Tesla nije cijenio Einsteinovu Opću teoriju relativnosti

0
5166

U dobi od 81 godine, Tesla je tvrdio da je razvio dinamičku teoriju gravitacije, komentirajući da je “analizirao sve detalje” i da se nada da će je što prije predstaviti svijetu. U vrijeme ove objave znanstvene institucije smatrale su ga ludim; većina je vjerovala da Tesla nikada nije ni razvio jedinstvenu teoriju polja.

Screenshot_20220916-095551_Facebook

Većina ove teorije razvijena je između 1892. i 1894., kada je provodio visokofrekventne elektromagnetske pokuse visokog potencijala i patentirao brojne uređaje za korištenje tih velikih izvora energije. Teorija je dovršena, prema znanstvenicima, do kraja 1930-ih. Ovo je jedina dostupna informacija o teoriji, ostatak je opljačkao FBI nedugo nakon njegove smrti u njegovom stanu u New Yorku 7. siječnja 1943.

Primarna tvar, bačena u infinitezimalne vrtloge nevjerojatne brzine, postaje gruba tvar; sila jenjava, gibanje prestaje i materija nestaje vraćajući se u primarnu tvar”.

Vizija gospodina Tesle: kako električareva Aladinova lampa može izgraditi nove svjetove – Nikola Tesla – New York Times – 21. travnja 1908.

“Prema usvojenoj teoriji, svaki mjerljivi atom razlikuje se od tanke tekućine (krhke, nejasne), koja ispunjava sav prostor jednostavno rotirajućim pokretom, poput vrtloga vode u mirnom jezeru. Jednom kad se ovaj fluid, eter, pokrene, postaje gruba tvar. Njegovo kretanje je zaustavljeno , primarna tvar se vraća u svoje normalno stanje. Stoga se čini mogućim da čovjek, pomoću upregnute energije medija i prikladnih agenata, pokrene i zaustavi vrtloge etera, kako bi osigurao da se materija formira i nestane.

Na njegovu zapovijed, bez gotovo ikakva napora s njegove strane, stari bi svjetovi nestajali i novi bi se rađali. Mogao je mijenjati dimenzije ovog planeta, kontrolirati njegova godišnja doba, regulirati njegovu udaljenost od sunca, voditi ga na vječnom putovanju kojim god putem želi, kroz dubine svemira. Mogla bi uzrokovati sudaranje planeta i proizvesti svoja sunca i zvijezde, svoju toplinu i svoju svjetlost; moglo bi potaknuti život u svim njegovim beskonačnim oblicima. Izazvati rađanje i smrt materije po svojoj volji bio bi najveći čovjekov čin, koji bi mu dao ovladavanje fizičkom kreacijom, natjerao bi ga da ispuni svoju konačnu sudbinu.

Dakle, u osnovi obična materija nije ništa drugo nego zgusnuti eter, sveprožimajuća tvar, kao što je led skrutnuta voda. Razlika je u tome što materiju stvaraju kovitlajući vrtlozi etera. S druge strane, Tesla nije previše volio Einsteina i njegovu Opću teoriju relativnosti:

Ima savršenog smisla, kako prazan prostor može djelovati na nešto? Čudno je to jer je Einstein prezirao eter, govoreći da je prostor prazan, ali je otkriveno da je prostor-vrijeme nešto, ima određenu konzistentnost i supstancu s kojom može djelovati i biti pod utjecajem materije.

Dakle, u konačnici, zašto se Einstein smatra genijem iz povijesti, a Tesla je poznat više po imenu Elon Musk koji je koristio za svoju tvrtku?

Uzroci njegove smrti prilično su čudni: u jesen 1937. u dobi od 81 godine, iza ponoći, Tesla je napustio hotel New Yorker kako bi redovito putovao do katedrale i knjižnice kako bi nahranio golubove. Dok je prelazio ulicu nekoliko blokova od hotela, Teslu je pregazio taksi i bacio ga na tlo. U nesreći su mu slomljena leđa i tri rebra.

Puni opseg njegovih ozljeda nikada nije bio poznat; Tesla je odbio posjetiti liječnika i nikada se nije potpuno oporavio. Dana 7. siječnja 1943., u 86. godini života, Tesla je umro sam u sobi 3327 hotela New Yorker. Dva dana kasnije Federalni istražni ured zaplijenio je Tesline osobne stvari.

U vrijeme svoje smrti, izumitelj je nastavio raditi na teleforceu, projektu koji je neuspješno predložio američkom Ministarstvu rata; čini se da je predloženi snop imao veze s njegovim istraživanjem kuglaste munje i fizike plazme, a bio je sastavljen od struje čestica koje lete brzinom bliskom svjetlosti.

Američka vlada nije pronašla prototip uređaja u sefu, ali su njegovi zapisi klasificirani kao strogo povjerljivi.

J. Edgar Hoover, tadašnji direktor FBI-a, proglasio je slučaj “tajnim”, s obzirom na prirodu Teslinih izuma i patenata.

I.D.

HOP

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal