Je li SARS-CoV-2 spike protein povezan s izbijanjem hepatitisa kod djece?

0
1984
mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Nedavno su zdrava djeca u mnogim zemljama iznenada dobila hepatitis nepoznatog podrijetla, što je izazvalo paniku diljem svijeta. (Is SARS-CoV-2 Spike Protein Related to the Hepatitis in Children Outbreak? Here’s What We Know). Među tom djecom, 8 do 14 % treba transplantaciju jetara. Javnost je zabrinuta i sumnja da je to povezano s cjepivima SARS-CoV-2 i/ili COVID-19. Pogledajmo stvarnu situaciju.

 

U više od četiri mjeseca, više od 200 slučajeva akutnog hepatitisa u djece izbilo je u više od 20 zemalja diljem svijeta. A uzroci još nisu u potpunosti identificirani, što ovo čini ozbiljnim javnozdravstvenim problemom. U travnju su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali odvojene obavijesti kako bi upozorili javnost. Osim toga, WHO je 4. svibnja 2022. izvijestila da je od 1. svibnja 228 djece u dobi od 1 mjeseca do 16 godina širom svijeta razvilo akutni hepatitis, a njihova stanja su općenito bila teška, pri čemu je 8 posto njih zahtijevalo transplantaciju jetara, a jedno je umrlo.

CDC je 6. svibnja 2022. također prijavio 109 slučajeva hepatitisa u djece u SAD, od kojih 90 % djece bilo teško bolesno i zahtijevalo je hospitalizaciju, 14 % zahtijevalo transplantaciju jetara a pet je umrlo. Izvješće o istrazi, objavljeno 14. travnja 2022. u European’s Journal on Infectious Disease Surveillanceuključilo je 13 slučajeva djece iz Škotske s potvrđenim akutnim hepatitisom. Srednja dob ove djece bila je četiri godine, jednako podijeljena između muškaraca i žena; nisu imali nikakvu temeljnu bolest općenito i nisu imali povijest imunodeficijencije ili imunosupresivne terapije lijekovima. Sva ova djeca imala su teški hepatitis, s abnormalno visokim razinama ALT (alanin transaminaze), markera poremećene funkcije hepatocita. Normalne razine ALT su manje od 40 IU/L. Više od 500 IU/L znak je teške bolesti, a većina ove djece imala je razinu ALT iznad 2000 IU/L. Njihovi uobičajeni simptomi uključivali su povraćanje, žuticu, proljev i letargiju. Jednom od trinaestero djece presađena su jetra.

 

Postavlja se pitanje kako ljudi obolijevaju od hepatitisa? Kada dođe do hepatocelularnog oštećenja, prvo je potrebno isključiti virusnu infekciju. Uobičajeni virusi koji uzrokuju hepatitis uključuju: virusi hepatitisa A, B, C, D i E, citomegalovirus (CMV) i Epstein-Barr virus (EBV).

Međutim, u ovoj nedavnoj epidemiji hepatitisa u djece, testovi su bili negativni na sve te viruse.

Osim virusa, drugi uzroci bolesti jetara uključuju bakterije, parazite, genetiku, metabolizam i alkoholnu bolest jetara. Nakon istrage, nisu pronađeni potkrepljujući dokazi za bilo koji od ovih uzroka.

Stoga liječnici još uvijek istražuju druge viruse. Trenutno se najviše sumnja na adenovirus. Osim adenovirusa, ne može se potpuno isključiti ni mogućnost virusa SARS-CoV-2 kao uzrok hepatitisu.

 

Tijekom ove epidemije, približno 50 posto slučajeva hepatitisa u djece diljem svijeta bilo je pozitivno na adenovirus. Evo nekih saznanja o adenovirusu. Postoji više od 100 vrsta adenovirusa, koji obično uzrokuju blage respiratorne ili gastrointestinalne infekcije. Utvrđeno je da su djeca zaražena adenovirusom tipa 41, dvolančanim DNA virusom bez ovojnice i samo s nukleokapsidom, koji obično uzrokuje akutni gastroenteritis kod djece.

Međutim, virus je samoograničavajući, jer se može izliječiti bez posebne terapije. Časopis Clinical Infectious Diseases izvijestio je da adenovirus tip 41 općenito uzrokuje relativno teške bolesti samo kod imunokompromitirane djece. Stoga sama infekcija adenovirusom nije dovoljna da u potpunosti objasni ozbiljnost ove epidemije.

Izraelskih 7 slučajeva pokazuje vezu sa SARS-CoV-2. Stanice zaražene SARS-CoV-2 osim potpunih viriona mogle bi oslobađati egzosome, sa sljedećim posljedicama: prijenos molekula povezanih s patogenom, virusne RNA i proteina (uključujući spike proteine), potiskivanje imunološkog odgovora poticanje programirane stanične smrti (apoptoze) imunoloških stanica.

Dvije studije objavljene u časopisima Frontiers in Molecular Biosciences i Frontiers in Immunology pokazale su da nakon infekcije SARS-CoV-2 tijela pacijenata proizvode egzosome iz zaraženih stanica. Ovi egzosomi potiču širenje virusa i dovode do upale i zatajenja više organa.

 

Podaci iz izraelske medicinske studije pokazali su da je sedmero djece oboljele od hepatitisa imalo članove obitelji koji su bili zaraženi SARS-CoV-2. Tijela njihovih roditelja nosila su egzosome koji bi inducirali upalne molekule, bez obzira na to pokazuju li očite vanjske znakove infekcije ili ne. Kao rezultat dugog zajedničkog života, uz duge i česte intimne kontakte, poput ljubljenja i grljenja, na djecu su se mogli prenijeti proteini, citokini i drugi patogeni putem sline i/ili drugim kanalima, djelujući negativno na imunološke stanice. Nadalje, dječji organi su posebno osjetljivi, a njihov imunološki sustav se još razvija i stoga još nije dovoljno zreo da se izliječi. Stoga je vjerojatno da će im naštetiti razne strane tvari. Poznato je da SARS-CoV-2 može uzrokovati oštećenje pluća, srca i mozga. Zapravo, ACE2 receptor SARS-CoV-2 također je izražen na površini jetrenih stanica, a oštećenje tih stanica jedno je od najčešćih kliničkih značajki kod pacijenata hospitaliziranih s COVID-19.

 

Nedavna studija njemačkog istraživačkog tima objavljena u časopisu Nature pokazala je da su ACE2 receptori na koje se veže SARS-CoV-2 također su prisutni u stanicama jetara.

Kontinuirana stimulacija hepatocita šiljastim proteinima također može uzrokovati oštećenje tih stanica. Ova studija je također pokazala da je više od polovice pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija zbog Covid-19 razvilo oštećenje jetre. U jetrima pacijenata koji su umrli od infekcije Covid-19, šiljasti proteini virusa također su pronađeni u hepatocitima. To sugerira da virus napada jetru.

Studija objavljena u časopisu Children 2020. otkrila je da postoje tri glavna uzroka akutnog zatajenja jetara u djece i adolescenata. U dojenčadu mlađoj od 1 godine 73 % zbog zaraznih čimbenika, 43 % zbog čimbenika metaboličkih poremećaja. U djece i adolescenata u dobi od 1 do 18 godina:

60 do 79 % zbog toksina. Prosječna dob djece nedavno oboljele od akutnog hepatitisa je 3 do 4 godine, pa je vjerojatni uzrok toksin.

Što su toksini? Osim otrovnih gljiva i predoziranja lijekovima, sve je više studija otkrilo da su šiljasti proteini virusa također svojevrsni toksin te imaju višestruke negativne učinke na funkcije ljudskog tijela uključujući:

 

  1. Snižavanje razine stanične proizvodnje interferona i inhibiranje antivirusnog stanja stanica;
  2. Inhibiranje funkcija staničnih mitohondrija, koji su energetska baza tijela. A ako su mitohondriji jetrenih stanica oštećeni, vjerojatno će doći do zatajenja jetara. Ti dugotrajni negativni podražaji mogu uzrokovati imunosupresiju kod djece, što može dovesti do infekcija drugim virusima, poput adenovirusa.

 

Zaključno, vjerojatno je da teški hepatitis kod djece nema jedan jedini uzrok, već nastaje zbog više čimbenika, kao što su: imunološka nezrelost i nesavršenost djece, obiteljski prijenos zbog infekcije roditelja SARS-CoV-2, potiskivanje imunoloških stanica u djece zbog virusnih spike proteina.

Stoga, ako dijete razvije simptome hepatitisa, važno je znati jesu li njegovi ili njezini roditelji zaraženi SARS-CoV-2 (uključujući asimptomatsku infekciju) i istražiti vremenski obrazac SARS-CoV-a roditelja.

 

Postavlja se pitanje može li cijepljenje roditelja mRNA cjepivima utjecati na djecu? Najčešća cjepiva za SARS-CoV-2, mRNA cjepiva, imaju veću vjerojatnost da će proizvesti spike proteine nego prirodni virus.

Studija objavljena u The Journal of Immunology otkrila je da su egzosomi koji eksprimiraju šiljaste proteine inducirani do 14. dana nakon cijepljenja mRNA. Ovi egzosomi sa šiljastim proteinima mogli bi kontinuirano egzistirati najmanje četiri mjeseca.

Većina djece s akutnim hepatitisom mlađa je od 5 godina, a većina ih nije cijepljena. Dakle, teoretski, hepatitis nije izazvan ulaskom šiljastih proteina cjepiva u tijelo. Međutim, iako sama djeca nisu primila mRNA cjepiva, postoji mogućnost da su im proteini šiljci prenijeti u malim količinama kroz egzosome cijepljenih osoba (npr. roditelja i/ili rodbine). Proteini šiljci mogu naškoditi djeci, jer njihov imunološki sustav još ne funkcionira optimalno. Počevši od listopada 2021. stope cijepljenja bile su visoke u zemljama s mnogo slučajeva hepatitisa djece, u rasponu od 65 do 81 %.

Ipak, za sada je ovo samo teoretsko nagađanje. Stoga su za daljnju analizu potrebne detaljnije informacije.

Kako prevenirati hepatitis u djece? Usred pandemije najvažnije je održavati dobro stanje duha, jer stres i napetost također mogu oslabiti imunološki sustav tijela. Unutarnji uzroci bolesti su osnova, a vanjski su uvjeti također važni. Covid-19 ili cjepiva samo su vanjski pokretači. Neće sva djeca izložena virusu dobiti teški hepatitis. Osim okoliša, postoji mnogo drugih čimbenika koji doprinose bolesti. Kako bi zaštitili jetra djeteta od oštećenja i smanjili opterećenje jetara, roditeljima se savjetuje da obrate pažnju na sljedeće:

  • Vodite dijete češće na otvorenom kako bi se osunčalo i dobilo dovoljno  vitamina D;
  • Dodajte dopunsku hranu i smanjite začine;
  • Izbjegavajte pokvarenu hranu i aditive u hrani;
  • Izbjegavajte kiselu, dimljenu, začinjenu, masnu i prženu hranu;
  • Morate temeljito kuhati plodove mora, jer mogu sadržavati parazite i/ili klice;
  • Budite oprezni s lijekovima, jer se metabolizam lijekova mora odvijati u jetrima
  • Nemojte pretjerano koristiti antibiotike;
  • Izbjegavajte teške metale i gljivične infekcije;
  • Osigurajte redovit, kvalitetan san

Roditelji trebaju biti na oprezu kada njihova djeca imaju sljedeće simptome: groznicu, umor, gubitak apetita, mučninu i povraćanje, proljev, bolove u trbuhu ili zglobovima, tamnu mokraću i svijetlu stolicu i žuticu.

Najraniji znak žutice je žutilo bjeloočnica, pa roditelji trebaju pažljivo promatrati suptilne promjene u boji djetetovih očiju.

 

Najvažnije je zapamtiti da naše tijelo u svakom trenutku ima moć samoiscjeljivanja i imunitet. Moramo zaštititi svoj imunitet, kako bismo mogli zaštititi svoje zdravlje odgovarajući na sve promjene i prijetnje.

HOP