Oporbenog političara N. Sandulovića oteli i brutalno pretukli u srpskoj policiji

0
5610

Nikolu Sandulovića brutalno pretukli u srpskoj policiji i odveli u nepoznatom pravcu

Neizvjesna je sudbina hrabrog, otvorenog i beskomprimisnog borca protiv Vučićeva režima predsjednika Republikanske stranke Nikole Sandulovića. On je u popodnevnim satima trećega siječnja uhićen u svom domu nakon upućene isprike Albancima i posjeta Memorijalnom kompleksu u Prekazu na Kosovu.

Spočitavaju mu kako je tamo izrazio i sućut za i položio cijeće na grob pokojnog albanskog borca s Kosova Adema Jasharija, vođe albanske UČK. Jashari je smrtno stradao u borbama sa srpskim oružanim snagama na Kosovu početkom ožujka 1998. godine. Sandulović je jedini srpski političar koji se javno ispričao za njihove zločine nad Albancima na Kosovu. On je na društvenoj mreži X napisao kako je to učinio i u ime onih Srba što nisu sudjelovali u tome,  u ime cijelog srpskog naroda. Sve ovo priopćio je odvjetnik i Sandulovićev politički iznimno blizak čovjek, lider prozapadnog Pokreta Oktobar i zagovornik pristupanja Srbije EU i NATO Čedomir Stojković.

Po riječima odvjetnika Stojkovića, već četvrtog siječnja su srpska policija i BIA odveli Sandulovića na nepoznato mjesto. Oni su odbili kazati i Sandulovićevoj supruzi i kćeri gdje se sad Nikola Sandulović uopće nalazi. Njegova obitelj je radi toga vrlo uznemirena i uplašena za njegovu životnu sudbinu.

Za odvjetnika Stojkovića ovo uhićenje i prebijanje Sandulovića u prostorijama BIA, gdje su ga satima nemilice tukli, nakon čega mu se gotovo oduzela od boli desna strana tijela, jasna je naznaka budućih nakana srpskih vlasti spram Kosova. Odvjetnik Čedomir Stojković u objavi na mreži X, nekadašnjem twitteru, još je naveo i sljedeće:”Lider oporbene stranke Nikola Sandulović uhićen je danas trećega siječnja oko 16 sati od strane sigurnosne agencije BIA. Ovo uhićenje dolazi samo dan nakon njegove objave na X mreži u kojoj izražava sućut Albancima na Kosovu zbog eliminacije 50 članova obitelji Jashari 1998. godine i samo minutu nakon što su režimski mediji započeli orkestriranu kampanju mržnje protiv njega zbog tog posta i obične riječi utjehe.”

Prema najnovijim obavijestima, što su ih zaprimili neki malobrojni neovisni mediji u Beogradu kao dnevni list Danas i ispostava regionalne televizije Nova.rs, Nikola Sandulović je dan nakon uhićenja i četvrorosatnog premlaćivanja od strane 15 pripadnika BIA, prvotno vraćen doma, a onda pononovno uhićen istoga dana trećeg siječnja i sutradan četvrtog siječnja prebačen iz Beograda u Niš. Tamo mu namjeravaju odrediti pritvor od 48 sati, nakon čega mu planiraju suditi, kako navode zbog “izazivanja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti i mržnje spram srpskog naroda.” Niš su odredili kao mjesto pritvora i suđenja Nikoli Sanduloviću, budući je prema teritorijalnoj raspodjeli sudske vlasti zemljopisno najbliži Kosovu, radi kojega su Sandulovića i uhitili, mučki pretukli i najprije ga odveli iz Beograda u nepiznatom pravcu, krijući u prvi mah i od Sandulovićeve obitelji da ga vode u Niš.

Odredili su mu pritvor, a nakon toga gotovo izvjesno i politički montirano suđenje po hitnom postupku. Srbija je i ovim postupkom prema Nikoli Sanduloviću pokazala kako je pod vladavinom Aleksandra Vučića, scenarista i redatelja uhićenja i prebijanja Nikole Sandulovića, ogrezla i potonula u najmračniji i najcrnji oblik diktature. I svijetu pokazala kako rješava srpski problem na Kosovu.

 

Igor Drenjančević

Hop

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal