HRVATSKA STRANKA PRAVA TRAŽI ISPRIKU MINISTRICE MRAK- TARITAŠ ZBOG ISKRIVLJAVANJA ČINJENICA

0
924

genz 2Na komemoraciji u Podrutama prilikom obilježavanja 23. godišnjice pogibije petorice europskih promatrača, stradalih u helikopteru misije Europske zajednice koji je pogođen projektilom iz borbenog aviona bivše JNA 7.siječnja 1992 godine prilikom čega su smrtno stradala četverica talijanskih i jedan francuski vojnik koji su bili u promatračkoj misiji EZ, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš izjavila je: “Prije 23 godine vojska jedne zemlje koja više ne postoji, koja je počinila agresiju, raketirala je nenaoružani helikopter na putu iz Mađarske u Zagreb. Tom prilikom tragično su stradali pripadnici nama dragih zemalja. Oni su radili svoj posao u mirovnoj misiji, u vrijeme kada Hrvatska još nije postojala”.

Podsjećamo ministricu Mrak-Taritaš da se na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine, 93,94% birača izjasnilo  za suverenu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Budući da po Ustavu Republike Hrvatske odluka donesena na referendumu obvezuje sva državna tijela, Hrvatski sabor (koji se tada zvao Sabor Republike Hrvatske) donio je 25. lipnja dvije značajne odluke: Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, te ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.
Ovakvim činom ne samo da je uvrijedila i obezvrijedila sve one koji su dali svoje živote i zdravlje za slobodu republike Hrvatske, nego svojom izjavom negira legalnost referenduma o neovisnosti Republike Hrvatske iz 1991. godine.
Samim time možemo povezati i naznake pokušaja negiranja Domoviskog rata kao obrambenog rata od agresije Republike Srbije na RH te proglašenja Domovinskog rata građanskim ili ratom na „ovim prostorima“.
Ovim putem tražimo od ministrice Mrak-Taritaš da se javno ispriča cijelokupnoj hrvatskoj javnosti zbog svoje neprimjerene izjave na komemoraciji.

HRVATSKA STRANKA PRAVA
Krešimir Vrpka