SNV i Pupovac rade domjenak uz “blagoslov SPC-a” za vrijeme najvećeg posta, kada su pravoslavci drugih nacija isključivo doma?!

0
10253

Domjenak u režiji SNV-a na tzv. pravoslavni srpski Badnjak više je ličio na politički skup moćnika, nego zahvalu Bogu što je svog sina doveo na zemlju rođenjem ; da bi spasio grijehe našeg svijeta. Isus se nekako kao i uvijek pokušao gurnuti u drugi plan.

Svita ministara srpske i hrvatske vlade, te patrijarh srpske crkve pohrlili su na domjenak u SNV kod Pupovca kao da je trebalo dati što jaču podršku SPC-u. Ako bih želio biti ciničan, rekao bih da ih je jedna odluka Visokog upravnog suda ujedinila, jer više u pravoslavnoj zajednici  ništa neće biti kao što je bilo… doći će vrijeme da se i ona obznani  od onog tko je sudjelovao u tom sporu, a meni sve izgleda da je zato ovaj domjenak u čast “srpske proslave Božića” posebno drugačiji. 

No ono što mi nije jasno , svakako  je taj domijenak na Badnjak, kada je tradicionalno kod svih pravoslavaca najrigorozniji post?! I da to nikoga nije briga sve ove godine i da baš se nitko ne upita po kojoj je to pravoslavnoj tradiciji? Taj dan pravoslavci drugih nacija i država ostaju u svojim domovima u najamilijem okruženju obitelj čekajući Božić, uz  najmanje sedam pladnjeve  jela u kojima nema mesa, jaja, sira…poput zapečenog graha, paprike sa rižom, ili pak sarme sa rižom, te pogača. Pitam  da li se bar to poštivalo na SNV  domjenku? Pića nisu dozvoljena na Badnjak.

Da li SNV oponaša katoličku crkvu, oponašajući advent koji je nešto potpuno različito od pravoslavnog posta? Da li ovakvi domjenci osmišljeni u Sanader- Pupovac režiji postoje u tradiciji pravoslavlja?

Kruh koji se lomi i daruje “gostima” mora se u prvom komadu ostaviti za bogorodicu, osobno nisam primijetio niti taj detalj da je ispoštivan, ako griješim moja isprika pupovčevom ritualu, a isto tako najstarija osoba mora biti osoba koja dijeli komadiće kruha, ritual – na koji je silno ponosan Pupovac uz podršku premijera. Nikako nije dopustivo da si pojedinci trgaju sami komadiće kruha.

Još mi je manje jasno po kojoj tradiciji srpskih pravoslavaca postoji ponoćna liturgija u srpskoj crkvi  (parohijska) po uzoru na katoličku, kada pravoslavci ostalih država odlaze na liturgiju ujutro, uglavnom kako kažu na tašte? Da me ne bi prozivali zlonamjerni, moje se pitanje odnosi na parohijske crkve, a ne na manastire.

Neke “tradicije” u ruskoj i srpskoj crkvi počinju oktobarskim prevratom i priznanjem “srpske 800 godina  stare crkve” kako kažu Srbi , tek -1922. godine.

Ipak to nije jedino “čudnovato” u srpskoj praksi, kako samo saznali tijekom prijenosa na HRT-u , a na kojem je najavljen patrijarh, , a ne znam da li ste ga vidjeli u prijenosu  služenja liturgije, srpski đakon se pohvalio pred kamerama medija “kako i srpski pravoslavci priznaju da je proslava Božića kao i kod svih drugih 25.12″, drugim  riječima đakon je rekao: ” i u našim knjigama piše da je Božić 25.12 , ali mi ga slavimo 7.1. ”

Ili sam ja nešto krivo shvatio, ispada da nema objašnjenja za ovaku eskepadu SPC-a? Nitko od novinara se nije niti usudio pitati, “pa zašto onda slavite 7.1.?!”.

Pravoslavci drugih država mi objasniše da je Božić uz rođenje Isusa Krista i stvarni blagdan za narod, jer u neka druga vremena, u davnoj našoj prošlosti nije se jelo puno mesa, zbog siromašta, pa je blagdan rođenja spojen i sa blagadanom jela, jer tek nakon jutarnje božične liturgije počinje i blagdan za nepce,  tada se na stolu pojavi “blagdan mesa i obilja”, kojeg kroz godinu nije bilo, pa se i zbog toga narod sjećao Božića, tako da mi nije jasno po kojoj to tradiciji domjenak se radi u režiji Pupovca na badnjak , u vrijeme  posta?!

Stvarno nije jasno, a kamoli logično, ali je jasno Plenkoviću i njegovoj sviti ministara. Ovo primjećujem kao laik, a pitam se  ponekad tko je tu više  laik. Ako griješim vrijeme će me ispraviti…ako ne to je po meni ozbiljno promašena proslava.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu
https://t.me/hopportal