Predstavljena knjiga o dugoj povijesti Hrvatske pravoslavne crkve

0
3602

Antun Babić

Predstavljena knjiga o dugoj povijesti Hrvatske pravoslavne crkve

U prostorijama Udruge specijalne policije Domovinskog rata u Zagrebu, u srijedu 10. svibnja 2017. predstavljena je knjiga Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će. Knjigu su predstavili povjesničar i publicist prof. Goran Jurišić, novinar i publicist Igor Vukić te hrvatski arhiepiskop Aleksandar, a predstavljanje je vodila poznata bugarska novinarka Diana Glasnova.

Ovu posebice važnu knjigu o povijesti Hrvatske pravoslavne crkve, prvu te vrste u Hrvatskoj od 1990. godine, napisao je hrvatski arhiepiskop Aleksandar. Kako je u recenziji napisao urednik knjige mr. sc. Ante Milinović, «knjiga uvjerljivo pokazuje jednu od pet paradigmi hrvatske državnosti».

“Djelo ‘Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će’ ispunilo je praznine u znanju o političkim strategijama stvaranja drukčije hrvatske povijesti nego što je stvarno bila. Stoga arhiepiskopova knjiga može poslužiti tome da se uči iz povijesti kako se ona ne bi ponovila”, rekao je na predstavljanju drugi recezent, prof. Goran Jurišić.

Nikola Tesla bio je politički Hrvat

U svojoj rezenziji ove knjige, prof. Jurišić napisao je sljedeće: “Vješta velikosrpska propaganda uspjela je u hrvatskim zemljama u drugoj polovici 19. stoljeća nametnuti drukčiju sliku o hrvatskim pravoslavcima, tako da su generacije Hrvata i stoljeće nakon toga mislili da je Nikola Tesla Srbin koji se rodio u Liki iako je bio politički Hrvat, i hrvatskog i vlaškog podrijetla čiji je hrvatski predak iz Zadra prešao s katoličke na pravoslavnu vjeru oženivši u Bosni iz ljubavi pravoslavnu Vlahinju. U ovoj knjizi o povijesti Hrvatske pravoslavne crkve je njen autor iskreno podsjetio na sve zablude o povijesti pravoslavlja na hrvatskim povijesnim i etničkim područjima, kojima su Hrvati pali kao žrtve krivotvorenja njihove povijesti.”

Novinar i publicist Igor Vukić, koji danas slovi kao najpoznatiji istražitelj komunističkih laži o logoru Jasenovac, govorio je o obnovljenoj Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi za NDH. Naglasio je kako je danas naročito važno pročitati članak Miloša Obrkneževića “Razvoj pravoslavlja u Hrvatskoj i Hrvatska pravoslavna crkva”, u kojoj se mogu naći dokazi da je HPC osnovana još u 19. Stoljeću, a ne da je prvi put osnovana u NDH. Članak je objavljen u Hrvatskoj reviji (Munchen.Barcelona, 29/179., br. 2 (114)).

Nema naroda bez povijesti

Hrvatski arhiepiskop Aleksandar došao je u Hrvatsku iz Bugarske 2012. godine. Od brojnih izvanrednih izjava i povijesnih činjenica koje je objavio u svojoj knjizi, ovdje ću citirati samo jednu arhiepiskopovu naročito važnu poruku hrvatskom narodu:

“Arhiva HPC iz vremena NDH još uvijek je u Beogradu. U to doba ne postoji SPC. Napominjem da HPC nije imala ništa s SPC. NDH nije bila u ratu sa Srbijom, a obje su bile njemačke saveznice.

Postoji golemo hrvatsko gradivo, velika količina hrvatske povijesti, što se nalazi u Srbiji. Nitko iz RH ne usuđuje se zatražiti njegovo vraćanje.

I novac se može zaraditi, i imovina se može ponovno izgraditi, ali nikako se ne može nadoknaditi izgubljena povijest.

Nema naroda bez povijesti”, poručio je hrvatski arhiepiskop Aleksandar.

Knjiga će biti prevedena i na engleski jezik, tako da će se i u svijetu doznati prava istina o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj ne samo za NDH, nego i stotinu godina prije toga.

Na samom kraju vrijedi napomenuti da je tiskanje ove knjige pomogao Marko Franović, poznati hrvatski iseljenik i poduzetnik iz Sydneya, Australija.

Još jedno predstavljanje knjige koja će mnoge čitatelje iznenaditi i oduševiti bit će održano u petak 12. svibnja u 20 sati u velikoj župnoj dvorani Župe Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb.

HOP