Mengele ima svog nasljednika u Elonu Musku?

0
9304

Čovjek novog doba ili Mengele novog doba?

“Spojit ćemo kabel na utičnicu ispod vrata, učitati podatke za prijenos – nazovimo ih “misli” – i bit ćemo spremni preuzeti ih negdje drugdje ili ih upotrijebiti da budemo malo “pametniji” nego što jesmo .

Ovo nije obična znanstvena fantastika, već scenarij koji se ne čini mnogo drugačijim od budućnosti koju zamišlja  Elon Musk koji se, kako javljaju Reuters i Wall Street Journal, sprema podići zavjesu s Neuralinka, tvrtka koja će se pobrinuti za … ugradnju elektroda u ljudski mozak: ljudske misli u kombinaciji s umjetnom inteligencijom, kako bi ljudi postali još “pametniji”, poboljšavajući kapacitet pamćenja ili omogućujući izravniju interakciju s automobilom?!

Ne može se reći da vijest dolazi potpuno neočekivano: Musk je prije nekoliko tjedana, povodom Svjetskog vladinog summita u Dubaiju, sredinom veljače rekao: Čovjek će morati konvergirati sa strojevima kako ne bi zastario.

Bolesnije ne može!

Elon Musk -sljedeći cilj je konvergencija čovjeka i stroja?
Formalizacija Neuralinka još nije nastupila, a informaciju je priopćio WSJ iz dobro obaviještenog izvora činjenica.

U biti, tvrtka će razviti ono što Musk naziva “neural lace” tehnologijom, odnosno implantatima malih elektroda u mozgu kroz koje će se jednog dana moći uploadati i preuzimati misli. Musk zasad nije potvrdio vijest, za razliku od Maxa Hodaka, jednog od članova tima koji je iznjedrio Neuralink. Hodak je potvrdio da je tvrtka u embrionalnom stanju te da se projekti iste još uvijek definiraju.

U suštinskom smislu, Neuralink bi trebao biti odgovor na sumnju da je i sam Musk napredovao u nekoliko navrata: s napretkom umjetne inteligencije, čovjek je predodređen da bude “zastario” i, stoga, jedini način da bude u korak s strojem će postati, na neki način, i sam (djelomično) stroj po njegovoj teoriji ludila.

Odgovor je  po njegovu razmišljanju umetanje “sloja” umjetne inteligencije izravno u ljudski mozak. Znanstvena fantastika, odnosno tehnika ugradnje elektroda u mozak, koja je našla ograničenu primjenu u medicini, kako bi se poboljšali životni uvjeti oboljelih od Parkinsonove bolesti, epilepsije ili drugih neurodegenerativnih bolesti?!

 

Misli su poput Don Abbondijeve hrabrosti, ako ih nemaš… Musk će ti ih možda usaditi. Tako tvrde mediji. Trebat će procijeniti i koliko će “krajnji korisnik” biti spreman dati si probušiti lubanju kako bi se u njega ubacilo potrebno da bude malo (ili puno) “inteligentniji”.

Mengele ima svog nasljednika u Elonu Musku?

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal