Dossier INA: DESNA RUKA KARAMARKA OLEG BUTKOVIĆ ODOBRIO VANJI ŠPILJKU KUPNJU ZEMLJIŠTA ZA POSAO OKO ACI MARINE

0
2641
Vanja Spiljak

U srpnju 2012. Vanja Špiljak kupio je  zemljište u Novom Vinodolskom. Kako se može doznati na službenoj stranici grada Novi Vinodolski Vijeće na čelo s gradonačelnikom Olegom Butkovićem (HDZ) “Jednoglasno je prihvatilo odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja po objavljenom javnom natječaju za prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni Zapad. Prihvaćena je jedina pristigla ponuda od tvrtke Mitan Handels AG iz Züricha, Švicarska za 5,5 milijuna kuna. Riječ je o zemljištu na dvije katastarske čestice, površine 8.163 i 10.463 četvornih metra, na kojima će se obavljati djelatnosti vezane za nautički turizam – marinu, suhi vez, čuvanje, servisiranje i održavanje plovila, prodaju polovila te druge usluge za potrebe nautičkog turizma”, može se doznati na službenoj web stranici toga grada.- napisala je novinarka Ivana Divković Milanović.

. U tekstu je još spomenuto kako je tada Inom kružila priča da je još 2001. u Švicarskoj sa Špiljkom dogovoreno da Ina njegovoj tvrtki Mitan Handels prepusti skladišta i ostalu imovinu na Kosovu. Premda je prije 7 godina izgledalo kako je Ina dobila bitku za balkansku naftu i ekskluzivitet na Kosovu, to je bila samo iluzija koju je vrijeme demantiralo. Naime, činjenice iz poslovanja Špiljkovog Mitan Handelsa nepobitno dokazuju da je njegova privatna tvrtka apsolutni gospodar balkanske nafte i opskrbe na Kosovu. Naime, prema službenim podacima američke administracije Mitan Handels je samo na naftnim poslovima s Vladom SAD-a, isporuci nafte za Kosovo, od 2007. do 2011. uprihodio preko 41 milijun dolara. S obzirom na golem promet, mjerljiv desetinama milijuna dolara, ne čudi da je Špiljak s Mitan Handelsom krenuo u investicije i u Hrvatskoj.

Danas je Oleg Butković vrlo blizu u hijerarhiji do Karamarka. Čini se da priča oko INA ima podosta veze sa HDZ-om i nije pametno proširiti priču sa samog slučaja Ane Karamarko. Ako Karamarko otiđe  sa trona priča se širi. Zato je konsenzus glavnih faca u HDZ-u da se tako što ne dogodi. Nimalo to nije vezano sa domljubljem. Nikica Valentić isto je bio vezan za tvrtku od Vanje Špiljka…poveznica svima je INA. 

NA ADRESI ŠVICARSKE INE POSLUJE ŠPILJKOVA TVRTKA
Inače, iz švicarskog registra lako se može rekonstruirati kako je prvi put u tamošnji trgovački registar upisan kao zastupnik Inine podružnice Interina Holding AG. Ta je podružnica utemeljena 26. svibnja 1987. godine. Kroz nju su, osim Špiljkova sina, kao odgovorne osobe “protutnjala” znana imena hrvatske naftne i političke scene: bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić, bivši veleposlanik u Londonu i direktor Ine Andrija Kojaković, Stanislav Hladika, Mladen Zlamalik, Darko Blagović te još nekoliko švicarskih državljana. Poslovnu ulogu u švicarskoj podružnici Ine imao je nekadašnji direktor londonske Interine, sadašnji direktor kutinske Petrokemije Josip Jagušt, znan po tome što je u imovinskoj kartici sakrio više milijuna vrijedan stan u luksuznom londonskom Kensingtonu. No, vrlo zanimljiv podatak iz švicarskog registra je taj da je nekadašnja Inina podružnica, koja je imala temeljni kapital 1,5 milijuna švicarskih franaka, poslovala na adresi: Dufourstrasse 107 u Zürichu. Na toj adresi danas nema niti traga Ininog poslovanja. Naime, tamo je odavna ured Špiljkova privatnog Mitan Handelsa.
izvor novinarka Ivana Divković Milanović
HOP portal