Pharma Hemp koju je osnovao u veljači 2020. i koja će se baviti i industrijskom konopljom i proizvodima od nje te proizvodnjom eteričnim uljima i sličnih proizvoda. „

 

Kao što se iz svega ovoga vidi, a o čemu su pisali hrvatski MS mediji, svi skandali, pogodnosti, političke i ine veze nisu dostatne za smjenu ljudi na pozicijama jer oni su podobni i pogodni za provođenje naloga vlastodržaca svijeta.

Dok nam takvi budu na čelu države ali i državnih institucija a mi svi spavamo nema nam naprijed.  Probudimo se, bojkotirajmo ih konačno!  

 

Još je 31. 12. 1880. August Šenoa u svom Dnevniku zapisao jednu sjajnu misao. Citiram je jer kao da je pisana danas:

„Mi stojimo moralno i materijalno u blatu. Hoće li Bog tome biednome narodu ikada pomoći? Čovjek gotovo da sdvoji, toliko se pojavila kod nas kukavica, toliko ništarija i propalica, toliko ima lopovštine, da te groza hvata.

Poštenje, dosljednost, karakter dan danas su kod nas gotovo suvišni pojavi.“

HOP