Upropastili duhansku industriju, uništili radnike, a sebi izgradili dvorce po Rovinju

0
2246

rovinj_12Predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco potpisali su  u Londonu kupoprodajni ugovor kojim ova ugledna svjetska duhanska kompanija postaje vlasnik TDR-a i tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese. Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura.

Epilog je to priče koja je trajala desetljećima u Hrvatskoj, a jedan od glavnih protagonista i, pokazalo se, kolateralnih žrtava, bila je nekadašnja Tvornica duhana Zadar. BAT je naime na tržište želio ući proizvodnjom cigareta u ovom zadarskom pogonu, no o tome je spriječen na najgrublji način – monopolom TDR-a, neprijateljskim stavom Vlade i nezakonitim presudama hrvatskog sudstva.

BAT je u Tvornicu duhana Zadar uložio skoro 70 milijuna njemačkih maraka, te je proizvodnja trebala započeti u svibnju 2001. godine. Za tu priliku izgradili su jednu od najmodernijih tvornica duhana na svijetu, no Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva koje je tada vodio Božidar Pankretić nije odobrilo registraciju TDZ-a. Britancima je naloženo da izgrade nove linije za obradu duhana i korijena, potpuno nepotrebne za ovaj proces, u što bi trebalo uložiti još 21 milijun maraka. Direktorica TDZ-a Anne Johnson ustvrdila je da će im te linije biti potrebne tek kad postignu komercijalnu razinu proizvodnje od tri milijarde cigareta. “BAT-u bi trebalo dodatnih 16 do 22 mjeseca i između 37 i 42 milijuna maraka da udovolji njegovim odredbama i tek bi tad tvornica mogla početi raditi. Toliko je vremena potrebno da se ugradi dodatna oprema i dobiju dozvole”, rekla je Johnson, koju je Ministarstvo uvjeravalo da te dvije linije neće biti potrebne.

Zadarska javnost to je prepoznala kao podmetanje, a tadašnji predsjednik gradskog HSS-a Petar Kolanović čak je zatražio smjenu ministra Pankretića, iako su obojica pripadali istoj stranci. No Pankretić nije bio jedini oponent Tvornice duhana Zadar – i tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić rekao je da je BAT “loš investitor u Hrvatsku” jer ne poštuje propise i sklon je podmićivati za ulazak na tržište, kako su izvijestili mediji. Sindikat Tvornice Duhana Zadar prozvao je Linića zbog prikrivenog osobnog interesa u Adrisu, a šef sindikata Ante Vojvodić rekao je tom prilikom da je Ante Vlahović jači od svih ministara u Vladi.- piše Luka Perić u Zadarskom listu.pocrnić

vlahovićTDR je kupio i TDZ i tako ovladao duhanskim biznisom, stara tvornica duhana u Zagrebu je ugašena, baš kao i u Zadru, a na kraju je Vlahović prodao i rovinjskog diva, kada je uništio konkurenciju. Ante Vlahović kod prodaje TDR-a nije glasao, kažu da je bio jako emotivan. To vjerojatno pišu dupelisci u medijima, koji su se okupili prošlu nedjelju na regionalnom okupljanju novinara regije, pod kapom Adris grupe u Rovinju. Toliko je emotivan, da nakon prodaje duhanskog biznisa strancima je  krenuo  u gradnju vile na najljepšem položaju u Rovinju, a od kada nema više niti Tvornice duhana Zadar, niti Tvornice duhana iz Zagreba, strancima je prodana i TDR- Za tako dobro vođen posao u kojem su mnogi radnici ostali bez posla, a obitelji na ulici, Vlahović je sebe nagradio novom vilom, a njegova menađerica Drinka Pocrnić ima vilu u središtu Rovinja,   nešto slično i u Zagrebu.

hop

vezani članak

http://hop-portal.com/2015/09/u-rovinju-mediji-slavili-region/