Lustracija nam treba u gospodarstvu zarobljenom starim strukturama i nasljednicima tih struktura

0
887

titoZnam da nekima ova tema ide na bubrege, al zar i oboljenje od raka ili dijabetes ne idu ljudima na živce pa se opet moraju s tim nositi.
Mnogi moji ljevičarski prijatelji će opet graknut da je to promašena tema, da nema više šta za lustrirat itd.

No ako pogledamo malo dublje onda ćemo vidjet da to jednostavno nije tako. U zadnje vrijeme je postalo popularno da ljevičari izrazito agresivno i prijetnjama žele spriječiti bilo kakvo negativno pisanje o Titu i komunizmu ili takvo pisanje proglasiti nepotrebnim, nazadnim, beskoristnim itd. Očito nam treba lustracija zbog intelektualne i duhovne kulture. Moramo kao društvo pokazati da nije moguće javno zabranjivati slobodnu riječ, ako tom rječju ne opravdavamo teror, nasilje ili nepravdu.
Lustracija je neophodna da ljevičari konačno shvate da nije komunizam ono što nas vodi napretku nego upravo suprotno. Ljevičari moraju konačno shvatiti da nema opravdanja bilo kakvih zločina u ime bilo koje ideologije, a oni to permanentno rade.
Naravno da isto načelo vrijedi i za desni dio spektra. nema opravdavanja nikakvih zločina, bez obzira u ime koje ideje.
Lustracija bi dakle takva djela osudila, proskribirala i onemogućila u najvećem dijelu javnog komuniciranja te time doprinjela demokratskom razvoju društva.

Lustracija nam treba i u gospodarstvu koje je optočeno i zarobljeno starim strukturama i nasljednicima tih struktura koje su svoje pozicije u gospodarstvu zauzele zahvaljujući moćnim poliitčkim vezama iz komunizma, a nastavljenima preko demokratski izabranih stranaka svih boja. Ako želimo napredak u gospodarstvu onda se moramo osloboditi struktura koje su naučile raditi po političkim i osobnim interesnim uzorcima, a sve na štetu naroda.

Lustracija nam treba zbog međunarodnih odnosa, prije svega odnos prema susjedima jer još uvijek bivši komunisti i jugoideolozi promoviraju svoje teze da je Jugoslavija bila idealna država, a oni čuvari mira i reda. Upravo suprotno je slučaj. Jugoslavije i jeste uzrok svih ratova do sada, ona je izvor svakog sukoba, a konačno razrješavanje tih pitanja je pretpostavka za dobrosusjedske odnose. Dok god kriptojugoslaveni promoviraju svoje ideje o navodnoj slozi i miru dotle možemo očekivati razdor jer te sloge nije bilo; da je bilo nebi bilo ni rata.

Lustracija nam je neophodna da konačno pokažemo da demokratsko društvo ne trpi vladavinu onih koji su desetljećima bili oslonci diktature.

Za lustraciju nije potrebno izmišljati toplu vodu, ne treba nikoga tjerat u zatvore i teatralno osuđivat, ali je neophodno prerezati pupčanu vrpcu diktature i današnjeg društva jer krv koja je hranila diktatorske duhove ne može hraniti slobodne i napredne duhove.

Ukoliko to ne napravimo društvo će ići sve dublje prema duhovnim, političkom i materijalnom ponoru, zarobljeno od onih koji svim silama žele ostati na vlasti i živjeti na grbači naroda.

Naravno da lustracija mora biti obavljena naspravm svih ideologija koje ugnjetavaju slobodu čovjeka i njegova prava.

Možda smo se umorili od tih tema, možda je lakše i jednsotavnije pisati pjesmice i diviti se stranačkim bogovima?

Možda, al nismo zato dobili ni mozak ni srce.

Za ulizivanje je potrebna samo dobra guzica umjesto mozga. Izgledaju poprilično slično, čak se guzicom zauzme i više prostora.

Vinko Vukadin