Zašto je prirodni imunitet protiv tzv. COVID-a tako izdržljiv? Kako ga ojačati?

0
4805

 S obzirom na to da su neke zemlje uvele svoje 5. docjepljivanje protiv COVID-19, mnoge dovode u pitanje nužnost sljedeće doze. Nekima CDC preporučuje dodatne injekcije, ali to ne znači da bismo to trebali činiti.

https://www.theepochtimes.com/why-your-natural-immunity-against-covid-is-so-durable-and-how-to-boost-it_4707965.html

S obzirom da je gotovo 1 od svakih 3,5 Amerikanaca već imao potvrđenu infekciju COVID-19 i da se kaže da je naš prirodni imunitet otporniji od docjepljenja, postoji više načina za jačanje vlastitog antivirusnog imuniteta. Ali izaziva li prirodna infekcija jači imunitet od cjepiva? Ako je tako, zašto? Istina je da su ljudi koji su prethodno bili zaraženi COVID-om otporniji na njega. Kada je tijelo zaraženo bilo kojim virusom, to znači da naš urođeni imunitet nije dovoljno jak da zaustavi virus na prvoj liniji fizičke barijere ili slojeva epitela. Kao rezultat toga, aktivirat će se adaptivni imunitet.

 

Što se tiče antivirusnog adaptivnog imuniteta, postoje dva glavna puta koji se mogu pokrenuti, Th1 ili Th2 put. Bez obzira na vrstu virusa s kojom se možemo suočiti, vodeći Th1 stanični imunološki odgovor i njegova nizvodna citotoksična T-stanična antivirusna funkcija igraju ključnu ulogu u iskorjenjivanju virusa iz našeg tijela. Th2 put s aktiviranim odgovorom B limfocita ima sekundarnu ili komplementarnu ulogu u cijeloj antivirusnoj borbi.

Ako Th1 tip imunološkog odgovora nije dovoljno jak ili Th2 odgovor nadjačava Th1 tip odgovor, postoji više poteškoća u čišćenju virusa iz tijela. Za ljude koji su imali prirodnu COVID infekciju, njihov Th1 put bi trebao biti vodeći mehanizam odgovora na prodorne viruse jer luči mnogo interferona i aktivira citotoksične T-stanice da razviju sveobuhvatniju obranu protiv nadolazeće teške infekcije. Rigorozna antivirusna bitka se odvijala kod pacijenata, što je rezultiralo trajnom imunološkom memorijom koja uključuje mnogo dužu i mnogo višu razinu antitijela. Dok je većina cjepiva protiv COVID-19 dizajnirana za aktivaciju odgovora limfocita B, a ne Th1 staničnih odgovora. Ovaj Th2 put aktivira mnoge B-limfocite, ali je samo djelić cijelog adaptivnog imunološkog sustava.

Ono što cjepivo čini je da uglavnom stimulira B-limfocite kroz Th2 put, dok se potpuni, prirodni obrambeni mehanizam, točnije kombinacija Th1 koji preuzima vodstvo i Th2 kao pomoćnog sredstva, može razviti samo putem prave, prirodne infekcije. Zbog toga su trenutna cjepiva protiv COVID-19 u prirodi funkcionalno ograničena.

Jači Th1 put, induciran prethodnom infekcijom, također traje duže. U kohortnoj studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, uspoređeni su imunološki odgovori pacijenata s COVID-19 u Nikaragvi s prethodnom infekcijom i onih cijepljenih. Prema studiji, “zaštita je bila veća od težih ishoda” kod pacijenata s COVID-19 zaraženih po drugi put.

Istraživanja pokazuju da prethodna infekcija pruža 78,9 posto zaštite od umjerene do teške ponovne infekcije Prethodna infekcija jamči 68,1 posto zaštitu od simptomatske ponovne infekcije

Prethodna infekcija nudi 63,9 posto zaštite od bilo koje druge vrste COVID-19.

Stopa zaštite od COVID-19 od prethodne infekcije iznosi oko 63,9 posto u listopadu 2021., što je niže od stope zaštite od 93,6 posto izračunate s podacima iz ožujka 2021. To je vjerojatno zbog puno duljeg razdoblja praćenja za uočenu infekciju kao i prednosti koje novije varijante COVID-19 imaju u odnosu na prethodne sojeve.

Izraelska studija provedena u kolovozu 2021. izvijestila je da su cijepljene osobe, koje prethodno nisu bile zaražene, imale do 13 puta veću vjerojatnost da će se zaraziti COVID-19 od onih koji su već bili zaraženi u vrijeme kada je soj Delta bio na vrhuncu. Studija je pokazala da prirodni imunitet pruža dugotrajniju i jaču zaštitu od infekcije, simptomatske bolesti i hospitalizacije uzrokovane Delta varijantom SARS-CoV-2, no to se vjerojatno odnosi i na novije varijante. U ovoj retrospektivnoj studiji uspoređivane su dvije skupine pojedinaca.

1. Pojedinci bez povijesti infekcije COVID-19 koji su primili dvije doze primarne serije Pfizer BNT162b2 i koji imaju 16 i više godina, broj iznosi 673676;

2. Necijepljene i prethodno zaražene osobe, broj iznosi 62883;

Nakon primjene tri višestruka logistička regresijska modela, studija je procijenila četiri ishoda: probojna infekcija COVID-19, simptomatska infekcija, hospitalizacija i smrt. Na sreću, tijekom ove studije nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. U usporedbi s osobama koje nisu bile cijepljene, a prethodno su bile zaražene (skupina 2), cijepljene osobe bez povijesti infekcije COVID-19 (skupina 1) imale su mnogo veću vjerojatnost da će biti izložene riziku od infekcije.

Korištenjem prvog modela, skupina 1 imala je oko 13 puta veću vjerojatnost da će imati proboj infekcije, 27 puta veću vjerojatnost da će imati simptome i oko osam puta veću vjerojatnost da će biti hospitalizirana u usporedbi s grupom 2.

Drugi model je predvidio da je kod skupine 1 bila oko šest puta veća vjerojatnost da će imati proboj infekcije i oko sedam puta veća vjerojatnost da će doživjeti simptome ili biti hospitalizirani u usporedbi sa skupinom 2. Ova studija ponovno potvrđuje da naš urođeni imunitet pruža otporniju i trajniju zaštitu od infekcije, simptomatske bolesti i hospitalizacije uzrokovane varijantom Delta COVID-19.

 

Postoji li nešto za jačanje prirodnog imuniteta?

Bez obzira na cjepiva stanje zdravlja i dalje će igrati odlučujuću ulogu protiv bilo kakvih nadolazećih infekcija. Priroda je veliki rudnik zlata. Postoji dosta prirodnih sastojaka iz ljekovitog bilja koji pojačavaju Th1 imunološki odgovor kako bi pojačali svoje antivirusno djelovanje. Jedan od mnogih izvrsnih dodataka prehrani je spirulina, modro-zelena alga koju su Asteci navodno konzumirali već tijekom 16. stoljeća. Obično dostupna kao dodatak prehrani u ljekarnama i nekim supermarketima, spirulina je bogata proteinima, lipidima, vitaminima, esencijalnim aminokiselinama, kao i mineralima i mnogim bioaktivnim tvarima.

Ne samo spirulina, već i mnogi drugi aktivni spojevi dobiveni iz algi naširoko se koriste zbog svojih svojstava bogatih antioksidansima, antivirusnih, protuupalnih i imunopoticajnih obilježja. Korisni su do te mjere da su ih NASA i Europska svemirska agencija odredile kao nezaobilazne sastojke za astronaute. U izdanju The International Journal of Applied and Basic Nutritional Sciences iz ožujka 2021. jedan je članak bio posvećen procjeni mogućnosti spiruline i drugih nutraceutika dobivenih od algi kao dodatka u borbi protiv infekcije COVID-19. S obzirom na to da bioaktivni spojevi dobiveni iz spiruline sadrže značajne količine prirodnih ACE inhibitora, antioksidansa i antivirusnih spojeva, upotreba spiruline poslužit će sveobuhvatnom jačanju imunološkog sustava na duge staze.

Kada je spirulina davana zdravim muškarcima u dobi između 40 i 65 godina, njihove razine interferona koje proizvode imunološke stanice kada ih stimulira IL-12, (agens povezan s aktiviranjem Th1 imunološkog puta) bile su mnogo više od razina iz kontrolne skupine. To znači da spirulina kao dodatak može učinkovito potaknuti prirodni imunološki sustav ljudskog tijela na holistički način.

Dakle, postavlja se pitanje, treba li uopće booster? Što je s dvovalentnim pojačivačima s tim obećanim učinkom Omikrona? Nova docjepljenja i dalje će pomoći u smanjenju stope smrtnosti. Oni će povećati imunitet, ali pojačivači, dvovalentni ili ne, još uvijek nisu tako učinkoviti kao prethodna infekcija i zdrav imunološki sustav. Unatoč proklamiranju da imunokompromitiranima trebaju boosteri za stvaranje antitijela, treba imati na umu da će se antitijela koja proizvedu iz bilo kojeg  tzv. cjepiva s vremenom smanjiti. U svakom slučaju, kao polazište treba ojačati vlastiti imunitet.

Tradicionalni zdrav način života, uravnotežena prehrana i pozitivan stav mogu učiniti čuda.

Zahvaljujemo se na suradnji našim znanstvenicima.

HOP

https://t.me/hopportal

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

 

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A

 

Twitter:

https://twitter.com/arna_sebalj?t=9u32Sf7PJESmroXWE4giiQ&s=08