Ludilo:’ Dodavanje 2% svakom računu u restoranu pomoći će u smanjenju našeg ugljičnog otiska’

0
2436

“Ono što jedemo potiče klimatske promjene. Dodavanje 2% svakom računu u restoranu pomoći će u smanjenju našeg ugljičnog otiska.” – stoji u napomeni na dnu računa jednog kanadskog restorana.

FB_IMG_1709699895023

Master Card i UN ujedinili su snage kako bi nadzirali karbonski efekat kupovine sa vaše kreditne kartice…i kada dostignete vaš karbonski maksimum kartica prestaje raditi  pošto je ovo ZA SADA na dobrovoljnoj bazi, pitam se gdje nađu mentalne sklopove koji na ovo dobrovoljno pristaju?!

Švedska fintech kompanija Doconomy lansirala je novu kreditnu karticu koja prati ugljični otisak svojih kupaca – i smanjuje njihovu potrošnju kada dostignu svoj maksimum ugljika.

DO kartica prati emisije CO2 povezane s kupovinama kako bi se izračunao utjecaj ugljika svake transakcije. Cilj je potaknuti ljude da aktivno smanje svoj ugljični otisak i pokažu utjecaj koji male promjene mogu imati na okoliš.

Koncept kompenzacije ugljika u trenutku transakcije je onaj koji kompanije polako preuzimaju. Brojne avio-kompanije, uključujući Qantas i Lufthansu, nude putnicima priliku da plate dodatno kako bi pokrili svoje emisije ugljika, uz ograničeno korištenje.

Prošle godine, proizvođač sladoleda Ben & Jerry’s uveo je sistem u neke prodavnice kako bi omogućio kupcima da nadoknade trošak ugljenika u kornetu. Kupci su mogli vidjeti količinu ugljika proizvedenu od svojih kupovina i dati dobrovoljne priloge za projekte smanjenja ugljika na drugim mjestima.

Kompanija je koristila ugljični kalkulator kako bi izračunala koliko je emisija proizvedeno sastojcima, proizvodnjom, transportom i maloprodajom svake kade.

WEF: Vaša kartica se blokira kada dostignete svoj limit
https://www.weforum.org/agenda/2019/05/this-credit-card-has-a-carbon-emission-spending-limit/

Programer ove tehnologije već radi s Mastercardom i Ujedinjenim nacijama, između ostalih. U pozadini, mnoge kompanije već rade na tome, kao što su Picnic, Klarna, PayPal itd.

https://doconomy.com

M. BUŠIĆ

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal