Tko kontrolira jesu li suci u sudnici i rade li ono što mogu, obzirom da oni ne štrajkaju i imaju vrlo visoka primanja?

0
443
urednik-Nada Landeka novinar gospodarstva
Piše-Nada Landeka

Kad agencije otkupljuju potraživanja od banaka sklope posao za jedan dan, a kad fizička osoba traži kome će prodati potraživanja utvrđena pravomoćnim i ovršnim sudskim odlukama prođu mjeseci. Ipak ima i takvih koji kupuju tražbine od fizičkih osoba,  potraživanje utvrđeno pravomoćnim sudskim presudama za naknadu štete i za sudske troškove.

To se događa  zbog onih koji su slijepi i gluhi na opomene za plaćanje i na obveze koje su utvrđene u sudskom postupku. Sada i njih će  malo boliti glava kad ih počnu zivkati i potraživati.

Predsjednik Vrhovnog suda zatražio je da mu pošalju podatke o neto plaćama u sudstvu, koliko je nepopunjenih radnih mjesta.

“U svrhu prikupljanja podataka o službenicima i namještenicima u sudovima u Republici Hrvatskoj koji se odnosi na podatke o prestanku službe, broju nepopunjenih radnih mjesta i iznosu neto plaće pojedinih kategorija zaposlenika, molimo dostavu zatraženih podataka pri čemu se predsjednici visokih i županijskih sudova prikupiti i objediniti podatke od nižih sudova te iste dostaviti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske”, piše u Dobronićevom upitu prema svim sudovima.

Poštovani gospodine predsjedniče Vrhovnog suda RH – lijepo je da se trudite zadržati svijetli obraz pravosuđa. No kad već postavljate pitanja sucima, dobro bi bilo upitati ih;

1. Vodi li se evidencija termina dolaska na posao, odlaska s posla i izlazaka sudaca i sudskih službenika iz sudske zgrade, u vrijeme radnog vremena, a za vrijeme trenutno aktualnog štrajka sudskih službenika?

2.Tko kontrolira jesu li suci u sudnici i rade li ono što mogu, obzirom da oni ne štrajkaju i imaju vrlo visoka primanja a da ne bi radili NIŠTA?

3. Koliko ima predmeta u kojima se rasprave uopće ne trebaju po zakonu održati već sudac samo treba pročitati predmet i podneske/zahtjeve i o njima odlučiti? Rješavaju li suci te predmete?

4. Zašto suci ne poštuju Naredbu Vrhovnog suda, i ne pozivaju stranke čije sudske rasprave će se održati, a ostale se po Naredbi smatraju odgođenima, već se rasprave održavaju gotovo pa na sudskim hodnicima?

5. Zašto Vrhovni sud ne izda Naredbu da građani NE SMIJU trpjeti posljedice ovakvog stanja i da se svi sudski postupci smatraju prekinutima s danom početka štrajka, a odluke donesene u vrijeme štrajka nisu obvezujuće? Jer gospodine predsjedniče, stvari, tj sporovi rješavaju se ispod stola, za neke građane sudnice i sudovi su otvoreni i sudski spisi dostupni, o nečijim predmetima suci su donijeli odluke unatoč štrajku, obzirom na samovolju upisničara grubo je narušen slijed zaprimljenih podnesaka u upisnik, manipulira se datumima odgovora na tužbu, upisnicima u zemljišne knjige i zabilježbi plombi koje se ne upisuju po redosljedu, itd…..

6. Tko odlučuje hoće li se rasprava ili neće održati? Jer ako tužitelj ne dođe smatrajući Naredbu VSRH valjanom, a sudac ipak održi ročište tužba se može smatrati povučenom. Građani nemaju uvid u e-spis odnosno u predane podneske a što dovodi do neslućenih mogućnosti korupcije i manipulacije.

7. Koliko sudskih predmeta se nalazi kod sudaca u sudnici a koliko u sudskoj pisarnici?

8. Tko je odgovoran za štetu koja nastane za stranku u slučajevima nepravodobnog izvještavanja o procesnim obvezama stranaka, suci ili RH?

8. Je li tko, recimo pravosudna inspekcija, prekontrolirao gdje se nalaze suci i sudski službenici za vrijeme radnog vremena, a proteklih mjesec dana? Jer građani ZNAJU gdje su!

Hop

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal