M. Novaković i Ulemek Legija na Petrovoj gori streljali 45 vojnika, ženu i dvoje djece

0
8435

Došli smo do saznanja o ratnom zločinu na Petrovoj gori. Radi se o 48 osoba muslimanske nacionalnosti,  vojske Armije BiH, 7 korpusa, njih 45 i uz njih jestreljana jedna žena sa dvoje djece. Ratni zločin je počinjen 1995. godine od strane srpskih jedinica.

Glavna odgovorna osoba za počinjeni zločin je Mile Novaković. Njegova je odgovornost jer su pripadnici 7. korpusa zarobljeni u operativnoj zoni  operativne jedince Pauk. Zarobljenike je na Petrovu goru sprovela Srpska dobrovoljačka garda, kojom je je zapovijedao Svetozar Pejović, zvani Peja, a njegovi najbliži suradnici su bili Mladen Šarac i Milorad Ulemek Legija.

Ubijeni  pripadnici 7 korpusa Armije BiH  su prvo dovedeni u Vojnić, gdje su saslušavani, tučeni i prebijani. Đuro Škaljac i komanda 21. kordunaškog korpusa odlučili su ih streljati. Streljani su neposrednoj blizini operativne grupe Pauk, na Petrovoj gori. Područje se zove Magaričevac. Na tome području su bili pod zemljom objekti nastali u vrijeme JNA-a.

Musliman koji je bio zadužen da ih zakopa, nakon obavljena posla zakopavanja je streljan, ali je preživio.  Pobjegao je. Izlijećen je u susjednom selu, a tek je prošle godine došao je na područje zločina i pokazao mjesto masovne grobnice. Očekuje se iskopavanje nakon što okopni snijeg.

Na slunjskim brdima streljano je još 180 muslimana po zapovjedi Toše Pajića i Mile Novakovića, a koji su bili pripadnici vojske i civili.

Igor Drenjančević

HOP