Pet kardinala prijeti papi Franji raskolom

0
8605

Pet kardinala prijeti papi Franji raskolom ako Vatikan legalizira žene u crkvenom vodstvu i LGBT braku

Pet  kardinala iz Europe, Azije, Afrike i Amerike izazvalo je rimokatoličkog papu Franju da ponovno potvrdi biblijska učenja o homoseksualnosti i statusu žena uoči velike vatikanske sinode na kojoj će se raspravljati o takvim gorućim pitanjima.

U ponedjeljak su kardinali objavili pet pitanja koja su poslali Franji, poznatih kao dubia, kao i otvoreno pismo katoličkim vjernicima u kojem su izrazili svoju zabrinutost.

Kardinali se osjećaju dužnima obavijestiti vjernike “kako ne biste bili podložni zabuni, pogrešci i obeshrabrenju”.

Pismo i pitanja prvi su put objavljeni na blogovima veterana vatikanskog izvjestitelja Sandra Magistera i mise na latinskom dva dana prije početka velike trotjedne sinode, odnosno sastanka, u Vatikanu. Više od 450 biskupa i laika sastaje se iza zatvorenih vrata kako bi razgovarali o budućnosti Katoličke crkve nakon dvije godine nemira među običnim katolicima diljem svijeta.

Točke dnevnog reda sastanka pozivaju na konkretne korake za postavljanje žena na položaje donošenja odluka u crkvi.

Te da obični vjernici imaju više utjecaja na upravljanje crkvom. Pozvalo se na “radikalno uključivanje” LGBTQ+ katolika i drugih koje je crkva marginalizirala, te na nove mjere odgovornosti kako bi se pomno ispitalo kako biskupi koriste svoju ovlast za sprječavanje zlostavljanja.

Sinoda i njezini prijedlozi za veću uključenost laika uzbudili su naprednjake i uzbunili konzervativce, koji upozoravaju da bi bilo kakve promjene mogle dovesti do raskola. Kardinali su među onima koji su izdali slična upozorenja i žele da Franjo potvrdi katoličku doktrinu kako sinoda ne bi prekršila tradicionalni nauk.

Franjin prethodni kruga dubia je bio  2016., nakon njegove kontroverzne odluke da dopusti rastavljenim i ponovno vjenčanim parovima primanje pričesti. U to su vrijeme kardinali bili zabrinuti da Franjin stav krši crkveni nauk o nerazrješivosti braka. Franjo nikada nije odgovorio na njihova pitanja, a dvojica njihovih supotpisnika naknadno su umrla.

Franjo je očito odgovorio na ovu novu rundu pitanja koja su napisala petorica kardinala u travnju. Kardinali nisu objavili njegov odgovor, ali su ga očito smatrali toliko nezadovoljavajućim da su preformulirali svojih pet pitanja, ponovno mu ih poslali .

Franjo je očito odgovorio na ovu novu rundu pitanja koja su napisala petorica kardinala u travnju. Kardinali nisu objavili njegov odgovor, ali su ga očito smatrali toliko nezadovoljavajućim da su preformulirali svojih pet pitanja, ponovno mu ih poslali i zamolili ga da jednostavno odgovori s da ili ne.

Pismo i pitanja označavaju najnoviji izazov visokog profila Franjinom pontifikatu i njegovom programu reformi. Potpisnici su jedni od Franjinih najotvorenijih kritičara, svi u mirovini i iz više doktrinarne generacije kardinala koje su imenovali sveti Ivan Pavao II. ili papa Benedikt XVI.

Riječ je o kardinalima Walteru Brandmülleru iz Njemačke, bivšem vatikanskom povjesničaru; Raymonda Burkea iz Sjedinjenih Država, kojega je Franjo razriješio s mjesta predsjednika vatikanskog Vrhovnog suda; Juan Sandoval iz Meksika, umirovljeni nadbiskup Guadalajare, Robert Sarah iz Gvineje, umirovljeni predstojnik vatikanskog liturgijskog ureda, i Joseph Zen, umirovljeni nadbiskup Hong Konga.

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal