SAD se priprema rasporediti šest bombardera B-52 sposobnih za nuklearni rat u Australiji usred rastućih napetosti s Kinom

0
1266

Bombarderi B-52 bi se uskoro mogli rasporediti u Australiju

U izvješćima  tvrdi se da bi šest bombardera B-52 sposobnih za nuklearno oružje uskoro moglo biti raspoređeno u zračnu bazu u sjevernoj Australiji.

Dužnosnici u Canberri potvrdili su da će biti dostupan prostor za strateške bombardere dugog dometa američkih zračnih snaga u udaljenoj bazi Tindal Kraljevskih australskih zračnih snaga, koja se nalazi oko 300 km južno od Darwina, glavnog grada australskog Sjevernog teritorija.

Program Four Corners australske radiodifuzne korporacije objavio je vijest o budućim rotacijama bombaša.

“SAD se priprema rasporediti šest bombardera B-52 sposobnih za nuklearno oružje u Australiji usred rastućih napetosti s Kinom”, objavio je program aktualnih događaja putem svog službenog Twitter računa (@4corners).

“Postrojenje [ eskadrile] potrebno je za podršku strateškim operacijama i za izvođenje višestrukih 15-dnevnih vježbi obuke tijekom sušne sezone Sjevernog teritorija za raspoređene eskadrile B-52”, rekao je australski informativni program, citirajući dokumente Ministarstva obrane SAD-a. Prema izvješću, Pentagon je već predvidio 14,4 milijuna dolara za operacije eskadrile i održavanje objekata u Tindalu.

Screenshot_20221104-204812_Messenger

Postrojenje za bombardiranje samo je dio većeg angažiranja obrambenih sredstava diljem sjevera Australije. Sada je u tijeku veliko proširenje obavještajne baze Pine Gap, koja bi mogla igrati vitalnu ulogu u svakom sukobu s Pekingom.

Sjeverni teritorij redovito ugošćuje američko vojno osoblje. Deseci tisuća američkih marinaca godišnje se rotiraju teritorijem radi obuke i zajedničkih vježbi u sklopu suradnje koja je započela pod Obaminom administracijom, a koja se nastavila tijekom prošlog desetljeća.

Jako sredstvo odvraćanja
Boeing B-52 Stratofortress ostaje jedan od bitnih elemenata  američkih zračnih snaga na ovome području.

Ranije ovog mjeseca, NATO je proveo nuklearne vježbe s bombarderima iz doba Hladnog rata iznad sjeverozapadne Europe.

Uz to, Zračne snage nastavljaju raspoređivati Rockwell B-1 Lancere u indo-pacifičku regiju u okviru borbenih snaga za bombardere, dok je neotkriveni broj poslan nazad u Guam posljednjih tjedana nakon nedavnog vala lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

Izvor T.N.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal