Surogat vjernici pretvorili su rođenje Isusovo u svjetovnu zabavu koja nema ništa zajedničko s pripremom za taj najradosniji dan

0
7363

Evo, radujte se surogat vjernici, slavljenici.

Stiglo je božično vrijeme sa svim svojim čarima, sjajem i ponudom u kojoj nema čega nema, samo ne i malenog Isusa, njegove (i naše) Majke i svetog Josipa.

Screenshot_20231206-082342_Chrome

Dobro, volite sve te izvanjske izričaje i obilježja, no kad je već tako imate li pored svih tih čarolija bar sagrađene jaslice na trgu vašeg grada, mjesta, sela … ili pak u svom domu? Ili ste zadovoljni onim promzlim i bradatim djedom s bijelom bradom kojem ćete voditi i u naručje stavljati svoje dijete , da se s dotičnim uslika?

Možda će neki od vas reći kako svake, pa i ove, godine darujete djecu za svetog Nikolu, pa i da ih vodite u crkvu gdje im se obraća i daruje ih također jedan starac s bradom i poklonima, no recite iskreno:

Bi li ih vodili da se ne djele pokloni? I što uopće znate o tom svecu, kojoj djeci je odnosio darove i zašto?

Je li to stoga da bi punili džepove novcem onih koji su vas hipnotizirali spektaklom, kako bi isti postali još bogatiji, a siromašni jos siromašniji i poniženiji u sveopćoj pohoti za imati i biti vidjeniji u raskošnosti i blještavom svjetlu “uređenosti” naših gradova “božičnim sjajem” ?

Priznajte napokon sami sebi da je sveti Nikola tu tek kratkoročni podsjetnik na nešto (i nekog) što se naziva svetim, te da o njemu ne znate apsolutno ništa, kao što ne znate niti dubinu i značenje otajstva Božića, jer da znate ne biste ga žalostili svojom ignorancijom i isključivanjem ovog najradosnijeg (iako ne i najvažnijeg) događaja koji se zbio u povijesti čovjecanstva. On je ostavio svo svoje bogatstvo i ljepotu nebesku kako bi došao među nas izabravši za mjesto rođenja jednu neuglednu i hladnu špiljsku stalicu, a mi smo taj događaj pretvorili u svjetovnu zabavu koja nema apsolutno ništa zajedničko s pripremom za taj najradosniji susret “prve vrste”.

Priznajte napokon sami sebi da vas ne zanima način na koji se utjelovljena Riječ rađa i u našim srcima, jer to znaci prihvatiti put oslobadjanja, čišćenja i lijećenja uz postavljenu dijagnozu da smo kritično bolesni.

Jer da ni/ste/smo ne bi/ste/smo posezali za surogatima istinskih vrijednosti i vanjštinom. Ne, nije, ma koliko se god trudili “proizvesti” radost, to ono što ispunja, niti tomu mogu nadomjestiti nikakve slike koje se stavljaju na FB, TikTok ili Instagram .

Imajte ovo na umu dok planirate svoju aktivnost kod ovogodišnjih “blagdana”. Ako sam vam barem malo pokvario “radost” i obeshrabrio u “nadanju” … biti će mi drago…

U potpisu: Nevjerodostojan svjedok, naravno! … koji sve ovo isto ponavlja samome sebi. A ove godine i vama. LuZER sam i ja, barem ZERu. Bog zna kolika je,  je li trunčica ili balvančina.

U svakom slučaju, pripraviti nam se na način kako On govori da treba, a ne oni kojima su otezale vreće pune srebrnjaka , a nije im nikad dosta … jer da jest ne bi posezali “za vlakovima da dovuku ” ono sto vam žele uvaliti, tj. ne bi zinuli na sav stvoreni svijet.

M.Bušić

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal

HOP