‘TOMAŠEVIĆ UZEO KREDIT’ gdje će na ime kamata platiti oko 30.000.000 Eura više od planiranog i za to je založio 31nekretninu!

0
9402
SRAMOTA ZAGREBA
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
Što to Marta zna?

Zanimljiv komentar preuzela sam od gospođe iz Skupštine Grada Zagreba.

 

Sjećate se kredita od 240 miljuna Eura iz rujna 2022., dakle prošle godine, koji je Tomašević podigao kako bi, kao što je rekao, refinacirao Bandićeve kredite?

Marta Magić, zaposlenica Sektora za finacije Holdinga, zna da ne govori istinu?!

Ona je potpisnica dokumenta koji je dio dokumentacije koja se morala priložiti bankama za dobivanje kredita.

Dakle, PRILOG 3 u toj dokumentaciji nosi naslov ” Pregled partija kredita koji su predmet refinaciranja dugoročnim klupskim kreditom Zagrebačkog holdinga d.o.o., njegovih podružnica i ovisnih društava.” Dokument se nalazi na internetu ali je pisan toliko sitnim slovima da sam našem vrlom gradonačelniku u Skupštinu ponijela uz dokument i povećalo ako ga želi pročitati. Nije htio, ali dobro. Zna on i onako što tu piše.

A što piše? Piše da je Tomašević od tog iznosa koji se refinancira u samo godini dana uzeo 128.882.560,00 Eura, a Bandić u 13 godina 92.717.440,00 Eura. Dakle, Tomašević 52% tog novca u godini dana, Bandić 42% u 13 godina! Refinacira on svoj kredit i svoju nesposobnost, ne Bandićeve kredite!

A sad i zanimljive činjenice o tom kreditu! Uzeo ga je po promjenjivoj kamati iako je znao mjesecima prije da Euribor (referentna kamatna stopa) nezaustavljivo raste. On je kredite s fiksnom kamatnom stopom refinancirao s onim kojem kamatna stopa ovisi o promjeni Euribora koji raste iz dana u dan!

U rujnu na dan kad je kredit uzet Euribor je bio 0.984, dana 6. siječnja iznosio je 2.805, a na dan 21. veljače iznosio je 3.212! Ako uzmemo navedeni Euribor iz siječnja Grad Zagreb će na kraju samo na ime kamata platiti oko 30.000.000 Eura više od planiranog, odnosno samo u 2023. godini oko 5.000.000 Eura više od planiranog. S tendencijom rasta! Ovaj kredit je omča oko vrata koja se sve više steže!

Što će se dogoditi ako kredit nećemo moći otplaćivati? Banke i pojedinci će dobro zaraditi, a Zagreb će nositi gaće na štapu.

Grad je u zalog dao 31 nekretninu u Zagrebu i na moru, tu su zemljišta, kampovi i hosteli u Istri. Nekretnine čija vrijednost daleko nadmašuje vrijednost kredita! Kad bi po prosječnoj cijeni prodali samo dvije nekretnine u Istri pokrali bi 82% kredita! Ako kredit nećemo moći otplaćivati netko će na dražbi jeftino kupiti te nekretnine. Stoji u prikrajku i čeka!

Ali i to nije sve! Ako kredit nećemo moći vraćati u ugovoru stoji da će se Zagrebački holding i Gradsko stambeno i komunalno gospodarstvo (kod njih su naši novci iz pričuve!) odreći svojih prihoda u korist banaka u iznosu od 123.829.932,97 Eura!

Ali niti to nije sve! U sudužnike kredita su uvučeni Vodoopskrba i odvodnja (poskupljenje vode!), Gradska plinara i Gradska plinara opskrba! Ako kredit ne budemo mogli vraćati banke će ih povući u stečaj! Nakon stečaja znamo kako se firme mogu dobiti u bescjenje! Je li to “legalan” put njihove privatizacije?

I tako dok građani grada Zagreba mirno spavaju vođeni sposobnom i nekorumpiranom vlašću neki čekaju i vrebaju da se klupko dužničkog ropstva odmota, omča oko vrata stegne i da im u krilo padnu nekretnine i firme basnoslovne vrijednosti. Sve po planu i po zakonu!

Spavaj moj Zagrebe i dalje mirno! Zaslužio si!

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal