Porfirije i Vučić dolaze u Vrginmost na posvećenje crkve koja nije ipak ispala grandiozno kao ona u Beogradu?

0
4973

FB_IMG_1691131002013

Urednik Igor Drenjančević

O političkim svinjarijama Vućićevih trabanata u Vrginmostu pisao sam od 2014 do 2018, na čelu policije tada je bio načelnik koji je bio omražen među doseljenim Hrvatima, čovjek koji je dozvoljavao stalne početnićke provokacije, inače kandidat Domovinskog pokreta, zbog kojeg je i Bujanec potegao do Vrginmosta, radi njegove promocije.

Niti Pupovac nije skrivao naklonost prema njemu. Bio je poznat i po čašici više , razbijanju službenog vozila kada se odlazilo sa derneka, animozitetom prema bosanskim Hrvatima i fijaskom na izborima, kada mu je narod jasno i glasno rekao dosta, jer je bilo strahovito puno poništenih listića. Domovinski pokret tada je zapravo pomogao preko tako lošeg kandidata da hadezenjare opet zasjednu na svoje pozicije.
Danas je uz novog načelnika policije potpuno drugačija slika, zakonito je provokatore umirio, odredio kako njihovi derneki moraju izgledati, nikako ; da decibelima narušavaju mir u mjestu, pijandure su dobile tridesetak kazni, nasilnici interventnu policiju. Sve se to moglo znatno ranije…ali politika je gurala svoje pulene kaosa da bi skretala pozornost sa sumnjivih radnji u pozadini. Nemojte zaboraviti da su nekadašnji načelnik iz SDSS-a i igrač iz komunalnog suđeni za kriminal, a tadašnji načelnik zbog toga fijaska je sklonjen u državnu šumariju, vjerojatno za nagradu…

Vojnić usporedbom sa Vrginmostom znao je političke  razlike prikriti da bi se nešto smislenije moglo živjeti, pupovčevi puleni u Vrginmostu bezidejno vode mjesto, ničime nisu privukli zanimljive investicije, mnogi stanovi su prazni, cijene nekretnina odražavaju lošu politiku vođenja mjesta. Masa parcela je zapuštena, ničime se nije natjeralo vlasnike da ih održavaju pa mi građani tvrde da je sve više divljih životinja u blizini.

SDSS je sveo svoj politički rad na  mjesto  tradicionalna okupljanja Srba, po koji dernek da podsjeti više na “slavna vremena Krajine” , nego da se stvarno pobrinuo za građane.

Katolički svećenik u mjestu je obrazovan čovjek, vrlo je omiljen kod naroda, ali puno manje kod lokalnih hadezenjara, jer ne dopušta da sa oltara hadezenjarske kao nekada drže govorancije, baš one hadezenjare koje su dopustile promjenu imena Gvozd u Vrginmost. Zato bi neki pokvarenjaci peticijom čovjeka koji radi oko crkve, samog uređenja crkve, htjeli maknuti. Pogađate od kuda inicijativa kreće.
Pravoslavni pop kivan je na svoje neke  vjernike,  kažu mi pravoslavci iz mjesta,  prigovara im njihov vjernički pristup ponekad,  ne dozvoljava im postaviti bez naknade šator za proslave žale se, pa se i on našao na udaru svojih vjernika.

Tako dvije crkve imaju sličnih problema. Iako na različiti način, jer i neki njegovi vjernici bi ga rado maknuli.
Srpska crkva u Vrginmostu tek napravljena donacijama i iz Beograda, čeka svoju političku svitu i pompu u medijima .

cetnici

Prema nekim mojim izvorima nekadašnji nosač sanduka piva i četnički vojvoda Vučić bi se trebao pojaviti na posvećenju crkve zajedno sa Porfirijem Perićem, svima poznatim pjevačem one četničke pjesme …moram ispraviti, po jadnoj presudi hrvatskog suda , Porfirije je samo otvarao usta.

Ako pogledamo  kalendar  na str.17 je datum 29 kolovoz. HPC-a,  Usjekovanje glave sv. Ivana Predtece i Krstitelja, to bi SPC slavio po njihovom kalendaru  10.9. , te tada očekujem da bi se taj događaj mogao dogoditi.

vučić

Hoće li Hrvatska kao gubernija svakoga tko poželi pljuvati po njoj dopustiti dolazak Vučića, lažljivca, koji se prošli puta kleo da nije huškao Srbe za vrijeme zločinačke SAO Krajine ili će zabraniti, to treba vidjeti. Poglavito jer njegova mržnja prema Hrvatskoj i crkveno posvećenje nema veze jedno sa drugim.

I da li će uopće dolaziti…ako dođe, trebao bi uz njega biti i Miodrag Linta koji silno brani “ugrožene Srbe” u općini naravno  iz Srbije, dok od njih otkupljuje zemljišta po općini za sitan novac…

Vjerojatno će pjevač četničkih i “veliki mirotvorac” biti u Vrginmostu , navodno slijedeći mjesec, da “ohrabri srpski narod u vjeri”…već poznati crkveno politički folklor godinama egizistira u općini Gvozd, u gradu zapuštenih fasada, teške materijalne situacije i bezidejnog rukovodstva. Sve se sada ionako može pokriti potresima, olujama kada se ništa smisleno ne radi i najljepše građevine u mjestu su katolička i pravoslavna crkva.

IMG-20230825-WA0000 IMG-20230825-WA0002

Iako vjernika u Topuskom ima malo na misnim slavljima, crkva u Vrginmostu više ima politički značaj prisutnosti u mjestu. Arhitektonski ne može se prigovoriti njenom izgledu, vrlo lijepa, poglavito u vrijeme kad gledam masu jezivih crkava u našoj okolini, koje više liče na supermarkete nego na crkve. Ali u ovom slučaju se pitam čemu će ona više  služi kada je i ona druga znatno manje od očekivanog popunjena. Inače među pravoslavcima je kolala priča da će biti grandiozna građevina i kopija one sv. Save u Beogradu.

Screenshot_20230825-092327_Google

Čini se da je u Vrginmostu jedina atrakcija kad lijepa državna službenica krene na noćno trčanje…sve ostalo je već poznati folklor neuspješnih koalicija kao i na državnom nivou?!

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal