Antun Babić :Pokop hrvatskog domoljuba iz Australije, dr. Ante Kuneka

0
2192

U Ivanić Gradu pokopan hrvatski domoljub i radićevac
dr. Ante Kunek iz Australije

Jučer je u obiteljskoj grobnici na groblju u Ivanić Gradu pokopan dr. Ante Kunek, koji je, nakon velikog progona komunista, iz Titove Jugoslavije pobjegao u Australiju 1955. godine. Otac dr. Kuneka bio je poznati haesesovac prije Drugog svjetskog rata. Prema pokojnikovoj želji, ostatke njegovog tjela u Hrvatsku su donijeli supruga Marija i sin Zvonimir.
Obred pokopa obavljen je u nazočnosti najužih članova obitelji. Kao njegov dugogodišnji prijatelj, kum i suradnik, ja sam pročitao pozdravni govor i pjesmu koju je za tu prigodu napisala supruga dr. Kuneka, Marija Kunek Huljev.

Križ će pobijediti crvenu zvijezdu petokraku

Nakon što sam u rujnu 1991. postao prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, zvao me je svaki dan i raspitivao se za stanje u Hrvatskoj i o velikosrpskoj agresiji. Godinu dana kasnije sam mu, kad je došao u Zagreb, rekao: «Ante, dobili smo rat, ali Hrvatska (i Ministarstvo vanjskih poslova) je, nažalost, još uvijek u rukama Udbaša, komunista i Jugoslavena». Često mi je kasnije govorio kako sam bio u pravu u ocjeni stanja u Hrvatskoj. No, nakon toga bi mi uvijek s još većom vjerom i sigurnošću u glasu rekao: «Kume, nije bitno koliko će vremena uzeti, ali ja sam siguran da će na kraju križ pobijediti crvenu zvijezdu petokraku».
Zadnji smo se put kratko čuli dva tjedna prije njegove smrti 18. listopada 2016. Ni ja se tada nisam dobro osjećao. Rekao sam mu: «Kume, neka dragi Bog pomogne i Tebi i meni». A on je, umirući od teške bolesti, samo odgovorio: «Reci ti meni je li onaj MOST prestao komplicirati oko sastavljanja nove Vlade». Dakle, gotovo na samrti i petnaest tisuća kilometara daleko od Domovine nije prestao misliti na Lijepu Našu, koju je neizmjerno volio i za njezinu dobrobit predano radio šest desetljeća.

Za dom, hrvatski narode, križevi bijeli neka te vode

Dr. Ante Kunek ostat će zabilježen u hrvatskoj povijesti kao pisac knjige: “Za dom, hrvatski narode, križevi bijeli neka te vode”. U toj knjizi, a na temelju svjedočanstva zapovjednika bataljona engleskih komunističkih dragovoljaca u Španjolskom građanskom ratu, Freda Copemana, Dr. Kunek je otkrio i potvrdio istinu da Walter Tito nije bio Hrvat Josip Broz, nego da je Tito bio sovjetski agent koji je ukrao identited Josipa Broza, koji je također sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu kao zapovjednik bataljona komunističkih dragovoljaca s “Balkana”, a nosio je nadimak Šapajev. Prema svim indicijama Josip Broz je ubijem u Španjolskom ratu, a sovjetski agent Tito, čiji pravo podrijetlo nije još sto posto utvrđeno, ukrao je identitet Zagorca iz Kumrovca Josipa Broza. O tome je nedavno izvijestila i američka obavještajna agencija CIA.

Dr. Ante Kunek iza sebe ostavlja ožalošćene: suprugu Mariju, kćerku Srebrenku i sinove Zvonimira i Krešimira, te brata Ivicu, kojima ovim putem izražavam duboku sućut na gubitku supruga, oca i brata.
Dragi Ante, dragi kume, neka Ti je laka hrvatska gruda zemlje za kojom si toliko žudio punih šezdeset godina. I Ti si sebe ugradio u temelje samostalne, ali još uvijek i ne potpuno slobodne i demokratske hrvatske države.

Antun Babić
U Zagrebu 18. lipnja 2017.