GENERAL ZRILIĆ: ‘Mladi domovinu napuštaju pred terorom političke mafije’

0
1439

zrilicUmirovljeni general HV Živko Zrlić, član predsjedništva Hrvatske zore, voditelj odbora za branitelje, odgovorio je na aktualna pitanja u državi i njegovo viđenje predstojećih izbora. Vrlo jasno i koncizno ponudio je svoje političko gledište i rješenje stanja u ovom političkom loncu.

Dragovoljac ste domovinskog rata od 1990-te godine. Da li je to Hrvatska za koju ste se borili?

1990-te godine Hrvati su željeli samostalnu državu u kojoj će hrvatski narod biti suveren i gdje će svaki građanin Hrvatske moći živjeti od svog poštenog rada, a nitko nije želio državu gdje će radnici raditi, a ne primati plaću, starci kopati po kontejnerima, a mladi domovinu napuštati pred terorom političke mafije.

 

Kandidat ste Hrvatske zore u Karamarkovoj, zadarskoj izbornoj jedinici. Zašto bi birači dali glas vama, a ne, već tradicionalno, HDZ-u? Ionako ciljate na isti birački bazen: domoljubnu desnicu, branitelje, konzervativnu političku opciju, vjernike

Izborna jedinica nije ničiji feud. Pripadnik sam oružanih snaga RH bio od 1990.-te, u ratu sam časno služio domovini, za vrijeme svog radnog odnosa u Podravci i MORH-u nastojao sam odgovorno i profesionalno raditi svoj posao. Danas, kao nažalost mladi umirovljenik, nastojim biti pošten i odgovoran građanin, a pošten čovjek ne može stajati sa strane dok mu mafija krade državu i budućnost djece.

 

Branitelji poput Glogoškog i Klemma na jednu, a vi kao istinski branitelj na drugu stranu. Nije li to politički raskol braniteljskog korpusa?

Teško je govoriti o jedinstvu branitelja ako uzmemo u obzir činjenicu da u  Hrvatskoj ima više od 1000 braniteljskih udruga. Prije dvije godine sa jednim od gore navedenih sam razgovarao i predlagao da branitelji sa svojom listom samostalno iziđu na izbore, ali tadašnje braniteljske vođe su procjenile da im je isplativije izići na listama HDZ-a.

 

Podupirete li ‘braniteljski šator’? Što mislite o zahtjevima branitelja i svemu što se događalo u i oko šatora?

Šator u Savskoj 66 je posljedica svih pogrešnih, svih promašenih i iznad svega licemjernih politika i odnosa koje su hrvatske vlasti, bez obzira na predznak, od 2000. godine do danas vodile o Domovinskom ratu i istinskim braniteljima.

 

Kada biste morali, ali baš morali, politički u parlamentu birati između Karamarka i Milanovića, koga biste radije odabrali?

Ništa se ne mora. Nikad nebi mogao odabrati one koji su detuđmanizirali, a sada tuđmaniziraju, kao ni one koji su jugoslavenizirali, a sad kroatiziraju.

 

Manolić i njegova komunistička kamarila optužuje Karamarka da je bio suradnik Udbe. Vjerujete li vi u te priče?

To je obračun unutar frakcija Udbe i nebi htio u to ulaziti.

 

Kako gledate na HDZ-ove prijedloge za konačnu lustraciju? Treba li ljudima ‘sumnjive’ političke prošlosti braniti obnašanje važnih državnih funkcija?

Koliko ja vidim HDZ više uopće ne zagovara lustraciju, a neka javnost sama procjeni zašto. Hrvatski glasači imaju priliku da na ovim izborima sami provedu lustraciju, ako to zaista žele.

Dok ste bili na čelu županijskog HDZ-a u Koprivnici, Sanader vas je dao smijeniti. Optuživali su vas da ste pašalićevac. Doista, zbog čega su vas smijenili?

Kao prvo, kao i sve u životu htio sam i tada raditi po pravilima i nisam htio kršiti statut stranke, a kao drugo samim time sam mafiji iz Vlade bio velika prepreka u  neometanom  izvlačenju državnog novca iz Podravke.

 

Crkveni velikodostojnici prečesto s oltara, a i u javnom djelovanju, optužuju Milanovića da želi zatrti hrvatstvo, obezvrijediti Domovinski rat i vratiti Jugoslaviju. Mislite li i vi kao praktičan vjernik tako?

Manje više svake nedjelje sam na misi i takve kvalifikacije nisam čuo.

 

Osim toga, često slušamo i istupe dijela Crkve u kojima se, primjerice, veliča ustaški pozdrav i brani NDH. Što je za vas pozdrav Za dom spremni? Je li NDH, kako je govorio i pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, izraz vjekovječne težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom?

‘Za dom spremni’  je pozdrav pod kojim su se borili pripadnici HOS-a ,a mnogi i položili živote za slobodu domovine u obrambenom Domovinskom ratu.  Što se NDH tiče, mi sinovi i unuci Pavelićevih ustaša i Titovih partizana smo se pod vodstvom našeg vrhovnika Franje Tuđmana pomirili i stvorili nakon desetaka stoljeća toliko sanjanu Hrvatsku državu.

Pomirdba i zajedništvo hrvatskog naroda nema alternativu.

 

Što mislite o ćirilici u Vukovaru?

Ne samo u Vukovaru, nego i u Udbini i mnogim mjestima Like, Korduna i unutrašnje Dalmacije ćirilica je posljedica političke trgovine ili bolje rečeno političke prostitucije HDZ-a i SDSS-a. Aktualna SDP-ova vlast je pod okriljem noći operacionizirala tu sramotnu trgovinu.

 

Kako biste vi riješili problem funkcioniranja BiH kao države? Je li treći entitet najbolje rješenje?

BIH treba biti ravnopravna država sva tri konstitutivna naroda, a što se trećeg entiteta tiče slažem se ukoliko bi on obuhvaćao sve hrvatske krajeve gdje su Hrvati živjeli prije rata u BIH.

 

Nabrojite nam, za kraj, deset najpozitivnijih likova hrvatske politike u zadnjih 25 godina. Zašto baš oni?

Dr. Franjo Tuđman, kardinal Franjo Kuharić, Julie Bušić, Zvonko Bušić, don Živko Kustić, Vlado Gotovac, Janko Bobetko, Gojko Šušak, Kata Šoljić i dragovoljci domovinskog rata. A zašto ? Njihova imena dovoljno govore o njima samima.

Carmen Tomašić