Fantastične fotografije sa Crvenog jezera koje je ugostilo ronioce na dah

0
1469

Crveno jezero ugostilo ronioce na dah

AIDA Hrvatska i TZ Imota organizirali jedinstveno natjecanje u atraktivnim hrvatskim jezerima   

Screenshot_20220530-152439_OneDrive

    Proteklog vikenda Imotski je ugostio jedinstvenu svjetsku manifestaciju u ronjenju na dah. AIDA Hrvatska u partnerstvu s TZ Imota osmislila je atraktivno eksperimentalno natjecanje u poznatim jezerima Crveno i Modro. Natjecanje je bilo timskog karaktera gdje je jedan član tima skupljao bodove u dubinskom zaronu u preko 200 metara dubokom Crvenom jezeru, dok je drugi član tima u Modrom jezeru prikupljao bodove držanjem daha u disciplini statike. U konkurenciji 7 timova sastavljenih od natjecatelja iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Njemačke, Srbije, Ukrajine i Mađarske, najuspješniji su bili Riječki tim Ocean u sastavu Geor Marinac i Mario Mohorovičić na trećem mjestu, Andras Sopronyi i Fruzsi Nemes iz Mađarskog Noxygen kluba na drugom i na prvom mjestu Phillipe Glasser i Minja Marinković koji su predstavljali ronilački klub Freedive Munich. Natjecanje je oduševilo natjecatelje te svakako ima potencijal za budućnost:

          „Moram priznati ovo je svakako logistički najzahtjevniji oblik natjecanja jer nije lako organizirati sve u speleo objektu kao što je Crveno jezero, ali upravo smo htjeli isprobati nešto novo i dodati sloj atraktivnosti u ronjenje na dah. S obzirom na reakcije sudionika, mislim da ćemo ozbiljno razmisliti da od ovog eksperimentalnog formata napravimo tradicionalnu utakmicu koja će svakako privući veliki broj zainteresiranih ronioca koji žele probati nešto drugačije, a istovremeno istražiti novu lokaciju.“  – Vitomir Maričić, predsjednik AIDA Hrvatska 

       

Bez lokalne podrške domaćina TZ Imota te potpore HTZ-a, Gorgonija.com, volontera HGSS, SGSS, AIDA Hrvatska i RK Ocean iz Rijeke ovakav projekt bi bio teško zamisliv. Vidjeti ćemo što će za iduću godinu izaći iz ovih suradnji, ali po svemu sudeći, radit će se o jedinstvenom projektu koji će svakako zainteresirati javnost i daleko izvan ronilačkih klubova. 

        „Svaka manifestacija koja se organizira na Modrom i Crvenom jezeru nama je izuzetno zanimljiva i sa zadovoljstvom sudjelujemo. Vjerujemo da će i ovaj put spoj specifične ljepote naših jezera te vještina i hrabrost ronioca na dah izazvati veliko zanimanje javnosti i otvoriti put nekim novim projektima“ – Luka Kolovrat, direktor TZ Imota .

Vitomir Maričić 

Luka Kolovrat

HOP