Države EU-a bacile su najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 vrijednih više od 4 milijarde eura

0
1184

Države EU-a bacile su najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 vrijednih više od 4 milijarde eura, koje su kupljene na vrhuncu pandemije. Otkako su prva cjepiva protiv koronavirusa odobrena 2020. godine, države članice uvezle su oko 1,5 milijardi doza – u prosjeku nešto više od 3 za svaku osobu u Europi. Međutim, veliki dio njih trenutno je na odlagalištima širom kontinenta, javlja BNR.

Prema podacima   države EU-a u prosjeku su rasipale 0,7 cjepiva po glavi stanovnika, a prednjači Estonija s više od jedne doze po osobi (1,1), a slijedi je Njemačka (0,9), koja je također zemlja s najveća količina odbačenih pripravaka za imunizaciju – 83 milijuna doza. Italija je druga na listi sa 49 milijuna, a treća Španjolska sa 13,9 milijuna.

Bugarska je na jednom od posljednjih mjesta po “otpadu” cjepiva protiv koronavirusa, a prema podacima od listopada 2023. bacila je 1,9 milijuna doza. Manje pripravaka za imunizaciju poslale su samo Estonija – 1,4 milijuna i Irska – 850 tisuća. Po broju odbačenih cjepiva po stanovniku naša zemlja opet drži nisku poziciju s 0,3 doze, a manje ima samo Španjolska (0,2) i Irska (0,1 ).

Protek vremena u odnosu na ažurnost informacija znači da je stvarni broj puno veći. Njemačka je, primjerice, dostavila podatke za lipanj 2023., kada je još imala preko 120 milijuna neodbačenih cjepiva, koja su vjerojatno već negdje na odlagalištu. Tih 4 milijarde eura dobiva se ako se pretpostavi da je prosječna cijena po dozi oko 19,3 eura. Dobiveno je zahvaljujući podacima iz 15 zemalja, no pravi iznos za koji su oštećeni ljudi u EU vjerojatno je puno veći od 4 milijarde.

Velik dio viškova cjepiva kupljen je u težem razdoblju pandemije – 2021. godine, od kada je potpisan ugovor sindikata s “Pfizerom i Boentechom” za 1,1 milijardu doza. Međutim, zemlje su bile prisiljene kupovati čak i nakon što se pandemija smirila, a doniranje viška doza trećim zemljama propalo je zbog pada potražnje. U međuvremenu će cjepiva i dalje pristizati jer revidirani ugovor s Pfizerom obvezuje europske zemlje da kupuju cjepiva najmanje do 2027. godine.

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal