Japanski znanstvenici stvorili živu kožu kojom oblažu robote, sastavljenu od ljudskih stanica!

0
9232

U laboratoriju su japanski znanstvenici stvorili živu kožu kojom oblažu robote, sastavljenu od ljudskih stanica uzgojenih u posudi. Cilj istraživača je razviti premaz koji će antropomorfne robote učiniti što prirodnijim, s obzirom na to da sadašnje sintetičke kože (na bazi silikona) ne bi baš dobro obavljale svoj posao.

Screenshot_20221217-131529_Facebook

Izdaleka ili na video snimci mogu izgledati kao stvarni, objašnjavaju japanski znanstvenici, ali samo se približite kako biste shvatili “trik”. Budući da se čovjekoliki roboti smatraju osobito vrijednima u raznim poljima, posebice u zdravstvenom sektoru, prema tvorcima hi-tech skina, njihovo stvaranje sličnim stvarnim ljudima dalo bi im prednost.

Screenshot_20221217-131546_Facebook

Rezultat pionirskog – i iskreno pomalo uznemirujućeg – eksperimenta je mehanički prst potpuno prekriven živom ljudskom kožom, pravi biohibrid sa sposobnostima samoizlječenja.

Istraživački tim predvođen znanstvenicima sa Fakulteta računalnih znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Tokiju, koji su blisko surađivali s kolegama s Instituta industrijskih znanosti (IIS), stvorio je kožu za robote sa živim ljudskim stanicama. i međunarodno istraživanje Centar za neurointeligenciju (WPI-IRCN).

Istraživači, kojima je koordinirao profesor Shoji Takeuchi, profesor na Odsjeku za mekano-informatiku japanskog sveučilišta, razvili su premaz uzgajajući ga izravno oko prsta robota. Uređaj s tri zgloba – za simulaciju falangi – bio je uronjen u cilindrični spremnik ispunjen otopinom kolagena i fibroblasta ljudskog dermisa, “dvije glavne komponente koje čine vezivna tkiva kože”, objašnjavaju znanstvenici u izjavi za tisak.

Screenshot_20221217-131319_Facebook

Budući da otopina kolagena i fibroblasta ima prirodnu tendenciju skupljanja, stvorila je savršeno “odijelo” kože oko prsta robota, omotavši ga u debelu, dobro prianjajuću ovojnicu. Oko ovog prvog sloja, profesor Takeuchi i kolege uzgojili su drugi sloj ljudskih keratinocita, najzastupljenijih stanica u epidermisu i odgovornih za proizvodnju keratina, proteina u bazi kose, noktiju i kose.

Keratinociti predstavljaju gotovo cijeli vanjski sloj žive kože za robote, konzistencije slične pravoj. Dobivena prevlaka također ima karakteristike elastičnosti i otpornosti koja omogućuje ponovljene pokrete prsta robota bez lomljenja. U slučaju oštećenja, međutim, budući da se prema znanstvenicima radi o živoj koži, dovoljno je staviti kolagenski zavoj kako bi ponovno izrasla i zacijelila “ranu”.

Screenshot_20221217-131521_Facebook

Iako se radi o fascinantnom istraživačkom projektu, nema sumnje da ima nekoliko kontroverznih, pa čak i prilično uznemirujućih strana. Još smo daleko od toga da možemo vidjeti antropomorfne robote identične nama kako kruže ulicama, ali ove studije i one o umjetnoj inteligenciji mogle bi nas jednog dana doista odvesti u distopijsku budućnost zamišljenu u toliko mnogo knjiga i filmova.

Nije slučajnost da je, prema profesoru Takeuchiju, živa koža “konačno rješenje da se robotima da izgled i osjećaj živih bića budući da je potpuno isti materijal koji prekriva tijela životinja”. Dali je li to stvarno ono što nam treba? Detalji istraživanja “Živa koža na robotu” objavljeni su u znanstvenom časopisu Matter.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal