Šovinistički ispad u srpskoj emisiji izazvao veliki skandal u Bugarskoj

0
3466

“Zvezde Granda” je srbijanska natjecateljska pjevačka emisija čiji je autor Saša Popović u produkciji Grand produkcije. Emisija je počela sa  prikazivanjem 2004. godine na RTV Pink.

Veliki je  skandal ispao zbog pjesme na bugarskom jeziku u srpskoj glazbenoj emisiji- pišu bugarski portali.

Žrtva  emisije  i onoga što se dogodilo je šarmantni pjevač iz Sjeverne Makedonije Darko Đorđeski u posljednjoj epizodi glazbenog showa “Zvezde Granda”-pišu bugarska glasila.

Darko je pjevao “My Secret” Toshea Proeschija i “Saint Tropez” od Azisa.

Član žirija u srpskom glazbenom formatu diskvalificirao je makedonskog natjecatelja jer je odabrao bugarski jezik za pjesmu. Štoviše, natjecatelja su usporedili s Romima  jer je pjesmu pjevao na bugarskom?!

-Koje ste vi nacionalnosti?, upitao je kreativni direktor Popović reality natjecatelja, nakon čega je on odgovorio: Makedonac.

Zašto onda pjevaš na bugarskom? To je diskvalifikacija jer je prekršio pravilo”, završio je Popović, nakon čega se u razgovor uključio i ostatak žirija.

Bugari su primijetili  da  Srbija  sve više retorički govori  o svojoj dominacije nad ostatkom balkanskih zemalja, a svoje šovinističke ambicije i inicijative za nametanje liderskih pozicija u regiji nalaze svoju realizaciju prema mnogim analitičarima, u projektima kao što su “Otvoreni Balkan” i ideja “srpskog svijeta”. Bliski odnosi sa susjedom Sjevernom Makedonijom, kako u smislu ekonomskih tako i geopolitičkih interesa, nisu tajna, kažu stručnjaci za Balkan, a pišu Bugari.

BGNES podsjeća da je gotovo 440.000 Srba potpisalo peticiju kojom se traži da dvije televizije, uključujući i provladin Pink, izgube dozvolu za emitiranje realityja. Poznato je da je TV kanal pod vodstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da u potpunosti dominira politikom tv postaje  koji on nameće.

Ne čudi što se to dogodilo u prijenosu upravo ove televizije  jer se nadovezuje na retoriku srbijanskog predsjednika prema Bugarskoj, koji je u više navrata iskazao negativan stav prema toj zemlji te je u mnogim svojim izjavama napada i otvoreno grdi.

Vučić je, primjerice, na otvaranju prve Lidlove trgovine rekao sljedeće: “Ljepša je nego ona u Bugarskoj”. Bio sam tamo prije 6-7 godina, ali ova trgovina je puno ljepša”. Njegovu izjavu pronijeli su svi mediji, pa i državni kao vodeća vijest.

Na otvaranju tvornice filipinske tvrtke IMI u Nišu, Vučić je njenom generalnom direktoru Arturu Tanu, koji je kasnio na svečanost, preporučio da sljedeći put ne leti preko Sofije, već preko Beograda i Niša. “Zakasnili ste jer ste sletjeli u Sofiju, a ne u Beograd ili Niš. Sljedeći put ćete sigurno bolje izabrati”, rekao je Vučić, a njegove tvrdnje da je “Srbija po svim ekonomskim pokazateljima ispred Bugarske” otvorena su i dokazana manipulacija brojevima tvrde bugarski mediji.

Ovo što se dogodilo samo je još jedan pokušaj utjecaja Srbije na njezinog makedonskog susjeda  – na tako osjetljiv  i provokativan način tvde Bugari.

Treba reći da je makedonski jezik uspostavljen tek 1944. godine , pa se svatko razuman pita kojim su jezikom do tada govorili Makedonci?

Igor Drenjančević

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal