Vlada će ulupati još 38 milijuna kuna na zgradu u centru Bruxellesa

0
3546
11.03.2017., Bruxselles, Belgija - Zgrada kupljena za potrebe stalnog predstavnistva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, na adresi Rue Joseph II 37 u Bruxellesu. Zgrada i dalje stoji prazna i neuredjena, gotovo cetiri godine nakon kupovine. Photo: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Zgrada u centru Bruxellesa koju je Hrvatska 2013. kupila za potrebe hrvatskog predstavništva pri Europskoj uniji, a koja je godinama zjapila prazna jer je u nju trebalo utući još golema sredstva, napokon bi trebala biti stavljena u funkciju.

Vlada je na sjednici u srijedu dala suglasnost za adaptaciju i opremanje zgrade u Bruxellesu, za što je potrebno izdvojiti 38 milijuna kuna. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužili su da provede javnu nabavu za obavljanje potrebnih radova, a Vlada će sredstva osigurati iz proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu. Famozna zgrada trebala bi tako biti useljena do 2020., kad Hrvatska prvi put na šest mjeseci preuzima predsjedanje Europskom unijom, piše tportal.

Planiraju i povećanje zaposlenih u Stalnoj misiji Hrvatske pri Europskoj uniji s 220 na 250 ljudi. Napominju da ostale članice, kada preuzimaju kormilo EU-a, udvostručuju broj zaposlenih u stalnim misijama, tako da su naši još i skromni. Tom odlukom Vlade trebala bi se konačno rasplesti ova priča koja se godinama povlači po medijima i kojom se bavio i Državni ured za reviziju, ali i Državno odvjetništvo.

Naime, zgrada je kupljena 2013. za 11 i pol milijuna eura. Ima ukupno 11 etaža, od toga četiri podzemne i rasprostire se na šest i pol tisuća kvadrata. Na zgradi je potrebno izvesti rekonstruktivne zahvate i adaptirati je kako bi odgovarala budućoj namjeni. Revizija se njome bavila početkom 2016. i tada su ustanovili da nisu još pribavljene ni dozvole belgijskih vlasti za rekonstrukciju. Zaključeno je da država još treba izdvojiti gotovo polovicu iznosa koji je potrošen za kupnju, tj. oko pet milijuna eura.

Nakon što je Državni ured za reviziju objavio izvješće, ono je automatski završilo u Državnom odvjetništvu koje je radilo izvide ne bi li ustanovilo je li bilo nesavjesnog baratanja državnim novcem. Pravosudne organe u ožujku ove godine zazivala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Aktualni predsjednik Vlade Andrej Plenković očito je odlučio okončati tu sagu koja je glavobolje zadavala i bivšoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, ali i njezinim nasljednicima Miri Kovaču i Davoru Ivi Stieru, jer nitko od njih nije prstom maknuo kako bi se hrvatsko predstavništvo uselilo u novu zgradu. U isto vrijeme plaća se najam od 16 tisuća eura na mjesec za uredske prostore hrvatske misije u Bruxellesu.

Zanimljivo je kako je član Stalnog predstavništva RH pri EU, diplomat Claude Grbeša, direktno zadužen za stavljanje spornog objekta u funkciju. Na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova naveden je kao savjetnik veleposlanika za projekt novog sjedišta Stalnog predstavništva i Veleposlanstva.

Grbeša je jedan od trojice Hrvata za koje je poznato da pripadaju viteškom redu čijim je članom nedavno postao i Plenkoviću blizak Željko Reiner, aktualni potpredsjednik Sabora. On je prije mjesec dana primljen u red vitezova Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, relativno nepoznate i poprilično tajnovite organizacije koja bez prestanka djeluje od 11. stoljeća i Križarskih ratova. Primanje u viteški red tada je prvi put bilo organizirano u Hrvatskoj, no doznali smo da postoji još Hrvata koji su Reinerova braća po viteštvu. Među njima je i spomenuti diplomat Claude Rubeša, piše poslovni hr.

Hop